Home » Life & Style » De ce se poartă părul roz în pandemie. Explicația specialiștilor

De ce se poartă părul roz în pandemie. Explicația specialiștilor

Ileana Mladinoiu / 10.03.2021, 14:10
De ce se poartă părul roz în pandemie. Explicația specialiștilor

Purtat de anonimi, precum și de vedete, rozul a fost una dintre marile tendințe ale anului 2020, atunci când ne referim la culoarea părului. Cu miile sale de nuanțe, rozul nu dezamăgește niciodată.
Este o culoare caldă, mai ales în pandemie, așa că va continua să fie în trend și în 2021. Jennifer Lopez și-a dezvăluit aspectul roz strălucitor în emisiunea televizată American Idol, ca și căntăreața britanică Dua Lipa.

Părul roz, adoptat de numeroase celebrități

Experimentele de păr roz ale Madonnei, surorilor Kardashian sau ale căntăreței Lady Gaga (în videoclipul “Stupid Love”) ne fac să ne întoarcem la alte emblematice nume, cum ar fi Natalie Portman ori Scarlett Johansson.

Dincolo de glamour și feminin, rozul se rescrie constant, și mai ales în mijlocul unei pandemii de Covid-19.

Revista “Forbes” a fost surprinsă anul trecut de această modă neobișnuită din timpul restricțiilor, multe mărci înregistrând o creștere a vânzărilor de produse pentru păr roz. În Regatul Unit, de exemplu, coloranții “Pink Pizazz” au atins un procent ce a depățit 1.200% în timpul primului blocaj.

Motivele respectivei adoptări surprinzătoare sunt clare. Trebuie să puneți o notă de strălucire într-o viață de zi cu zi sumbră, ieșind din zona dvs. de confort pentru a scăpa de plictiseala dintre patru pereți.

Pentru toți cei care au lucrat și mai lucrează încă de acasă, pentru a fi mai creativi atunci când vine vorba de păr, rozul a venit la momentul oportun. Este și opinia lui Suzie McGill, ambasadorul companiei Schwarzkopf din Anglia.

Părul roz
Părul roz

De ce a ajuns părul roz alegerea perfectă în pandemie

Și Alex Brownsell, cofondator și director creativ al companiei de produse pentru păr Bleach, menționa în The Guardian: “În 2020, am vândut un produs pentru păr roz la fiecare 30 de secunde, ceea ce reprezintă o creștere de 50% față de anul precedent.”

Mai mult, rozul are atracția divertismentului. Sclipitor ca o bulă de șampanie, ne distrage atenția de la capriciile vieții. Neuropsihologul american Hanam Hafeez este convins de acest lucru. Specialistul explică pentru revista Allure: “Rozul este tot ce avem nevoie în această lume acum. Mulți îi dau un efect calmant. Nu este o culoare puternică precum galbenul sau portocaliul.”

Într-adevăr, nu este o culoare puternică. Deși sunt multe voci feminine care o transformă într-o armă feministă.

Un articol găzduit de blogul Geek Mom afirmă cu convingere că în momentul când rozul pătrunde în păr acesta se transformă într-o culoare “curajoasă”, însemnând inadecvată, neconvențională, provocând și destabilizând așteptările celorlalți.

“Femeile merită mai mult. Merită să poarte roz și violet și verde și albastru, indiferent de culoarea părului pe care și-l doresc. Merită să se uite în oglindă și să vadă ce au visat să fie”, spune jurnalistul căruia se pare că-i place mult părul roz.

Rozul vine și pleacă, dar persistă ca o melodie bună care rămâne în capul nostru. Nu surprinde deloc atunci când cineva își pune problema originii sale vechi de secole. Rachael Gibson precizează pe contul său de Instagram (Istoricul Părului) că: “rozul era deja la modă în secolul al XVIII-lea, când pudrele parfumate de lavandă și perucile au căpătat nuanțe de roz.”