Home » Life & Style » De ce dorm delfinii cu un ochi deschis. 10 curiozități despre unele dintre cele mai inteligente animale din lume

De ce dorm delfinii cu un ochi deschis. 10 curiozități despre unele dintre cele mai inteligente animale din lume

Voicu Costin / 02.01.2022, 18:00
De ce dorm delfinii cu un ochi deschis. 10 curiozități despre unele dintre cele mai inteligente animale din lume

Sunt considerate cele mai inteligente animale din lume, iar acest lucru se observă din comportamentul lor. Delfinii dorm însă cu ochii deschiși. Sunt câteva curiozități pe care probabil nu le știați despre înotătoarelor simpatice. Stați cu noi pentru a afla câteva dintre ele!

Delfinul, mamiferul îndrăgit de oameni

Delfinii sunt mamifere cetacee marine înrudite cu balenele și marsuinii. Există în jur de 40 de specii existente de delfini. Delfinii variază ca dimensiune de la 1,7 m lungime și 50 kg (delfinii Maui) ajungând până la 9,5 m și 10 tone precum orca sau balena ucigașă.

Deși nu sunt la fel de flexibili precum focile, unii delfini pot înota cu viteze de 29 de kilometri pe oră pe distanțe scurte. Delfinii își folosesc dinții de formă conică pentru a captura prada. Au un auz bine dezvoltat, care este adaptat atât pentru aer, cât și pentru apă.

Deși delfinii sunt răspândiți, majoritatea speciilor preferă apele mai calde ale zonelor tropicale, iar unele specii preferă climatele mai reci. Delfinii se hrănesc în mare parte cu pești și calamari, dar balena ucigașă se hrăneste cu mamifere mari, precum focile. Delfinii masculi se împerechează în mod obișnuit cu mai multe femele în fiecare an, dar ele se împerechează la fiecare doi-trei ani.

Delfinii sunt uneori vânați în locuri precum Japonia. Pe lângă vânătoare, ei se confruntă și cu amenințări din cauza capturii accidentale, pierderii habitatului și poluării marine.

Delfinii sunt uneori ținuți în captivitate și antrenați să facă trucuri (Delfinariul din Constanța). Cea mai comună specie de delfini ținută în captivitate este delfinul cu bot.

Curiozități despre delfini

  1. Numele este originar din greacă δελφίς ( delphís ), „delfin” care era înrudit cu grecescul δελφύς (delphus ), „pântec”. Prin urmare, numele animalului poate fi interpretat că însemnând „pește cu pântec”.
  2. Delfinii pot sări, uneori, aproximativ 9,1 m.
  3. Oamenii de știință au descoperit că delfinii au un limbaj al vorbirii foarte dezvoltat, care se bazează pe o combinație de impulsuri și fluierături care le permit să comunice.
  4. Orca, cunoscută și sub numele de „balena ucigașă” este o specie de delfin, nu o balenă. Speranța de viața a orcilor este în jur de 50 de ani, dar unele exemplare pot atinge 80 de ani.
  5. Oameni inspiră și expiră indiferent dacă sunt adormiți sau treji. Delfinii trebuie să aibă o decizie conștientă când vine vorba de respirație. Din această cauză, nu adorm niciodată complet.
  6. Deoarece delfinii sunt mamifere, au plămâni și respiră. Prin urmare, ei se pot îneca cu ușurință.
  7. Delfinii au cea mai bună memorie dintre toate animalele. De aceea sunt considerate cele mai deștepte animale.
  8. Delfinii, își recunosc propria lor reflecție, dacă se uită în oglindă.
  9. Un delfin de 120 de kilograme consumă aproximativ 33 de kilograme de pește pe zi. Spre deosebire de oameni, delfinii nu se îngrașă.
  10. Delfinii își odihnesc creierul într-un mod mai diferit față de oameni. În timpul somnului, își vor odihni prima dată partea stângă a creierului, iar, mai târziu, vor face același lucru și cu partea dreaptă. Ochiul opus rămâne deschis și îi permite să rămână oarecum conștient și să observe prădătorii.