Home » Știri » De ce poartă femeile din Thailanda inele în jurul gâtului. Povestea accesoriului folosit de femeile-girafă din tribul Padaung

De ce poartă femeile din Thailanda inele în jurul gâtului. Povestea accesoriului folosit de femeile-girafă din tribul Padaung

Manolică Anca / 22.02.2021, 12:59

De ce poartă femeile din Thailanda inele în jurul gâtului. Se spune că frumusețea cere sacrificii, lucru observat de-a lungul timpului în ciudatele ritualuri de înfrumusețare practicate de anumite populații în diferite zone ale lumii. Legarea picioarelor la chinezi, deformarea craniului sau purtarea corsetului pentru subțierea taliei sunt doar câteva dintre obiceiurile care provoceau multă suferința celui care le practica, uneori chiar și moartea acestuia. Astfel de ritualuri mai există și astăzi. Hai să aflăm împreună care este povestea spiralei metalice din jurul gâtului femeilor din tribul Padaung.

De ce poartă femeile din Thailanda inele în jurul gâtului

Padaung sau Kayan Lawhi este un trib birman stabilit în nordul Thailandei. Aceștia trăiesc preponderent din turism, care este susținut de vizitatorii atrași de femeile-girafă, așa cum au fost poreclite cele ale căror gâturi sunt împodobite cu spirale de alamă. Acestea încep să își înfășoare gâtul încă de la vârsta de cinci ani și, o dată la doi ani, le mai este adăugat câte un cerc. De ce poartă femeile din Thailanda inele în jurul gâtului? În felul acesta, spun ei, când o femeie va ajunge la vârsta măritișului, gâtul va părea mai lung cu câțiva centimetri și va fi considerată mult mai atrăgătoare pentru viitorul soț. Până la maturitate, acestea pot ajunge să poarte până la 26 de inele.

Inelele din jurul gâtului nu oferă doar frumusețe, ci reprezintă și un simbol al respectului și al statutului femeilor în familie. Cu câteva ore înainte de a se pune aceată spirală, gâtul este pregătit, fiind masat și uns cu diferite balsamuri. Apoi, după ce este așezat primul inel, de regulă din bronz, se mai pot pune diferite materiale pe sub acesta, pentru a feri gâtul de dureri și iritații. Din momentul în care li se împodobește gâtul, femeile sunt nevoite să poarte inelele toată viața. Ele își vor putea vedea gâtul gol doar în momentul în care trebuie să-și mărească spirala metalică.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
Femei din tribul Padaung
Femei din tribul Padaung

În cazul în care femeia este acuzată de adulter și divorțează, ea este obligată să își scoată inelele. Acesta este și principalul motiv pentru care adulterul și divorțul sunt extrem de rare în acest trib. În cazul în care femeia este iertată de bărbat, aceasta va fi nevoită să găsească o altă modalitate artificială de a își susține gâtul.

Alungirea gâtului este doar o iluzie

În ciuda aparențelor, inelele nu provoacă alungirea gâtului, ci este o iluzie creată de deformația claviculei, care este apasată de greutatea inelelor mai largi de la baza gâtului. Motivul pentru care femeile din tribul Padaung au început să poarte inele ține de identitatea culturală, fiind impuse drept un standard de frumusețe. Însă, sunt și păreri care spun că dezvoltarea turismului este considerată principala cauză pentru perpetuarea acestei tradiții, în ciuda dorinței de emancipare a acestor femei.

Femeie din tribul Padaung
Femeie din tribul Padaung

Însă, în ultimii ani, femeile Padaung au început să renunțe la inele, pentru că nu doresc să mai fie privite ca niște ciudățenii de către turiști și pentru că își doresc să emigreze, pentru un trai mai bun. Scoaterea inelelor nu prezintă niciun fel de pericol pentru sănătate. Doar că mușchii gâtului sunt în mod clar mai slabi decat alți mușchi din corp, însă, dar din punct de vedere medical, nu există nicio problemă.