Home » Life & Style » De ce oamenii bogați poartă mereu aceleași haine. Motivul din spatele acestei decizii, dezvăluit de psiholog

De ce oamenii bogați poartă mereu aceleași haine. Motivul din spatele acestei decizii, dezvăluit de psiholog

Manolică Anca / 28.04.2021, 14:02
De ce oamenii bogați poartă mereu aceleași haine. Motivul din spatele acestei decizii, dezvăluit de psiholog

Tu ți-ai pus vreodată întrebarea de ce oamenii bogați poartă mereu aceleași haine? Albert Estein a rămas în mintea noastră cu faimosul său costum impecabil de culoare gri, Steve Jobs opta mereu pentru o pereche de jeanși clasici și un pulover negru, în timp ce Mark Zuckerberg alege mereu să îmbrace un tricou gri. Iată ce explicații au dat oamenii de știință.

De ce oamenii bogați poartă mereu aceleași haine

Deși conturile lor sunt pline, mulți dintre milionarii lumii nu caută neapărat să se laude cu aceste lucruri. Deși își permit să cumpere tot ce e mai scump, unii aleg să trăiască destul de modest și să adopte un stil de viață cât mai simplist.

Oamenii de știință susțin că fiecare persoană consumă aproximativ 75 gigabytes, adică nu mai puțin de nouă DVD-uri, pentru a stoca multitudinea de informații accumulată peste zi. Neurologul şi psihologul Daniel Levitin a explicat ce presupune conceptul de „exces de informaţii/information overload”.

„Excesul de informaţii se referă la capacitatea omului de a stoca în propriul creier mai multă informaţie decât este posibil în mod normal. Obişnuiam să credem că omul ar putea să acorde o atenţie distributivă de la cinci la nouă lucruri la un moment dat. Acum ştim că nu este adevărat. E o supraestimare nebună. Mintea poate conştientiza doar trei lucruri în acelaşi timp. Încercarea de a jongla cu mai mult de trei duce la o pierdere a capacităţii de concentrare şi a informaţiilor aferente”, a explicat psihologul.

Astfel, acest exces de informație conduce inevitabil la așa-numita „oboseală de decizie”. De aceea, cei mai de succes oameni din lume nu vor să se mai complice și cu alegerea vestimentației. De ce oamenii bogați poartă mereu aceleași haine? Pentru că, în opinia lor, alegerea hainelor pe care să le poate în fiecare zi este o pierdere inutilă de energie, pe care ar putea-o canaliza oricând spre lucruri mult mai importante.

Ce spun bogații lumii despre acest obicei

În cadrul unei conferințe de presă din 2014, Mark Zuckerberg a spus că felul său de a se îmbrăca este parte dintr-o filozofie ce vizează eliberarea de fleacurile cotidiene. Acesta a spus că micile decizii, de genul „cu ce mă îmbrac?” sau „ce manânc la micul dejun?” pot fi obositoare şi presupun un consum de energie inutil, iar el nu vrea să piardă timpul cu aşa ceva. De asemenea, a ținut să precizeze faptul că are mai multe tricouri de acelaşi fel.

„Nu vreau să îmi irosesc timpul atât de important pe decizii nesemnificative, cum sunt hainele, prefer să îl folosesc în găsirea unor soluții și strategii de a inova lumea (..) Sunt în postura norocoasă de a servi interesele a miliarde de oameni. Şi simt că nu-mi îndeplinesc misiunea dacă îmi risipesc energia pe lucruri prosteşti sau frivole”, a declarat Mark Zuckerberg.

Captură foto postare Mark Zuckerberg
Captură foto postare Mark Zuckerberg

Și fostul președinte SUA, Barack Obama, a abordat acest subiect. El a spus care este motivul pentru care îmbracă doar costume gri sau bleumarin. El consideră că această alegere îl ajută să micșoreze „numărul deciziilor nesemnificative” pe care le ia într-o zi, cum ar fi cu ce se îmbracă sau ce mănâncă, preferând să își canalizeze toată energia spre luarea unor decizii importante. Vrea să aibă o minte clară și odihnită.