Home » Life & Style » Singura mașină în care nu a murit, niciodată, nimeni. Care este de fapt secretul ei

Singura mașină în care nu a murit, niciodată, nimeni. Care este de fapt secretul ei

Alexandru Cazacu / 02.03.2021, 17:14
Singura mașină în care nu a murit, niciodată, nimeni. Care este de fapt secretul ei

Potrivit cifrelor, transportul rutier se află printre cele mai periculoase din lume. Se întâmplă deseori să auzim de fel și fel de accidente rutiere. Cu toate acesta, există o mașină în care nu a murit nimeni. Despre ce mașină este vorba veți afla în continuarea articolului.

Singura mașină în care nu a murit nimeni

Mai exact, este vorba despre modelul XC90 a celor de la Volvo. În această mașină nu a murit nimeni niciodată într-un accident rutier, deși compania a vândut până în luna ianuarie a anului precedent aproximativ 700.000 de astfel de automobile.

Potrivit experților în domeniul siguranței autovehiculelor, XC90 are nu mai puțin de cinci stele în clasificarea Euro NCAP și are mai mulți factori care l-a ajutat să ajungă una dintre cele mai sigure autoturisme la nivel mondial.

Nimeni nu a murit în această mașină

Ambele generații a acestui model de Volvo au o masă mare, așadar sunt și foarte rezistente la impact. Totodată, XC90 are și foarte multe opțiuni de siguranță pasivă precum structura solidă, centurile de siguranță sau air-bag-urile, care ajută la siguranța pasagerilor în momentul în care mașina este implicată într-un accident cu un autoturism mai mare. Potrivit directorului în cercetare de la Thatcham, Matthew Avery, toate automobilele XC90 din a doua generație au AEB ca dotare standard.

”Toate mașinile Volvo XC90 din a doua generație au AEB ca standard, astfel încât fiecare dintre ele a avut sisteme de evitare a coliziunilor din fabrică. Niciuna nu a avut anterior AEB sau ceva similar. A existat un sistem de monitorizare a punctului mort și care a fost standard pentru o lungă perioadă de timp, dar nu au avut niciodată sistemele de evitare a coliziunilor despre care vorbim. De aceea, este și acesta unul dintre motivele pentru care nimeni nu a murit până acum în această mașină”, a declarat Matthew Avery, potrivit cardealermagazine.co.uk.

Cum se verifică siguranța unui autovehicul

În momentul în care se verifică nivelul de siguranță al unui pasager într-un autovehicul se analizează structura acestuia, programarea energiei în momentul impactului și cât de bune sunt centurile de siguranță, pretensionatoarele și limitatoarele de sarcină, dar și airbag-urile.

Se pare că masa autovehiculului este foarte importantă pentru siguranța pasagerilor, așadar o mașină mai mare este una mai sigură. De exemplu, într-o coliziune dintre un camion și o mașină mică, pasagerii berlinei vor avea de suferit, deoarece camionul are masa mai mare și absoarbe energia impactului mai bine.

Nimeni nu a murit în această mașină
Nimeni nu a murit în această mașină

În ultima vreme, din ce în ce mai mulți producători de autoturisme investesc în diferite sisteme de siguranță și de prevenire a accidentelor rutiere. Așadar, atunci când un impact este iminent, autoturismul va fi pregătit să ofere siguranță pasagerilor.

XC90 a obținut 5 stele la Euro NCAP

Primul XC90 a fost lansat în anul 2002, iar informațiile statistice au fost adunate între anii 2004 și 2017. Potrivit cifrelor, nici o persoană nu a murit în acest model în urma unui accident rutier. Mașina a obținut 5 stele la testele Euro NCAP și este una dintre cele mai sigure autoturisme din lume.

”De multe ori, când vine vorba de mașinile noi nu vezi accidente cu morți pentru că este nevoie de timp pentru ca un număr mare de autoturisme să fie cumpărat și să ajungă pe șosele. Dar aici vorbim despre o mașină produsă pentru prima dată în urmă cu 14 ani, care are un istoric, iar atunci cifrele ies în evidență”, a declarat Matthew Avery.