Home » Life & Style » De ce literele de pe tastatură nu sunt așezate în ordine alfabetică. Motivul pentru care se folosește de fapt această ordine

De ce literele de pe tastatură nu sunt așezate în ordine alfabetică. Motivul pentru care se folosește de fapt această ordine

Stan Nicu / 25.01.2021, 14:38
De ce literele de pe tastatură nu sunt așezate în ordine alfabetică. Motivul pentru care se folosește de fapt această ordine

S-a aflat de ce literele de pe tastatură nu sunt așezate în ordine alfabetică. Motivul uluitor pentru care se folosește, de fapt, această ordine. Inițial, acestea erau dispuse în ordine alfabetică, însă la scurt timp au început să apară primele probleme, astfel încât s-a renunțat.

De ce sunt dispuse tastele așa cum sunt. De ce nu sunt dispuse în ordine alfabetică

S-a aflat care este motivul pentru care literele de pe tastaturi nu sunt așezate în ordine alfabetică. Inițial, literela au fost așezate în ordine alfabetică, însă s-a renunțat la dispunerea lor în acest fel dintr-un motiv uluitor.

Distribuirea literelor a fost stabilită odată cu apariția mașinilor de scris. Atunci tastele au fost așezate în ordine alfabetică, însă în scurt timp au început să apară primele probleme serioase din această cauză.

Tastarea rapidă bloca mașina de scris

Mașinile nu au putu să țină pasul cu utilizatorii care tastau foarte de repede și se blocau foarte de des, astfel încât a fost nevoie de o schimbare. Odată ce o utilizatorul învăța să tasteze repede, exista riscul la barele atașate de litere să intre în contact una cu cealaltă, blocându-se astfel mașina și stricând documentul.

Rezolvarea a fost propusă chiar de către omul care a inventat mașina de scris. În anul 1868, Christopher Sholes a creat tastatura QWERTY. Circulă mai multe teorii vizavi de logica aranjamentului literelor pe tastaturile QWERTY.

Care a fost scopul tastaturii QWERTY

Potrivit unor informații răspândite de-a lungul timpului, scopul acesteia era de a scurta viteza cu care oameni tastau, prin separarea celor mai folosite combinații de litere pe tastatură. Cu toate astea, în ziua de azi, nu există nimic care să dovedească cert că aceasta a fost intenția lui Christopher Sholes.

Alte teorii susțin faptul că menționează faptul că tastele sunt aranjate în așa fel încât să necesite mai des degetele cele mai mici. Astfel, odată cu apariția unor modele noi de mașini de scris și, apoi, a tastaturilor, a fost eliminat riscul de blocare în timpul utilizării acestora.

Tastatura Dvorak și Tap Strap

Astfel, au fost create noi aranjamente, precum cel din tastatura Dvorak, care să permită redactarea cât mai rapidă a actelor. Însă niciunul dintre acestea nu a fost încă adoptat la scară largă și tastaturile QWERTY au rămas cele bune.

Acum, oamenii au la dispoziție opțiuni mult mai interesante. Tap Strap, spre exemplu, seamănă cu o rozetă de apărare a pumnului, dar cuprinde și degetul mare. Tap Strap este fabricat dintr-un material flexibil, având încorporați senzori de mișcare ce analizează și recunosc mișcări ale degetelor.

Tastaura în ordine alfabetică, ineficientă în traducerea codului Morse

Sistemul QWERTY a aparut ca un razultat al modului in care primele masini de scris erau folosite. Primele persoane care le-au folosit si cele care le-au testat includeau operatori de telegraf ce erau nevoiti sa scrie rapid mesajele. Insa operatorii au descoperit ca ordinea alfabetica era confuza si ineficienta in traducerea codului Morse,” a declarat reporterul Jimmy Stamp, ce a studiat o cercetare din Japonia menita sa gaseasca un raspuns la intrebarea ordinii tastelor pe tastatura.

“Lucrarea din Kyoto sugereaza ca tastele masinilor de scris au evoluat de-a lungul anilor ca un rezultat direct al sfaturilor operatorilor de telegraf”, a mai spus Jimmy Stamp.