Home » Life & Style » De ce se sărbătorește pe 14 februarie Ziua Îndrăgostiților. Idei care vă pot inspira de Valentine’s Day

De ce se sărbătorește pe 14 februarie Ziua Îndrăgostiților. Idei care vă pot inspira de Valentine’s Day

Ileana Mladinoiu / 06.02.2023, 19:19
De ce se sărbătorește pe 14 februarie Ziua Îndrăgostiților. Idei care vă pot inspira de Valentine’s Day

Indiferent dacă îți place sau nu Ziua Îndrăgostiților, ce în 2023 cade luni,  14 februarie, un lucru rămâne clar. Istoria acestei zile denumite și Valentine‘s Day/Ziua Sfântului Valentin merge cu mult timp în urmă. Apropierea între Sfântul Valentin şi dragostea romanţată nu este menţionată de nici un document şi este considerată de istorici pur şi simplu o legendă. Pentru a se elimina această confuzie, Biserica Catolică a renunţat să-l mai serbeze pe Valentin pe 14 februarie, iar ortodocșii nu l-au celebrat niciodată.

Originea sărbătorii Sfântului Valentin

 La originea sărbătorii Sfântului Valentin se află, de fapt, Lupercalia romană, zi dedicată zeului Lupercus, despre care se credea că protejează Roma de haitele de lupi și care era sărbătorită pe 15 februarie. „A fost o tradiție religioasă păgână”, potrivit sociologului Jean-Claude Kaufmann. Bărbații cutreierau orașul și  biciuiau femeile pe burtă cu curele de piele/bici „februa” pentru a le face fertile. Se terminau adesea cu bacanale, sărbători religioase celebrate în antichitate în cinstea zelui Bachus, când oamenii beau fără limită.  Dar, în secolul al V-lea, Papa Ghelasie I înlătură obiceiul păgân al Lupercaliilor, adăugând lunii februarie o sărbătoare creştină: ziua de pomenire a Sfântului/Sfinţilor Valentin, aparent desigur, tot fără nicio legătură cu Lupercaliile. În anul 496 d.Hr., Ghelasie I reuşeşte să înlocuiască data de 15 februarie a Lupercaliei cu 14 februarie şi s-o redenumească Ziua Sfântului Valentin, sărbătoarea iubirii spirituale.

Variante ale legendei Sfântului Valentin

 Chiar dacă nu se cunosc multe despre istoria reală a Sfântului Valentin pe care se bazează sărbătoarea, legenda Sfântului Valentin are mai multe variante. Una dintre ele spune că Sfântul Valentin a refuzat să se convertească la păgânism și a fost executat de împăratul roman Claudius al II-lea. Înainte de execuție, a reușit să o vindece în mod miraculos pe fiica temnicerului său, care apoi s-a convertit la creștinism împreună cu familia sa. O altă legendă spune că un episcop pios numit Sfântul Valentin de Terni îi căsătorea pe creștini, iar prefectul a ordonat ca acesta să fie arestat, biciuit și decapitat. Corpul său a  fost descoperit în 1831 în catacombele Sfântului Hyppolyt în 1831, cu inscripția: „Valentinus in pace”.

După alții, Sfântul Valentin a fost un preot roman care oficia nunțile soldaților cărora le era interzis să se căsătorească, potrivit unui edict al împăratului roman în care se stipula că soldații căsătoriți nu erau buni războinici. Acest Sfânt Valentin purta pe deget un inel cu un Cupidon pe el, simbol al iubirii, care i-a ajutat pe soldați să-l recunoască. A împărțit inimi de hârtie, deschizând calea felicitărilor, spre a le aminti creștinilor dragostea lor pentru Dumnezeu.

Graţie acestei legende, Sfântul Valentin a devenit cunoscut drept patronul iubirii. Prin Rugăciunea Sfântului Valentin, îndrăgostiții se leagă în așa fel, încât doi să devină unul, iar cuplul să-și amintească devotamentul față de Dumnezeu. Valentin a fost arestat, întemnițat, apoi condamnat la moarte, fiind executat pe 14 februarie în anul 270.

În timp ce povestea Sfântului Valentin a pus bazele pentru stabilirea zilei ca sărbătoare a iubirii, o poezie a autorului medieval Geoffrey Chaucer din 1375 face ca istoricii să considere că aceasta stă la originea sărbătoririi Zilei Îndrăgostiților. Chaucer a trăit în Evul Mediu, epoca iubirii curtenești, când declarațiile ample și romantice de devotament- poeziile, cântecele, picturile-celebrau parteneriatul.

Idei care vă pot inspira de Ziua Îndrăgostiților

Puteți sărbători ziua iubirii așa cum doriți, cum vă place mai mult, dar câteva idei v-ar putea inspira:

  • Vizionați un film romantic la cinema sau stând confortabil acasă.
  • Pregătiți o cină romantică sau doar un desert grozav de Ziua Îndrăgostiților.
  • Organizați o petrecere de Ziua Îndrăgostiților.
  • Surprindeți-vă partenerul cu un sejur la un hotel de lux.
  • Organizați un concurs de cuplu al cărui premiu să fie o donație cu scop caritabil.
  • Retrăiți-vă prima întâlnire pentru a doua oară, aflând care dintre voi își poate aminti cele mai multe detalii și sărbătoriți anii petrecuți împreună.
  • Mergeți la patinoar.
  • Faceți cererea în căsătorie

De Ziua Îndrăgostiților, cererea în căsătorie este adesea aleasă ca zi perfectă pentru a vă exprima dragostea și angajamentul. Unele cereri în căsătorie sunt foarte creative, dar oricare ar fi metoda, făcute chiar de Ziua Îndrăgostiților, sunt în general romantice și memorabile.