Home » Tehnologie & Știinta » De unde provine numele Europa. Cercetătorii au găsit explicații neașteptate pentru denumirea acestui continent

De unde provine numele Europa. Cercetătorii au găsit explicații neașteptate pentru denumirea acestui continent

Cojocaru Cristian / 18.10.2021, 12:08
De unde provine numele Europa. Cercetătorii au găsit explicații neașteptate pentru denumirea acestui continent

România, la rândul ei face parte din continentul european. Totuși, te-ai gândit vreodată de unde provine neumele de Europa și care ar putea fi semnificația acestuia? Află de ce se numește așa.

Ce semnifică numele Europa și de unde vine

Sunt șanse foarte mici ca măcar o dată să nu îți fi pus întrebarea cu privire la proveniența numelui continentului Europa. Această denumire a apărut încă dinainte ca cei care se ocupă de cartografiere să ajungă la un consens în ceea ce privește numărul contienntelor, iar acest lucru pentru că la un moment dat, se considera că Europa și Asia formează un singur continent.

Astfel, la acele vremuri, grecii considerau că există trei continente și anume: Europa, Asia și Libia, cea din urmă făcând referire la porțiunea nordică necunoscută a Africii. Aceste ”împărțiri” au fost utilizate și de către Ptolemeu, atunci când a efectuat harta lumii în lucrarea sa ”Ghid de Geografie” din cel de-al doilea secol înaintea erei noastre.

Denumirea ”Europa” are o provenineță foarte veche, însă la momentul actual, există mai multe teorii cu privire la proveniența acestui nume. Astfel, unii savanți sunt de părere că numele deține o origine descriptivă. Potrivit acestora, la baza cuvântului ar sta termenul grecesc ”eurys” care semnifică ”lat” și ”ops” care semnifică ”față” sau ”ochi”.

Combinația celor două se referă la linia de coastă a Europei, așa cum era văzută la acea vreme de către marinarii eleni. Totodată, se consideră că acest termen ar semnifica și ”continent”. Astfel, cei aflați în călătoriile lor pline de aventură și s-au apropiat de zonele nordice au afirmat că acolo există lanțuri muntoase dar și fluvii care erau mult mai mari decât cele din zona mediteraneană. În regiunea nordică erau prezente climate distincte față de cele cunoscute de către greci, care prezentau păduri virgine și stepe pe un vast teritoriu.

numele Europa
In spatele acestui nume stau mai multe mituri

Mituri care ar putea explica proveniența numelui

Chiar și așa, semnificația nu este una de sine stătătoare. Astfel, alți savanți consideră că ”Europa” provine din limba semitică akkadiană, limbă care era utilizată în Mesopotamia. Potrivit acestui dialect, ”erebu” semnifică ”asfințit”, astfel că din zona Mesopotamiei, soarele asfințea deasupra Europei.

Savanții au citat de-a lungul vremurilor cuvântul ”asu” , care înseamnă ”răsărit” și de unde se crede că provine și numele Asiei, acest lucru pentru că în Mesopotamia, soarele răsărea din Asia. O altă teorie arată că numele continentului Europa ar proveni din mitologie, de la zeița Europa, legende care au dăinuit de-a lunul mileniilor.

Potrivit mitologiei, Europa era una dintre oceanide, cele peste 3.000 de nimfe marina care ocupau cel de-al doilea loc în ierarhia mitologiei grecești, astfel că zeitatea era una care merita a fi menționată. Alte teorii afirmă că Europa este legată de zeița pământului și agriculturii. Demeter.

S-a presupus că ”Europa” era un nume vechi și care denumea o zeiță a pământului, în timo ce ”Demeter” este numele grec al unei zeități a regiunii. Potrivit celui mai cunoscut mit, Europa era fiica lui Phoenix sau Agenor, regel al Feniciei. Aceasta a fost răpită de Zeus care a luat forma unui taur alb și a dus-o din Fenicia în Creta, unde i-a făcut trei fii: Minos, Rhadamanthys și Sarpedon. Deși nimeni nu știe cu exactitate proveniența numelui, acestuia a dăinuit de-a lungul anilor.