Home » Life & Style » Povestea adevărată a lui Jack Pelorus, delfinul care a ghidat zeci de nave

Povestea adevărată a lui Jack Pelorus, delfinul care a ghidat zeci de nave

Ileana Mladinoiu / 27.03.2021, 08:15
Povestea adevărată a lui Jack Pelorus, delfinul care a ghidat zeci de nave

Pelorus Jack, delfinul lui Risso, neobișnuit în Noua Zeelandă, care apărea în general în Golful Admiralty de lângă trecătoarea Franceză, un canal deosebit de periculos, a escortat timp de aproximativ 25 de ani navele  ce călătoreau între Wellington și Nelson, orașul de pe malul estic al Golfului Tasmanian.

Povestea adevărată a lui Jack Pelorus

Nu se știe sigur cum și-a primit numele, dar este consemnat în cartea “Curiozitățile nautice ale lui Breverton”, o carte a mării, în care se vorbește despre pelorus ca fiind un iaht de lux.

Însă “Te Ara- Enciclopedia Noii Zeelande”  ne informează că numele provine de la Pelorus Sound, deoarece delfinul se afla la intrarea în acea întindere de apă, din Marlborougs Sounds, acolo unde marinarii ajunseseră să-l aștepte, fiindcă nu aveau curaj să se aventureze. Prin urmare, Pelorus Jack a rămas întotdeauna într-o zonă bine definită.

Cu timpul, faima sa a crescut și a devenit o atracție turistică pentru multe personalități precum scriitorul american Mark Twain și autorul englez Frank T. Bullen. Celebritatea sa a atras nu numai admiratori, ci și răuvoitori.

Așa se face că cea mai ciudată poveste se referă la Pelorus Jack și la vasul The Penguin. Un marinar a încercat să-l împuște, fără sorți de izbândă. Vremea furtunoasă a făcut ca nava să naufragieze în 1909 în strâmtoarea Cook, luând cu ea în valurile întunecate 75 de victime.

De la presupunerea că Pelorus ar fi ghidat vasul direct spre dezastru pentru răzbunare, nu există decât un singur pas. Delfinul și-a continuat misiunea de a călăuzi vasele.

După acest incident, cererile ca Pelorus Jack să fie protejat prin lege a dus la adoptarea unui decret cu privire la statutul de protecție deplină în temeiul Legii privind pescuitul marin și a fost, fără îndoială, singura creatură marină din lume protejată legal ca persoană. Pelorus Jack s-a bucurat de acest statut până la moartea sa în 1912.

Povestea adevărată a lui Jack Pelorus
Povestea adevărată a lui Jack Pelorus

Misterul morții lui Pelorus Jack

Mulți au crezut că a fost harponat de vânătorii norvegieni de balene care au ancorat la intrarea în Pelorus Sound la sfârșitul lunii aprilie 1912. Există chiar o relatare a unei confesiuni anonime pe patul de moarte ce aparține unui bărbat ce a spus că l-a ajutat pe tatăl său să omoare un delfin blocat după izbucnirea unei furtuni. Ulterior și-au dat seama că fusese Pelorus Jack. Deși nu avusese nicio alternativă, bărbatul s-a simțit vinovat de gestul său tot restul vieții.

Charlie Moeller, adepta ideii că delfinul ar fi înotat și prin French Pass, susține că Pelorus Jack a fost dus pe o plajă, unde i-a putrezit carcasa. Acest ultim raport ar arăta că acesta, în vârstă de cel puțin 24 de ani, a murit de bătrânețe.

Alții cred pur și simplu că Jack ar fi putut să plece în cele din urmă cu o nouă familie.

Se mai spune că Jack a fost orfan, ceea ce ar putea explica comportamentul  neobișnuit. Sexul său nu a fost niciodată verificat, deoarece oamenii probabil nu știau cum să îl determine. Potrivit observatorilor, lungimea sa a variat de la 2,7 metri până la 4,5 metri, dar este evident că a crescut pe măsură ce a ajuns la maturitate.

Ileana Mlădinoiu