Home » Life & Style » De unde provine numele lui Ianuarie. Origine și semnificație

De unde provine numele lui Ianuarie. Origine și semnificație

Ileana Mladinoiu / 04.01.2022, 09:47
De unde provine numele lui Ianuarie. Origine și semnificație

V-ați întrebat vreodată de unde provin lunile anului? Poate că, în parte, știți deja că lunile anului sunt de origine latină. Dar, care este povestea sau semnificația din spatele numelor lor, știți? Aflați că unele dintre ele își iau sursa din mitologia greacă și romană, în timp ce altele existau deja în calendarul roman antic, înainte de reforma efectuată de Iulius Cezar în anul 46 î.Hr.

De unde provine numele lui Ianuarie. Istoria mai puțin știută

Janus bifrons (Janus cel cu două frunţi/cu două feţe), sărbătorit la 1 ianuarie, este una dintre cele mai vechi zeități ale mitologiei romane. Poartă această denumire deoarece una dintre feţe privea înapoi, iar cealaltă în față/spre viitor.

În viaţa pământească, Janus/Ianus a fost rege în Latium, divinizat după moarte ca protectorul Romei, cetatea pe care o salvase de invazia sabinilor în momentul când, din dorinţa de a se răzbuna, ei au atacat zidurile Capitoliului. Regele Ianus ar fi făcut ca în faţa lor să ţâşnească un şuvoi fierbinte de apă, forţându-le astfel retragerea. Tot el i-ar fi învăţat pe supuşi ce înseamnă evlavia şi puritatea morală.

Numa Pompilius, cel care i-a urmat lui Romulus, a ridicat în onoarea lui Ianus un templu cu o poartă dublă, una îndreptată spre răsărit, cealaltă spre apus. În timp de război, porţile erau deschise pentru ca zeul să le vină în ajutor romanilor, iar în vremuri de pace, acestea erau închise, potrivit vintagenews.com. citat de adevarul.ro

De aceea, romanii credeau că luna ianuarie a fost adăugată calendarului de către Numa,  asociere întărită de construcţia a 12 altare, fiecare pentru câte o lună a anului, în acel templu dedicat zeului. Însuși Marţial l-a descris pe Ianus ca fiind „strămoşul şi tatăl anilor”, prima zi a lui ianuarie fiind, începând cu 153 î.Hr., cea în care consulii îşi preluau îndatoririle.

Etimologia lui Janus din care se trage numele lunii ianuarie

Janus ar proveni din verbul latin „eo/iens” (a merge/mergând), fiindcă era considerat şi un zeu al riturilor de trecere. Cicero este cel care consemnează o mărturisire despre Janus bifrons: “Eu sunt Janus/Ianus, veghez la porţile cerului, Jupiter nu poate nici să iasă, nici să intre fără mine, de aceea mă numesc Janus/Ianus”.

La romani, Janus bifrons era invocat nu numai la începutul lunii ianuarie, ci şi la începutul fiecărei luni a anului, de Calende, numele primei zile a fiecărei luni. Poetul latin, din secolul I i.Hr., Horaţiu, îl pomeneşte pe Janus bifrons ca însoţitor al zei’ei Mater Matuta, divinitate a zorilor şi a aurorei, motiv pentru care, mai târziu, istoricul civilizaţiilor, Georges Dumezil, îl interpretează ca pe o divinitate solară: “Trezindu-se, Janus deschide ziua, culcându-se, o închide”.

Luna ianuarie a fost introdusă, în calendarul roman, în jurul anului 700 i.Hr., iar în ţările creştine marchează începutul anului din 1582, când a fost adoptat calendarul gregorian.

Din punct de vedere astrologic, ianuarie începe sub zodia Capricornului și se termină cu zodia Varsătorului. Popular este cunoscută ca Gerar, fiind cea mai geroasă lună a anului.

Ce spun specialiștii. De unde provine numele lui ianuarie. Origine și semnificație

Numele lui Ianus „este asociat cu privirea atât înainte, cât și înapoi”, spune Diana Spencer, lector superior la Universitatea din Birmingham, Anglia.

„Așa că, dacă există un moment în an pentru a decide, acesta este momentul să o luăm de la capăt”.

De asemenea, coincide cu momentul din Europa când zilele încep să se prelungească după solstițiul de iarnă.

„Pentru Roma, a avut o rezonanță puternică, pentru că se întâmplă după acele zile scurte teribile, când lumea este întunecată, este frig și nimic nu crește”, mai spune profesorul Spencer. „Este un fel de perioadă de pauză și reflecție”.

Astăzi, majoritatea țărilor urmează calendarul gregorian, motiv pentru care vedem focuri de artificii în toată lumea la 1 ianuarie a fiecărui an.

Luna ianuarie este, potrivit psihologilor, cea mai deprimantă lună a anului.

În această lună, se obișnuiește să se ureze La mulți ani!  Ziua Anului Nou este prima zi a anului dintr-un calendar dat. Prin extensie termenul desemnează și sărbătorile acestei prime zile.

Pentru calendarele solare (cum ar fi calendarul gregorian), data de Anul Nou este fixată de la un an la altul, în timp ce se spune că este mobilă în cazul calendarelor luni solare (cum ar fi calendarul chinezesc).