Home » Tehnologie & Știinta » Cine a fost Pazvante Chioru’ și ce semnifică celebra expresie care îi poartă numele. Toată lumea îi știa de frică

Cine a fost Pazvante Chioru’ și ce semnifică celebra expresie care îi poartă numele. Toată lumea îi știa de frică

Violeta Badea / 14.04.2021, 13:38
Cine a fost Pazvante Chioru’ și ce semnifică celebra expresie care îi poartă numele. Toată lumea îi știa de frică

Cine a fost Pazvante Chioru’ și ce semnifică celebra expresie care îi poartă numele. Toată lumea îl știa de frică. Cu siguranță ai auzit expresia „De pe vremea lui Pazvante Chioru”. Toată lumea o folosește, dar puțini sunt cei care știu că de fapt acest personaj a existat și în realitate. În acest material veți afla vine a fost Pazvante Chioru și ce semnifică celebra expresie care îi poartă numele.

Cine a fost Pazvante Chioru’ și ce semnifică celebra expresie care îi poartă numele

Pazvante Chiroul, așa cum îl știm din popor, era porecla lui Osman Pazvantoğlu. Acesta a fost ienicer, apoi pașă al provinciei Vidin, astăzi aflată pe teritoriul Bulgariei. Tânărul de viță nobilă a moștenit arta războiului și a mânuirii armelor de la bunicul său, iar mai apoi a devenit cămătar.

Osman s-a născut în anul 1758 și s-a remarcat prin comportamentul viclean prin care l-a trădat inclusiv pe domnitorul fanariot Nicolae Mavrogheni și a ucis cu sânge rece pe toți care i-au stat în cale. Pentru cămătărie a fost întemnițat într-o închisoare din Sofia, deoarece această ocupație era strict interzisă. Însă, bunicul său l-a ajutat să  evadeze și să treacăDunărea în Țara Românească.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Odată ajuns aici, își reia viața ca mercenar sub conducerea domnitorului fanariot Nicolae Mavrogheni. Datorită vicleniei, Osman reușește să-i câștige încrederea domnitorului și este numit șef al gărzilor personale de arnăuți ale lui Nicolae Mavrogheni. Acest lucru avea să-l coste scump pe domnitor, deoarece Osman plănuiește executarea sa împreună alți boieri.

Din fericire, Nicolae Mavrogheni află și ordonă, la rândul său, decapitarea lui Pazvante, dar acesta este salvat de poetul revoluționar grec Rigas Feraios, fiind prieten cu el, care a intervenit în favoarea sa. Osman Pazvantoğlu nu renunță la ideea de a ajunge la conducere și își formează propria armată de mercenari  cu care se răscoală împotriva sultanului Selim III pe motiv că i-a refuzat dorința de a deveni pașă. Pazvante a ieșit victorios din această luptă și a creat o formațiune statală independentă cu capitala la Vidin.

Acesta avea chiar și monedă proprie, cu fața lui gravată pe ea, și dezvoltase relații diplomatice cu Franța. Acesta deținea un teritoriu destul de mare care se întindea de la Dunăre până la Munții Balcani și de la Belgrad până la Varna. Rănit în orgoliu de această umilință, sultanul a luat atitudine, iar în anul 1788 a trimis armata condusă de Husein Kukuc, formată din 100.000 de soldați, pentru a cuceri Vidinul și a-l captura pe Osman Pazvantoğlu. Însă, nu a reușit să obțină victoria, ba mai mult Osman a fost numit Pașă de Vidin.

Cine a fost Pazvante Chioru
Cine a fost Pazvante Chioru

Țara Românească, distrusă de Pazvante Chioru’

La începutul secolului al XIX-lea, Osman Pazvantoğlu țintește Țara Românească și organizează mai multe expediții, unde distruge fără milă localități întregi și ucide cu sânge rece femeile, copiii și bătrânii. În anul 1800, Pazvante atacă Craiova și distruge violent 8.000 de locuințe, în timp ce doar 300 rămân în picioare.

După doi ani, Osman dorește capturarea Bucureștiului. Domnitorul Mihai Suțu află de acest lucru și ordonă garnizoanei de albanezi să apere orașul, dar aceștia refuză, deoarece nu fuseseră plătiți suficient. În final, Ianu Jianu ia atitudine și reușește să unească haiducii din Țara Românească, pe care îi organizeză militărește și pornesc împreună o campanie împotriva atacatorilor.

Ei reușesc să incendieze Vidinul și Plevna și raiaua turcească de la Turnu Măgurele. În 1809 are loc marea bătălie dintre cele două formațiuni militare. Iancu Jianu îl ucide pe adversarul său, dar în timpul confruntării directe îi scoate un ochi cu iataganul. În urma acestei înfrângeri dureroase, Osman Pazvantoğlu devine Pazvante Chiorul.

Ce semnifică celebra expresie care îi poartă numele

În popor se folosește de sute de ani expresia „De pe vremea lui Pazvante Chioru”, dar la ce se referă aceasta? Ei bine, oamenii o folosesc atunci când fac referire la o acțiune veche, din alte timpuri, ca atunci când Pazvante era conducător la sud de Dunăre.