Home » Life & Style » De ce mâncarea din avion pare lipsită de gust. Așa se explică totul

De ce mâncarea din avion pare lipsită de gust. Așa se explică totul

Voicu Costin / 28.01.2022, 10:19
De ce mâncarea din avion pare lipsită de gust. Așa se explică totul

Cu siguranță ați avut ocazia măcar o dată în viață să gustați din mâncarea servită de companiile aeriene. La un drum mai lung între două destinații, stewarzii vă vor servi o cină sau un prânz, depinde de momentul când se efectuează zborul. Chiar dacă uneori avem impresia că mâncarea servită nu are gust, se pare că asta este doar în mintea noastră. Care este adevăratul motiv?

De ce mâncarea din avion nu are gust

Gândește-te la ultima dată când ai fost răcit. Îți amintești că nu ai putut gusta nimic pentru că ai avut nasul înfundat? Când ai un simț al mirosului slăbit, percepția ta asupra gustului este redusă. Așadar, nasul tău în zbor este asemănător cu nasul tău atunci când ești răcit.

Un studiu realizat de cercetători a vrut să afle dacă mâncarea din avion are sau nu gust. Pentru acest lucru ei au ales un eșantion de 48 de voluntari. Oamenilor li s-a dat să guste diferite alimente, dulci sau sărate. O parte din voluntari au mâncat într-un mediu liniștit, pe când ceilalți au gustat din preparate în timp ce ascultau în căști un zgomot de fond, intens.

Rezultatele au arătat că, în condiții de zgomot puternic, degustătorii descriau alimentele ca fiind mai puțin dulci sau mai puțin sărate, în comparație cu cei din grupul care mâncau în liniște. Mai exact, odată cu mărirea altitudinii, percepția noastră asupra gusturilor sărat și dulce scade cu până la 30%. Dat fiind acest fapt, pentru preparatele servite în avion se folosește o cantitate mai mare de condimente față de cele servite în restaurantele de la sol, pentru ca gusturile să poată fi percepute.

Unele ingrediente, cum ar fi curry și lemongrass au gustul mai intens atunci când zburăm, în timp ce scorțișoara, ghimbirul și usturoiul tind să-și mențină gustul.

Dacă ați observat (sau poate chiar ați și gustat) puteți alege să consumați suc de roșii în timpul zborului. Ei bine, sucul de roșii tinde să aibă o aromă savuroasă numită umami. Este una dintre cele cinci categorii de gust, împreună cu dulce, acru, sărat și amar. Un studiu din 2015 a constatat că, cu umami, fenomenul gustativ este de fapt inversat. Umami este de fapt îmbunătățit atunci când zburați.

Explicația e una simplă

Presiunea scăzută în avion scade de fapt nivelul de oxigen din sângele tău, ceea ce înseamnă că receptorii tăi olfactivi, partea sistemului nervos care răspunde la mirosuri, devin mai puțin sensibili, ceea ce îți slăbește de fapt simțul mirosului.

Preparatele sunt gătite înainte să fie servite, dar la sol, nu în avion. Sunt răcite și împachetate, exact cum vi se servesc vouă. Preparatele sunt reîncălzite cu ajutorul cuptoarelor cu convectie, ce folosesc aerul uscat pentru încălzire. În avion sunt interzise cuptoarele cu microunde sau aragazele. Acest lucru se face din motive de siguranță.

În concluzie, preparatele își păstrează fără probleme calitatea la înălțime. Însă, la o astfel de altitudine, nu numai papilele gustative au de suferit. Umiditatea duce la uscarea nasului ce are ca efect alterarea senzorilor olfactivi. Acesta este încă un motiv în plus pentru care, veți simți probabil, că mâncarea nu are gust.