Home » Life & Style » Superstiții și tradiții de 1 ianuarie. Ce e interzis cu desăvârșire să faci în prima zi a anului. Obiceiul care atrage ghinionul

Superstiții și tradiții de 1 ianuarie. Ce e interzis cu desăvârșire să faci în prima zi a anului. Obiceiul care atrage ghinionul

Voicu Costin / 01.01.2022, 08:30
Superstiții și tradiții de 1 ianuarie. Ce e interzis cu desăvârșire să faci în prima zi a anului. Obiceiul care atrage ghinionul

Prima zi din an este cea mai importantă. Se spune că așa cum îți merge în prima zi din an, așa va fi tot anul respectiv. Fiecare popor își are propriile superstiții, iar unele sunt comune. Legat de prima zi din an, românii au inventat și ei câteva superstiții și sunt convinși că dacă le vor respecta, anul următor va fi unul de pomină. Aflăm ce superstiții și tradiții sunt de 1 ianuarie și ce e interzis să faci în prima zi a anului!

Tradiții de 1 ianuarie

Din punct de vedere spiritual, credincioșii aleg să meargă la Sfânta Liturghie chiar în prima zi a anului. Cu ocazia sărbătorii cu cruce roșie – Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului și sărbătoririi Sfântului Vasile cel Mare, mulți dintre români aleg să meargă în primele ore ale zilei la slujbele specifice.

Încă din seară de Revelion, oamenii respectă câteva tradiții pentru a le merge bine în anul următor. Superstițioșii nu vor da niciodată bani din casă sau alte bunuri. Se consideră că aceste lucruri pot aduce sărăcie în anul următor, iar binevoitorii ar putea avea parte de lucruri rele din punct de vedere financiar.

Chiar dacă anul ce vine trebuie să ne găsească în curățenie, o tradiție spune că ducerea gunoiului în prima zi a anului atrage sărăcia. Așa că trebuie să va abțineți să duceți gunoiul în această zi.

Oferirea cadourilor este și ea strict interzisă. Chiar dacă sunteți bine intenționați și poate aveți un sărbătorit în familie găsiți o scuză bună să nu îi duceți cadou, pentru că va poate aduce datorii în anul ce vine.

Povestirile despre fantome și morți în prima zi a noului an sunt prevestitoare de rău și atrag ghinionul de partea celor care le aduc în discuție.

Masa din noul an trebuie să fie una bogată, dar de pe care să nu lipsească peștele și strugurii. Cei care consumă cele două alimente, vor avea parte de belșug și problemele apărute în viață, vor fi depășite cu ușurință, indiferent cât de grave ar fi ele.

În noaptea dintre ani și pe 1 ianuarie nu trebuie să fii trist sau să plângi pentru că atragi de partea ta evenimente neplăcute. De asemenea, trebuie evitate certurile și discuțiile în contradictoriu pentru că se spune că așa va fi totul anul pentru ține.

În noaptea dintre ani se spune că trebuie să purtăm ceva roşu, ceva nou, bani mulţi şi să avem în ghiveci o plantă care să atragă asupra casei noastre noroc din belşug, sănătate, dragoste, prosperitate şi veselie în anul ce vine. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.

Obiceiuri pentru prima zi a noului an

Dacă în ziua de 31 decembrie, colindătorii au tradiția să meargă cu ursul, capra sau cerbul, în prima zi a anului, aceștia merg cu sorcova. Este un obicei popular românesc. Ei poartă o crenguță înmugurită de copac sau o sorcovă confecționată dintr-un băț în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată.

Numele de Sorcova vine de la cuvântul bulgar surov (verde fraged). Înclinată de mai multe ori în direcția unei persoane, sorcova joacă rolul unei baghete magice. Colindători de toate vârstele urează gazdelor un an nou îmbelșugat, plin de bucurie, sănătate și liniște și sunt răsplătiți cu bani, dulciuri, covrigi sau fructe.

Așadar, respectând toate aceste superstiții și obiceiuri de 1 ianuarie veți avea parte de un an nou binecuvântat și plin de lucruri bune.