Home » Life & Style » De ce mireasa se îmbracă în alb. Cum și când a apărut tradiția

De ce mireasa se îmbracă în alb. Cum și când a apărut tradiția

Voicu Costin / 04.05.2022, 13:15

Rochia de mireasă este unul dintre cele mai importante lucruri pentru o femeie, în cadrul unuia din cele mai emoționante și frumoase evenimente din viața de cuplu. Care este istoria rochiei și cine a purtat pentru prima oară la nuntă această ținută specială?

De ce poartă miresele alb?

Istoria și semnificația rochiei albe de mireasă

Rochia de mireasă albă a apărut cu circa 2000 de ani în urmă, când miresele din Egiptul antic purtau mai multe rânduri de drapaje din materiale simple. Albul era culoarea de sărbătoare în Grecia, de aceea mireasa alegea rochia albă la nuntă ca un simbol al bucuriei. La nunțile romane, miresele îmbrăcau rochii simple, albe, din materiale subțiri, moi, aducând astfel tribut lui Hymen, zeul fertilității și căsătoriei, despre care se credea că iubește în mod deosebit culoarea alb.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Ceea ce este special pentru miresele din acele timpuri, atât romane cât și elene, este că fețele le erau acoperite cu voaluri colorate ca semn al supunerii și devotamentului față de viitorul soț. În secolele XV-XVI apare unul dintre primele documente oficiale care amintesc de rochia de mireasă albă a Annei de Bretania la căsătoria sa cu regele Louis al XII-lea al Franței.

Margaret Tudor, fiica lui Henry al VI-lea, s-a căsătorit îmbrăcată într-o rochie de damasc alb, tivită cu roșu-stacojiu, culoarea tradițională a familiilor regale. În anul 1612, prințesa Elisabeta, fiica lui James I, a purtat o rochie argintie, brodată cu perle, fir de argint și pietre prețioase. Începând cu secolul al XVIII-lea și până la jumătatea secolului al XIX-lea, ținuta de nuntă devine mult mai bogată și complicată, miresele care aparțineau caselor regale alegeau materiale scumpe, culorile preferate fiind argintiu cu roșu.

Victoria I a Regatului Unit a purtat, la nunta sa din 1840, o rochie albă din satin, împodobită cu flori de portocal și dantelă delicată, această rochie fiind un model pentru generațiile viitoare. La începutul secolului XX, rochiile de mireasă erau legate de stilul victorian al rochiei de mireasă albă cu mâneci lungi, voal lung din cap până în picioare și de gulerul înalt ce îmbracă în întregime gâtul.

De atunci, creatorii și producătorii de îmbrăcăminte confecționează pentru mirese serii mici de rochii „la gata”.

În prezent

În zilele noastre, rochiile albe de mireasă sunt un amestec de modă și tradiție, cu stiluri care imită și sunt puternic influențate de ceea ce apare pe covoarele roșii și în prezentările de pe podiumuri. Cu toate acestea, obiceiul ca rochia să fie purtată o singură dată și să stea deoparte de garderoba obișnuită a miresei rămâne relativ ferm. Mare parte a mireselor aleg să le păstreze pentru totdeauna.

Alternative la o rochie de mireasă albă

În timp ce rochiile albe, până la podea, sunt cea mai comună opțiune pentru o nuntă, ele nu sunt singura opțiune.

  • Rochie roșie. Nuanțele de roz au devenit din ce în ce mai frecvente în ținutele de mireasă în ultimul deceniu și sunt opțiunea perfectă pentru cineva care caută ceva mai feminin.
  • rochie de culoarea șampaniei. Această modificare subtilă poate fi interpretată ca o nuanță mai închisă de crem, și încă atinge o notă formală, dar festivă.
  • salopetă. Perfect pentru mireasa îndrăzneață, care nu e tocmai adepta rochiilor de seară.
  • rochie de mireasă scurtă. Lungimile midi și deasupra genunchiului sunt o modalitate jucăușă de a schimba tradiția.