Diferența dintre clementine și mandarine. Ce legătură există de fapt între ele

de:
29 11. 2021, 14:41
Diferenta dintre clementine si mandarine. Ce legatura exista de fapt intre ele

Nu este surprinzător faptul că aceste citrice mici și acidulate sunt strâns legate între ele. O privire rapidă dezvăluie o mulțime de asemănări însă trebuie să știi care este diferența dintre clementine și mandarine. Așadar, află informații despre cum poți deosebi aceste fructe și beneficii îți pot aduce fiecare.

Care este diferența dintre clementine și mandarine

Cu toate că cele două fructe seamănă izbitor de tare, totuși, nu sunt același lucru. Ambele sunt membre ale familiei mandarinelor, care reprezintă al doilea cel mai cultivat fruct citric după portocalele dulci precum și portocale roșii. Aceste două tipuri populare de mandarine reprezintă aproximativ 25% din cultivarea fructelor citrice la nivel mondial.

Clementina (Citrus clementina) este o varietate de mandarine și este dulce și foarte ușor de curățat. Tinde să fie puțin mai mică decât mandarina și are coaja mai netedă și mai strălucitoare. Datorită cojii sale netede, acest fruct este mult mai ușor de decojit decât mandarina. Clementinele au adesea o formă mai ovadlă, cu o pată plată în partea de sus și de jos. Acestea au o toleranță mai crescută la frig în comparație cu soiurile de portocale mai mari și sunt disponibile în magazine în majoritatea anotimpurilor.

Se crede că mandarinele (Citrus tangernina) sunt originare din Asia de Sud-Est. Mandarinele au coaja puțin mai închisă la culoare decât clementinele și pot avea un ton mai roșcat și se simt mai dure la atingere. Ca și clementinele, coaja este ușor de curățat. Deoarece sunt la fel de tolerante la frig, sunt disponibile ca și clementinele, în majoritatea anotimpurilor.

Deoarece mandarinele și clementinele sunt atât de strâns legate, ele au o valoare nutritivă foarte asemănătoare. Aceste fructe oferă cantități mari de vitamina C chiar dacă au o dimensiune medie de 100 de grame. Dacă obiectivul este maximizarea aportului de vitamina C, alege o clementină în locul unei mandarine; are niveluri puțin mai mari și doar două dintre ele asigură mai mult decât necesarul zilnic de vitamină.

Vitamina C este o vitamină esențială care îți susține sistemul imunitar prin încurajarea funcțiilor celulelor albe din sânge și este, de asemenea, necesară pentru alte funcții ale corpului, inclusiv crearea de colagen pentru a-ți întări pielea, articulațiile și oasele, precum și pentru metabolizarea fierului.

Ambele fructe sunt foarte bogate in Vitamina C

Nutrienții care se regăsesc în cele două fructe

Pe lângă faptul că au niveluri ridicate de vitamina C, mandarinele și clementinele conțin și compuși carotenoizi. Acești compuși, care conferă fructului culoarea portocalie și galbenă, sunt transformați în vitamina A în corpul tău și sunt importanți pentru sănătatea și dezvoltarea ochilor și a creierului. De asemenea, sunt antioxidanți și pot proteja celulele și ADN-ul de anumite efecte ale daunelor oxidative.

Alți nutrienți și compuși benefici găsiți atât în ​​clementine, cât și în mandarine sunt:

  • Beta-criptoxantină – acesta este un caroten ușor de absorbit care susține funcția imunitară, vederea și dezvoltarea celulelor;
  • Flavonoide – acestea reduc inflamația, îmbunătățesc fluxul sanguin în artere, cresc densitatea osoasă și scad riscul de astm;
  • Fibra solubilă – acest lucru este benefic pentru tractul digestiv și poate reduce colesterolul.

Din fericire, aceste mici fructe citrice delicioase sunt ușor de luat ca o gustare. Sunt ușor de decojit, nu necesită refrigerare și sunt grozave atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Atât clementinele, cât și mandarinele sunt un plus delicios la felurile de mâncare sărate. Pune-le într-o salată sau pot fi curățate și adăugate alături de alte ierburi în paste sau ca și condiment pentru pește sau carne. Mandarinele și clementinele pot fi, de asemenea, transformate într-un suc delicios sau gem.

Clementinele și mandarinele sunt foarte asemănătoare în multe privințe, mai ales când vine vorba de profilurile lor nutriționale. Sunt bogate în vitamina C, fibre solubile, carotenoide și flavonoide, toate acestea fiind benefice pentru organism într-o varietate de moduri. În cele din urmă, există foarte puține diferențe nutriționale între aceste două citrice. Principalele diferențe constau în mărimea lor și locul în care sunt cultivate.