Home » Life & Style » Descoperirea extraordinară a oamenilor de știință! Care este și unde se află cel de-al optulea continent al lumii

Descoperirea extraordinară a oamenilor de știință! Care este și unde se află cel de-al optulea continent al lumii

Voicu Costin / 29.12.2021, 17:26
Descoperirea extraordinară a oamenilor de știință! Care este și unde se află cel de-al optulea continent al lumii

Încă de când am studiat geografia Pământului am învățat la școală că sunt 7 continente. Oamenii de știință au făcut însă o descoperire uluitoare: există și al 8-lea continent! Care este și unde se află acesta aflăm în articolul următor! Detalii mai puțin cunoscute care te vor lua prin surprindere!

Cel de-al optulea continent al lumii

Zealandia, cunoscut şi sub numele de Te Riu-a-maui (Maori) sau Tasmantis, este un continent aproape în întregime scufundat, crusta continentală care s-a diminuat după desprinderea de Gondwanaland acum 83–79 de milioane de ani. A fost descris diferit, ca un continent scufundat, un fragment continental, un microcontinent și un continent.

Numele și conceptul pentru Zealandia au fost propuse de Bruce Luyendyk în 1995 și imaginile din satelit arată că este aproape de dimensiunea Australiei. Un studiu din 2021 sugerează că Zealandia are 1 miliard de ani, aproximativ de două ori mai vechi decât credeau geologii anterior.

Cu aproximativ 23 de milioane de ani în urmă, continentul ar fi fost complet scufundat. Astăzi, cea mai mare parte a masei de uscat (94%) rămâne scufundată sub Oceanul Pacific. Noua Zeelandă este cea mai mare parte a Zealandiei, care se află deasupra nivelului mării urmată de Nouă Caledonie.

Cu o suprafață totală de aproximativ 4.900.000 km², Zealandia este substanțial mai mare decât celelalte microcontinente și fragmente continentale. Dacă ar fi clasificată drept microcontinent, Zealandia ar fi cel mai mare microcontinent din lume.

Principalele caracteristici

Suprafața sa este de șase ori mai mare decât cea a Madagascarului, următorul cel mai mare microcontinent din lume și mai mult de jumătate din suprafața continentului australian.

„ Acesta este un exemplu clar al modului în care ceva foarte evident poate dura ceva timp pentru a fi descoperit”, a declarat Andy Tulloch, geolog la New Zealand Crown Research Institute GNS Science, care a făcut parte din echipa care a descoperit Zealandia, pentru bbc.com.

În felul acesta, au fost studiate 8.000 de specii care ar fi trăit pe acest continent, cu mai bine de 10 milioane de ani în urmă. Totodată s-a aflat că fundul oceanic era la o adâncime mult mai mică decât este în prezent. Potrivit oamenilor de știință, Zealandia pare să fi provenit din supercontinentul numit „Gondwana”, care a început să se fragmenteze în urmă cu 160 de milioane de ani.

GNS Science recunoaște două nume pentru masă de uscat. În engleză, cel mai comun nume este Zealandia, un nume latinesc pentru Noua Zeelandă. Numele a fost inventat la mijlocul anilor 1990 și s-a stabilit prin utilizarea comună. În limba maori, masa de pământ este numită Te Riu-a-Māui, adică „dealurile, văile și câmpiile din Māui”.

De unde vin denumirile continentelor?

Europa

Din punct de vedere etimologic, numele de Europa vine din limba greacă, de la cuvintele „Eur”, care înseamnă „întins” şi „op”, care înseamnă „ochi”. Denumirea de Europa a fost folosită pentru prima dată în Legendele Olimpului. Zeus, conducătorul zeilor s-a îndrăgostit de nimfa pe nume Europa, ce culegea flori împreună cu însoțitoarele sale pe litoralul pontic.

Africa

Denumirea a fost dată de romani. Africa vine de la cuvântul arab afar – „praf” sau „pământ”.

Antarctica

Numele acestui continent înseamnă „opus Arcticii”. Arktikos este numele grecesc al constelației Ursa Mare de deasupra Polului Nord.