Home » Life & Style » Cine a fost Mata Hari. Povestea incredibilă a celei mai cunoscute spioane din lume

Cine a fost Mata Hari. Povestea incredibilă a celei mai cunoscute spioane din lume

Manolică Anca / 07.03.2021, 10:13

Cine a fost Mata Hari, faimoasa spioană din lume despre care s-a spus că și-ar fi folosit frumusețea seducătoare pentru a obține secrete strategice de la bărbați. Simbolul femeii fatale, a rămas până astăzi în istorie pentru povestea sa controversată şi viaţa aventuroasă de curtezană. Află-i întreaga poveste.

Cine a fost Mata Hari

Mata Hari, pe numele său adevărat Margaretha Geertruida Zelle, s-a născut pe 7 august 1876 în orașul olandez Leeuwarden, într-o familie înstărită cu patru copii. În copilărie, cât și la școală, a fost o fată cu totul banală. Până la vârsta de 13 ani a învățat la cele mai bune şcoli private, însă după ce afacerea cu petrol a tatălui ei a falimentat, viaţa copilei s-a schimbat radical. Părinţii săi au divorţat în 1889, mama ei murit câţiva ani mai târziu. Fiindcă tatăl său a ales să își refacă viața, ea a ajuns să fie crescută de naşul ei. A înscris-o la şcoala unui mănăstiri pentru a învăţa bunele maniere şi arta gospodăriei, însă a fost repede exmatriculată după ce l-a sedus pe directorul instituţiei.

Mata Hari, simbolul femeii fatale
Mata Hari, simbolul femeii fatale

Doi ani mai târziu, Mata Hari se mărita cu un bărbat mai în vârstă, fost ofițer scoțian din armata olandeză, Campbell MacLeod, mutându-se în Java. Aici și-a auzit prima dată numele de Mata Hari, care însemna „ochiul zilei”. Căsătoria a fost una cu scandal, fiindcă ea era doar o adolescentă, iar el un Don Juan pasionat de aventuri amoroase şi alcool. Vreme de șapte ani a dus viața unei soții din clasa colonială superioară. Conștientă fiind propria-i frumusețe și de faptul că putea avea orice bărbat și-ar fi dorit, a început și ea să aibă relații extraconjugale, pe care soțul ei i le-a tolerat. Cei doi au avut împreună și un fiu, care a murit la o vârstă foarte fragedă. Se spune ar fi fost otrăvit de un servitor abuzat de MacLeod, care a ales să se răzbune pe stăpân, omorându-i copilul. Întors în Olanda, cuplul a decis să divorțeze.

Devine dansatoare de streaptease la Paris

Rămasă fără sprijin financiar după divorț, ea decide să se mute la Paris pentru a „practica” dansul, ceea ce-și dorise dintotdeauna. Aici exista un mare public amator de dansuri provocatoare, astfel că, s-a mutat în capitala franceză, unde a adoptat numele de Mata Hari. În jurul numelui său s-a construit şi o poveste tragică, ea spunâd că este fiica unei femei din India care a murit când a născut-o. Cariera sa a cunoscut un succes important, dansul său implicând nuditatea. Ba chiar ea este considerată și una dintre pionierele streaptease-ului.

Cine a fost Mata Hari, spioana cu 1000 de fețe
Cine a fost Mata Hari, spioana cu 1000 de fețe

Fără un soț care să o țină în frâu și fascinată fiind de uniforme, în afara scenei ea acceptă să fie amanta mai multor ofiţeri. Însă, după izbucnirea Primului Război Mondial acest stil de viață avea să o ruineze. Reîntoarsă în Olanda (țară neutră), ea începe să practice spionajul fără prea mult efort la Haga. Se spune că a reușit să cucerească un diplomat german, care i-a cerut mai multe detalii despre armata franceză. După ce se reîntoarce la Paris, ajunge în centrul unui mare scandal de spionaj, acuzată fiind că ar fi servit interesele germanilor, în detrimentul Franţei. Mai mult, se spune chiar că Mata Hari ar fi jucat rolul de dublu agent, colaborând atât cu francezii, cât și cu nemții, primit bani din ambele părți.

Cert este că a fost denunțată autorităților franceze și arestatată pe 12 februarie 1917. Cu toate că nu existau dovezi certe, ea a fost acuzată de înaltă trădare şi condamnată la moarte, chiar dacă şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia. Locul execuţiei a fost marginea pădurii Vincennes, în zorii zilei de 15 octombrie 1917. Legenda spune că Mata Hari ar fi apărut în faţa plutonului de execuţie format din 12 ostaşi, purtând doar o haină de blană scumpă, iar înainte ca plutonul să tragă s-a dezbrăcat complet.