Home » Știri » Țara din lume în care a existat taxă pe sâni. Povestea incredibilă a femeii care și-a tăiat sânii în semn de protest

Țara din lume în care a existat taxă pe sâni. Povestea incredibilă a femeii care și-a tăiat sânii în semn de protest

Manolică Anca / 26.03.2021, 15:03
Țara din lume în care a existat taxă pe sâni. Povestea incredibilă a femeii care și-a tăiat sânii în semn de protest

Țara din lume în care a existat taxă pe sâni. Povestea incredibilă a femeii din clasa inferioară care și-a tăiat sânii în semn de protest împotriva acestui impozit discriminatoriu. Ce s-a întâmplat mai apoi.

Țara din lume în care a existat taxă pe sâni

Taxa de sân a fost impusă de regele statului Travancore, unul dintre cele 550 de state domnești care au existat în India britanică, începând cu anii 1800. Conform acestei „legi”, femeile hinduse din clasele sociale inferioare nu erau lăsate să-și acopere sânii, decât în mod condiționat.

Fiindcă Imperiul Britanic îi forța adesea pe regii indieni să le plătească sume imense de bani, aceștia au fost nevoiți să impună noi taxe, prin care să adune mai mulți bani de la cetățeni. Astfel, aceasta a devenit țara din lume în care a existat o taxă pe sâni.

Frumusețea trupului reprezenta o amenințare la demnitate

Ofițerii regelui băteau la fiecare ușă și colectau acest impozit de la fiecare femeie trecută de pubertate. Mai mult, valoarea impozitului depindea de mărimea sânilor, motiv pentru care, ofițerul trebuia să examineze pieptul fiecăreia în parte, prin pipăire. Pentru femeile acelor vremuri, frumusețea trupului era o amenințare serioasă pentru demnitatea lor. De aceea, multe familii din clasele inferioare s-au convertit la creștinism, pentru a putea scăpa de acest impozit. Femeilor creștine nu le era impus acest lucru.

În semn de prostest, o femeie din clasa inferioară a decis să își taie sânii
În semn de prostest, o femeie din clasa inferioară a decis să își taie sânii

În același timp, alte familii nu au dorit să își abandoneze cultura și tradițiile pentru a trece la o nouă religie, astfel că au început să se răscoale. S-au iscat numeroase revolte, care au condus la ciocniri violente în tot statul. În mijlocul acestor proteste, a existat o femeie pe nume Nangeli care avea să schimbe decisiv cursul răscoalelor, provocând un șoc în toată India de Sud.

Și-a tăiat sânii în semn de protest

În anul 1803, aceasta a refuzat să se supună legilor statului. A început să poarte, în public, îmbrăcăminte pe partea superioară a corpului, provocând un scandal uriaș în rândul membrilor claselor superioare. Odată răspândirea zvonurilor în rândul autorităților, un ofițer fiscal și mai mulți soldați au mers la casa ei și au amendat-o usturător. Plata amezii trebuia făcută imediat, în sens contrar acesta avea să suporte consecințe grave.

Însă, aceasta a refuzat categorit să plătească acea amendă, alegând să meargă în casă, să își taie sânii și să îi ofere ofițerului. Ulterior, Nangeli s-a prăbușit într-o baltă mare de sânge, decedând. A doua zi, extrem de îndurerat, soțul său s-a sinucis, aruncându-se în focul funerar hindus.

În urma incidentului, s-au iscat noi proteste. Din frica de a nu își pierde viața, regele s-a văzut obligat să le redea femeilor libertatea de a purta haine pe întreg corpul. Locul în care Nangeli și-a tăiat sânii se numește astăzi Mulachiparambu, care se traduce prin „tărâmul unei femei fără sâni”. Din păcate, impozitul a rămas în vigoare până în anul 1924, în unele părți ale Indiei.