Home » Life & Style » Diferența dintre zborurile charter și zborurile de linie. Semnificație, avantaje și dezavantaje

Diferența dintre zborurile charter și zborurile de linie. Semnificație, avantaje și dezavantaje

Voicu Costin / 11.06.2022, 12:43
Diferența dintre zborurile charter și zborurile de linie. Semnificație, avantaje și dezavantaje

Fără o cursă cu avionul, nu am putea ajunge la destinația dorită, mai ales într-o țară străină pe care dorim să o vizităm și unde să ne petrecem vacanța. Cursele de avion diferă, în funcție de opțiuni și de pachetul pentru care optăm, atunci când ne planificăm sejurul. Pentru a înțelege care este diferența între zborurile de tip charter și cele de linie, rămâneți cu noi! Vă vom oferi toate informațiile de care aveți nevoie!

Ce sunt zborurile charter?

Au o popularitate foarte mare în rândul turiștilor care doresc să ajungă la destinații de vacanță nu foarte îndepărtate (Turcia, Grecia, Spania, Egipt, etc). Cuprinde un pachet de servicii, precum: zbor, transfer, cazare și servicii de masă. Mai în detaliu, aceste servicii cuprind:

  • un turoperator (o agenție de turism care oferă pachete turistice pentru revânzare către agenții detaliate);
  • o companie aeriană care furnizează zborul în sistem charter;
  • agenți hotelieri din destinația de vacanță de la care turoperatorul achiziționează camerele și eventual serviciile de masă;
  • un serviciu de transport local din destinația de vacanță care realizează transferul de la aeroport la hotel și retur, precum și excursiile opționale pentru turiști.

Ce avantaje avem alegând un zbor charter?

De obicei, zborurile charter sunt mai ieftine decât zborurile de linie, dacă ar fi să luăm în calcul doar segmentul de zbor. De fel, zborurile charter nu fac escală.

Care sunt dezavantajele zborurilor charter?

  • Sunt folosite pentru anumite destinații și doar pentru sezon;
  • Se pot achiziționa numai în varianta pachet, cu serviciile la sol incluse (transfer, cazare, masă).
  • Au frecvența săptămânală, mai redusă decât a zborurilor de linie și implică șederea la destinație de cel puțin 7 zile sau mai mult.
  • Dacă nu rezervi din timp pachetul de servicii cu zbor charter, există riscul de a nu mai putea găsi disponibile biletele în perioada dorită.

Ce sunt zborurile de linie?

Este cel mai rapid mijloc de transport pe distanțe medii și lungi. Milioane de oameni din întreaga lume aleg acest tip de transport pentru a ajunge la destinația dorită, fie că zboară în interes de serviciu sau spre o destinație de vacanță.

Rezervările și emiterile de bilete de avion pot fi achiziționate atât în agențiile de turism cât și online. Care sunt avantajele zborurilor de linie?

Față de zborurile charter, alegând un zbor de linie, îți poți rezerva biletul cu luni de zile înainte, sau chiar cu un an, îți poți alege locul în avion, clasa de călătorie și poți să alegi tipul de bagaj pe care dorești să îl transporți.

Zborurile de linie îți dau libertatea de a nu depinde de un anumit orar al operațiunilor de zbor și astfel îți poți programa o vacanță mai lungă, sau mai scurtă, în funcție de preferințele și programul tău;

Ce dezavantaje avem alegând un zbor de linie?

  • Față de un zbor charter, cele de linie sunt mai scumpe în general, dar putem găsi și promoții ale companiilor aeriene, disponibile pentru perioade scurte de timp, cu prețuri foarte bune. De obicei, aceste reduceri apar cu puțin timp înainte de a avea loc zborul, mai ales dacă nu sunt ocupate toate locurile în avionul respectiv. Companiile aeriene nu își doresc să zboare cu avioanele goale, așa că reduc prețurile drastic, chiar și cu o zi înainte ca zborul să aibă loc, ori în ziua respectivă.
  • Companiile aeriene nu oferă, în general, variante de zbor care să includă și transfer, cazare și masă pe o anumită destinație. Pentru serviciile la sol, e nevoie de timp din partea turiștilor să vizioneze unități de cazare, variante de transfer, excursii opționale, etc.
  • Pentru anumite destinații turistice, e posibil ca timpul de zbor să fie mai lung decât în cazul zborurilor charter, datorită escalelor.