Home » Life & Style » Diferența dintre AM și PM. Ce înseamnă de fapt cele două acronime

Diferența dintre AM și PM. Ce înseamnă de fapt cele două acronime

Voicu Costin / 23.01.2022, 09:00
Diferența dintre AM și PM. Ce înseamnă de fapt cele două acronime

Ceasul ne spune în fiecare moment cum ne situăm cu timpul. Uneori privit ca cel mai mare dușman, timpul este indicat de ceasurile de pe telefoane, ceasurile de la mâna sau cele de perete. Strămoșul acestor tehnologii a fost ceasul solar, apoi a fost folosit ceasul cu apă sau nisip, toate indicând același lucru. Care este diferența dintre acronimele AM și PM folosite în unele zone ale lumii pentru a indica momentul zilei?

Cine a împărțit ceasul în doar 12 ore?

Indiferent de modelul sau tipul ceasului, acesta ne indică ora exactă în funcție de fusul orar și zona în care suntem la momentul respectiv. Odată cu evoluția tehnologiei și apariția ceasurilor moderne au apărut prescurtările „AM” și „PM”.

Ceasul este o convenție de timp în care cele 24 de ore ale unei zile sunt împărțite în două perioade de câte 12 ore: AM și PM. Fiecare dintre cele două perioade orare cuprinde 12 ore numerotate de la ora 0:00 AM (ora 12 noaptea) până la ora 11:59, iar mai apoi de la ora 12:00 PM (ora 12 la amiază) până la ora 23:59 PM.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Încă nu se știe cine a determinat împărțirea ceasului, dar se pare că originile le-ar avea în Egiptul Antic. Ei au fost primii care au folosit lumina soarelui, pentru a determina ora aproximativă pe timp de zi, iar noaptea foloseau unul pe baza de apă.

Inițial, ceasurile au fost create pentru a arăta un format de 24 de ore, dar sistemul cu 12 ore era mai ușor și mai ieftin de realizat. Chiar și în ziua de azi, aceste ceasuri au același format.

Ce înseamnă AM sau „ante meridian”

Acronimul AM vine din limba latină și se traduce prin „ante meridiem”. În limba română a fost preluat sub forma „ante meridian” și se traduce „înainte de amiază” sau „înainte de prânz”.

În România nu se folosește acronimul AM deoarece există o diferențiere clară între orele de dinainte de amiază și cele de după prânz. Noi, românii, folosim cele trei momente ale zilei la fel ca și alte țări, pentru a descrie timpul mai ușor: dimineață, prânz și seară.

Spre exemplu, dacă ar fi să folosim acronimul, ar trebui să spunem ora 1:00 AM pentru ora unu noaptea, așa cum se întâmplă în alte zone din lume precum Anglia, SUA, Canada sau Australia.

Ce înseamnă PM sau „post meridian”

Prescurtarea PM provine din limba latină și se traduce prin „post meridiem” sau „post meridian” așa cum a fost preluat în limba română. Acronimul se traduce prin „după-amiază” sau „după prânz” și este utilizat în unele țări, începând cu ora 12:00 la amiază și până la ora 23:59:59, înainte de miezul nopții.

În țări precum Anglia, SUA, Canada sau Australia, orice oră indicată de ceas după ora 12:00 la prânz se citește ora 1:00 PM.

Cine a inventat primul ceas mecanic?

În mod normal, termenul „ceas” se referă la un dispozitiv ce indică ora exacta, conform unui standard de timp, iar termenul cronometru la un dispozitiv ce măsoară durate de timp. Ceasurile de mână au evoluat din ceasuri care au fost portabile, dar operate de arcuri. Ceasurile cu arc au apărut prima dată în secolul 15 în Europa. Ceasurile nu au fost purtate în buzunare până în secolul 17.

În 1510, primul ceas mecanic portabil a fost inventat în Germania de lăcătușul Peter Henlein. Acest ceas putea măsura doar trecerea orelor și putea fi purtat în ​​jurul gâtului sau fixat la cureaua de la pantaloni. Ceasurile mecanice au fost cele care au schimbat pentru totdeauna practica de măsurare a timpului.