Home » Life & Style » De unde provine expresia „Veni, vidi, vici”. Origine și semnificație

De unde provine expresia „Veni, vidi, vici”. Origine și semnificație

Voicu Costin / 27.12.2021, 14:05
De unde provine expresia „Veni, vidi, vici”. Origine și semnificație

Faimoasa expresie din limba latină este foarte populară în domeniul filmului și a literaturii. „Veni, vidi, vici” a fost rostită pentru prima dată în era romană, în secolele 1 și 2 î.Hr. După 2000 de ani, expresia încă mai este folosită de autorii cărților dar și de regizorii de la Hollywood, în filmele cu tematică istorică. Care este originea și semnificația expresiei aflăm în articolul următor!

Originea expresiei „Veni, vidi, vici”

Victoria repurtată la Zala (anul 47 î.Hr.), obținută de Iulius Cezar, a fost un motiv de mândrie pe care nu a putut să nu îl împărtășească și cu alți împărați ai Romei. Iulius Cezar i-a trimis o scrisoare, prietenului său, Amantius, unde erau menționate cele trei cuvinte:  „Veni, vidi, vici”. Lupta de la Zala împotriva regelui Pontului, Farnaces al II-lea, susținătorul lui Pompei s-a terminat cu victoria Împăratului Romei. Victoria a fost obținută foarte rapid, iar cuvintele exprimate de Cezar au explicat într-un mod scurt și concis, modul în care s-a desfășurat bătălia.

Suetoniu, unul dintre cei mai importanți istorici români, descria în „Viața celor 12 Cezari” o mare parte din fastul și spectacolul revenirii lui Cezar la Roma. El susținea că, în fața împăratului, soldații ar fi purtat o tăbliță cu inscripția „Veni, vidi, vici”, ceea ce semnifică în viziunea sa „ce s-a făcut, la fel ca și expedierea cu care s-a făcut”.

Ce semnifică „Veni, vidi, vici”?

Expresia din limba latină este folosită și după 2000 de ani de la crearea ei de către Împăratul Roman Iulius Cezar. Expresia a făcut înconjurul lumii și este folosită adesea în lumea sportului, în domeniul afacerilor și cel juridic. Expresia se traduce prin „Am venit, am văzut, am învins”, iar cuvintele provin de la verbele latine venīre (a veni), vidēre (a vedea) și vincĕre (a învinge) conjugate la trecut, persoana întâi.

Regizorii de la Hollywood au creat și ei, filme cu teme istorice, „300 – Eroii de la Termopile” este unul dintre ele. Zack Snyder, regizorul filmului a reușit să înfățișează o versiune ficțională a bătăliei de la Termopile. Regele Leonida (Gerard Butler) conduce 300 de luptători spartani într-o bătălie împotriva „Regelui Regilor” și „Împărat Divin” persan Xerxes (interpretat de Rodrigo Santoro) și a armatei sale de mai bine de un milion de soldați. Prin această tehnică narativă sunt introduse diverse creaturi fantastice cu rolul de a reda metaforic impresionantă dezlănțuire a luptei și a forțelor adversarilor, plasând „300” în categoria filmelor istorice de fantezie.

Expresia „Veni, vidi, vici”, exprimată în diverse domenii

Iulius Cezar a reușit să scrie o pagină în istoria lumii, punându-l pe un piedestal. Datorită setei sale de putere și dorința arzătoare de a crea cel mai mare imperiu din lume l-au făcut atât de notoriu. Mesajul exprimat de el, „Am venit, am văzut, am învins”, a fost reinterpretat sau folosit și în alte contexte.

În 1683, Ian al III-lea al Poloniei, după Bătălia de la Viena a strigat „Venimus, Vidimus, Deus vicit”, adică „Am venit, am văzut și Dumnezeu a cucerit”.

Cea mai simplă explicație pentru care „Veni, vidi, vici” este atât de populară este aceea că provine de la Iulius Caesar, una dintre cele mai importante figuri ale istoriei, și că are un mesaj simplu și cu greutate.

Compozitorul german Georg Friedrich Händel a folosit o versiune italiană a celebrei expresii: „Curio, Cesare venne, e vide e vinse” sau „Curio, Caesar a venit, a văzut și a cucerit”, în opera sa din 1724, „Giulio Cesare în Egitto”.