Home » Life & Style » De ce unii bebeluși nu au păr și alții au. Cum se explică această situație de fapt

De ce unii bebeluși nu au păr și alții au. Cum se explică această situație de fapt

Manolică Anca / 12.04.2021, 12:16
De ce unii bebeluși nu au păr și alții au. Cum se explică această situație de fapt

Sigur te-ai întrebat și tu, măcar o dată, de ce, la naștere, unii bebeluși nu au păr deloc și alții au o podoabă capilară foarte bogată. Ei bine, fiecare nou-născut este diferit, iar factorii ereditari au un cuvânt important de spus în acest sens. Iată care este explicația la întrebarea ta.

De ce unii bebeluși nu au păr și alții au

Există o veche poveste care spune că o femeie care suferă de arsuri la stomac în timpul sarcinii va avea un copil cu mult păr pe cap. În 2006, cercetătorii au analizat acest lucru și au descoperit că din 28 de femei care aveau arsuri la stomac, 23 dintre ele aveau copii cu mult păr. Însă, sunt multe schimbări care apar în sarcină, care depin de diverși factori, cum ar fi: mediul, genetica sau hormonii. Indiferent dacă este adevărat sau este doar un mit, bebelușii sunt toți la fel de adorabili.

Culoarea, grosimea și textura părului unui nou-născut sunt determinate de factori ereditari, în special de genele și etnia părinților. Parintii care au părul deschis la culoare vor avea cel mai probabil un copil cu părul blond. Dacă unul dintre aceștia are părul subțire și cret, iar celălalt părinte are părul gros și drept, bebelușul poate moșteni oricare dintre aceste caracteristici. De asemenea, nu este neobișnuit ca un nou-născut să aiba părul brunet, în timp ce ambii părinti au părul deschis la culoare sau să se nască cu părul blond, în ciuda faptului că părinții au părul brunet.

De ce unii bebeluși nu au păr și alții au
De ce unii bebeluși nu au păr și alții au

Acest lucru se datorează faptului că părul unui bebeluș poate să difere cu mult față de parul pe care îl va avea când va mai crește. Unii se pot naște cu foarte mult păr care, după câteva luni, le va cădea, în timp ce altora, care s-au născut fără păr, le-ar putea crește părul gros după ceva timp. Însă, în momentul în care se nasc, ei au toți foliculii de păr pe care îi vor avea toată viața lor.

Hormonii materni ar putea avea un rol important

Nivelul de hormoni este foarte ridicat în interiorul uterului, deci pot contribui la accelerarea creșterii părului bebelușului. Cu toate acestea, după naștere, nivelul hormonilor scade semnificativ, iar acest lucru duce la încetinirea creșterea părului unui nou-născut.

Deoarece bebelușii se nasc cu mai mult sau mai puțin păr, unii părinți ar putea fi îngrijorați de faptul că mama nu a avut suficienți nutrienți în timpul sarcinii sau că bebelușul nu a primit suficient calciu. Acest lucru nu este adevărat, ba mai mult, este normal ca bebelușilor să le cadă părul până la vârsta de un an. Acest lucru se întâmplă și ca urmare a frecării scalpului de saltea. Creșterea părului ar putea fi afectată doar dacă bebelușul nu are suficient fier sau suferă de boli, dar, de obicei, vor exista alte semne care nu au legătură și cu părul.