Home » Life & Style » Evita Perón și povestea ei de viață cutremurătoare. Ce s-a întâmplat după moartea sa. Cadavrul care a călătorit prin lume

Evita Perón și povestea ei de viață cutremurătoare. Ce s-a întâmplat după moartea sa. Cadavrul care a călătorit prin lume

Manolică Anca / 02.04.2021, 10:33

Evita Perón și povestea ei de viață cutremurătoare. Trăirile nefericite din copilărie au trezit în ea o ambiție și o perseverență de fier, care aveau să o ducă pe culmile marilor succese. Însă, ce s-a întâmplat după moartea sa este cu adevărat incredibil. Cum a fost posibil ca al său cadavru să călătorească vreme de mulți ani prin lume.

Evita Perón și povestea ei de viață cutremurătoare

María Eva Duarte de Perón (numită și Evita) s-a născut pe 7 mai 1919, într-un orăşel de provincie. Se trăgea dintr-o familie săracă, motiv pentru care, la doar 15 ani, și-a părăsit orașul fără să se mai uite înapoi. Nu s-a vorbit foarte mult despre prima parte a vieții sale, despre copilăria nefericită, despre faptul că tatăl ei n-a recunoscut-o niciodată sau despre reputaţia pătată a mamei, care s-ar fi apucat de prostituţie din disperarea de a avea cu ce să îşi întreţină copiii.

Evita Perón și povestea ei de viață cutremurătoare. Decide să se mute în Buenos Aires, pentru a deveni actriţă. Greutăţile n-au ocolit-o nici aici, fiind nevoită să accepte orice rolişor în telenovele şi piese radiofonice. Dar ambiția și faptul că era descurcăreață au făcut-o să profite de toate portunitățile care i s-au ivit în cale. Cea mai mare dintre ele avea să se numească Juan Perón. Un colonel pe care l-a întâlnit în 1944 şi care avea să îi schimbe complet viaţa. Aproape de două ori mai în vârstă decât Eva, acesta era un văduv chipeş de 48 de ani, înalt, brunet, cum un zâmbet cuceritor.

Evita Perón și povestea ei de viață cutremurătoare
Evita Perón și povestea ei de viață cutremurătoare

Relația lor s-a bazat pe o ambiție și concurență reciprocă imensă

Viaţa de cuplu a început promiţător pentru amândoi. Nu iubirea ca-n povești i-a legat, ci mai degrabă ambiţia şi concurenţa reciprocă, cu ajutorul cărora au avut multe de câştigat. Colonelul i-a facilitat debutul actoricesc iubitei sale, iar ea l-a sprijinit în cariera de politician pas cu pas. Asista la toate întâlnirile lui politice fără să scoată un cuvânt. Însă, nu pentru mult timp. După ce acesta a devenit vicepreşedintele Argentinei, în 1945, Evita a început să îşi facă vocea auzită.

În octombrie 1945 însă, vremurile tulburi de pe scena politică argentiniană i-au separat pe cei doi, atunci când Perón a demisionat, la insistenţele adversarilor săi politici, şi a fost arestat. Cele câteva zile pe care le-a petrecut după gratii au fost suportabile datorită sentimentelor pe care i le purta Evita. Revederea lor a fost una extrem de intensă, fiind a aclamată de întregul popor și transformând-o într-o sărbătoare naţională. În euforia momentului, Juan i-a cerut mâna Evitei, iar patru zile mai târziu aveau deja să se căsătorească.

Evita Perón și povestea ei de viață cutremurătoare. Căsătoria avea la bază o țintă precisă: candidatura la președinție

Cererea în căsătorie a avut o explicaţie mai degrabă practică decât romantică. Simțindu-se încurajat de reacţia pozitivă a oamenilor și încrezător că imaginea de familist convins va da bine în fașa electoratului, Perón s-a hotărât să candideze la preşedinţie. De asemenea, odată devenită doamna Perón, Eva a avut grijă să îşi facă dispărut trecutul deloc glorios, cu copilăria chinuită, cariera eşuată de actriță şi zvonurile conform cărora ar fi fost o femeie uşoară înainte de a deveni Primă Doamnă.

Eva Perón își susținea frenetic soțul în cariera politică
Eva Perón își susținea frenetic soțul în cariera politică

În timpul campaniei, aceasta a devenit prima soţie de politician care şi-a însoţit partenerul la fiecare miting sau întâlnire cu simpatizanții. Ajunsese chiar să ţină discursuri în locul lui, când aceasta absenta. Iar câştigarea alegerilor, în februarie 1946, i-a dat şi mai multă încredere în sine, deși avea numai 26 de ani. Devenise, peste noapte, idol naţional şi răsfăţata presei din întreaga lume. Devenise o prezenţă constantă în spitale, şcoli, adăposturi, cartiere mărginaşe şi oriunde putea oferi ajutor sau măcar o vorbă bună.

Ascendenţa sa n-a fost, însă, de lungă durată, pentru că, în 1950, au apărut primele semne ale bolii care aveau să o ucidă prea devreme. Fusese diagnosticată cu cancer uterin în stadiu avansat, însă de la spital i-au spus că suferă doar de anemie. Simțea că avea zilele numărate, însă s-a afundat și mai tare în activitățile sale. Vreme de un an, a refuzat să mai aibă de-a face cu doctorii şi s-a dedicat până la epuizare muncii sale. Era deja prea târziu când a acceptat să facă histerectomie. Cancerul pusese stăpânire pe întreg corpul. Și prima soție a lui Perón decedase tot din cauza cancerului uterin.

După moarte, cadavrul ei a fost plimbat prin toată lumea

Evita a murit în 1952, la numai 32 de ani. Iar povestea abia de acum începe să fie și mai cutremurătoare. Soțul său le-a ordonat celor de la pompele funebre să îi conserve, cu orice preț, frumusețea. Procesul de înbălsămare a durat aproape trei ani, perioadă în care Juan îi expunea adesea cadavrul pentru a-și atrage sprijinul celor care o iubeau.

Eva Perón
Eva Perón

În 1955, după ce acesta a fost înlăturat de la putere, ofițerii au furat cadavrul, mutându-l prin tot Buenos Airesul. La un moment dat, ajusese să fie ținut într-o dubă care parca pe diferite artere ale orașului. În căutare de soluții, în 1957, armata a decis trimiterea cadavrului în Italia, fiind îngropată într-un cimitir din Milano, sub numele de Maria Maggi de Magistris.

Însă, în 1971, cadavrul i-a fost returnat soțului, care pe atunci trăia în exil, în Madrid. Nici de această dată nu a înmormântat-o, alegând să o păstreze într-un sicriu deschis, în sufragerie. Asta, deși, la acel moment, avea o altă soție. Aceasta nu a protestat în niciun fel. Norocul a făcut ca, în 1973, Juan să fie reales președinte al Argentinei. După decesul său, soția Isabel i-a preluat funcția, însă nu pentru mult timp. Odată cu îndepărtarea ei de la putere, în 1976, a fost luat și cadavrul Evitei și returnat surorilor ei pentru a fi depus în mausoleul familiei.