Home » Când, unde, cum » Cum poți să scapi de frica de avion. 8 soluții și metode care te pot ajuta

Cum poți să scapi de frica de avion. 8 soluții și metode care te pot ajuta

Cojocaru Cristian / 27.01.2022, 20:29
Cum poți să scapi de frica de avion. 8 soluții și metode care te pot ajuta

Nu este neobișnuit să auzi că anumite persoane au teama de a zbura cu avionul. Nici măcar o asigurare de călătorie nu le poate reduce acestora frica de a zbura. De fapt, aceasta este o luptă 100% personală cu care trebuie să se confrunte de fiecare dată. Cu toate acestea, există modalități de a scăpa de frica de avion, astfel că nu va trebui să sacrifici o călătorie din acest motiv.

Metode de a scăpa de frica de avion

Dacă ești una dintre persoanele care au teamă de a zbura cu avionul, află că ai la dispoziție mai multe metode de a face față cu brio zborului și a ajunge în destinația mult visată. Iată care sunt aceste metode care te pot ajuta considerabil înainte de a spune nu acestei modalități de transport.

Stai departe de cofeină înainte de zbor

Alegerea băuturii potrivite înainte de a zbura este extrem de importantă dacă ești nervos. Stai departe de orice băutură care te va face nervos pentru că ți-ar putea crește nivelul de stres, făcând mai dificil să rămâi calm. În schimb, consumă băuturi din fructul pasiunii sau ceaiuri din plante fără cofeină. Ele te pot ajuta să te calmezi și, eventual, chiar să te ajute să dormi.

Meditează sau folosește tehnici de respirație

Deși acest lucru nu este pentru toată lumea, tehnicile de meditație și respirație te pot ajuta de fapt foarte mult. Dacă te poți concentra asupra respirației și intra într-o stare de meditație, ai experimenta zborul complet diferit. Te-ar putea ajuta să faci față și fricii de claustrofobie.

Distrage-ți atenția cu tehnologie sau puzzle-uri

Citirea unei cărți, vizionarea de filme, editarea articolelor legate de muncă sau chiar rezolvarea unor puzzle-uri ușoare de cuvinte sau numere îți permit să te concentrezi pe ceva în afară de zbor, fără a fi în același timp frustrat de sarcină. Alege o sarcină pe care o poți face pe o perioadă lungă de timp.

frica de avion
Atunci cand ai teama de a zbura cu avionul poti folosi una dintre metodele de a te relaxa

Încearcă să dormi cât mai mult posibil

În timp ce unele zboruri sunt scurte, altele pot dura aparent pentru totdeauna. Somnul este o modalitate excelentă de a petrece timpul. Pentru zboruri deosebit de lungi, cum ar fi cele cu trasee de zbor peste Oceanul Atlantic sau Pacific, este posibil să poți face upgrade la un scaun de dormit pentru un cost suplimentar.

Nu reacționa exagerat dacă apar turbulențe în timpul zborului

Dacă știi că sansele de a deveni încordat în timpul unui zbor cu turbulențe, fă tot posibilul să rămâi calm. Gândește-te la turbulențe ca la niște gropi atunci când mergi cu mașina. Dacă te gândețti la asta ca la un eveniment complet normal în timpul zborului, atunci vei face față cu o mare ușurință acestuia.

Alege-ți locul cu înțelepciune

Când rezervai zborul, alege un loc în fața avionului pentru a limita mișcarea și zgomotul. În plus, vei dori să iei în considerare care scaun îți oferă cel mai mult confort. Alege un scaun la geam dacă vrei să beneficiezi de punctul de referință de a vedea solul în timpul decolării și aterizării. Alege un scaun pe culoar dacă dorești să nu vezi ceea ce se întâmplă afară. Alegeți scaunul din mijloc dacă ai nevoie de două cotiere pentru a prinde de ele.

Familiarizează-te cu personalul de zbor

În calitate de pasageri ai companiilor aeriene, uităm adesea că echipajul de zbor face mult mai mult decât pur și simplu servește băuturi și verifică centurile de siguranță. Însoțitorii de zbor sunt profesioniști care ajută mii de pasageri pe an, așa că nu sunt străini de frica de a zbura (unii chiar suferă de această afecțiune). Din acest motiv, poate fi foarte util să-ți avertizi însoțitorii de bord despre temerile tale în timpul îmbarcării. În acest fel, ei vor ști să țină cont și pot oferi câteva sfaturi pentru a-ți păstra calmul în timpul decolării, zborului și aterizării.

Educă-te despre tehnologia și siguranța aeronavelor

Cunoașterea modului în care funcționează avioanele și familiarizarea cu diferitele sisteme și caracteristici de siguranță care previn accidentele poate fi o modalitate eficientă de a îți raționaliza temerile. În plus, dacă observi că anxietatea crește în timp ce te pregătești pentru decolare, te poate ajuta să știi că zborul este de fapt considerat mai sigur decât conducerea unei mașini.

Frica de zbor este denumită în mod obișnuit „fobie de zbor” sau „anxietate de zbor”. Denumirile corecte pentru afecțiune includ „aviofobia” sau „aerofobia”, deși aceasta din urmă se poate referi și la o frică generală de aer proaspăt/curenți de aer. Deși există mulți factori care pot contribui la teama călătorului de a zbura, unele dintre cele mai frecvente cauze includ:

  • Frica de înălțimi;
  • Claustrofobia;
  • Turbulențele;
  • Vreme rea, inclusiv vânturi puternice, ploaie, furtuni etc.;
  • Trasee de zbor specifice, inclusiv peste întinderi mari de apă;
  • Ora zilei;
  • Condițiile medicale;
  • Evenimente de viață, inclusiv sarcină, nou-născuți, copii mici etc.;
  • Avioane de dimensiuni mai mici.

Statistic, este mult mai probabil să fii rănit sau ucis într-un accident de mașină decât într-un accident de avion. În plus, avioanele comerciale sunt cele mai sigure dintre toate aeronavele. Potrivit Wikipedia, numărul persoanelor care invocă teama de a zbura în urma atacurilor din 11 septembrie a crescut vertiginos, determinând mai mulți oameni să călătorească cu mașina.