În comparație cu prenumele care este ales în mod special pentru fiecare în parte, numele de familie arată ”grupul” din care faci parte. Află din ce zonă a României provine numele tău de familie și ce semnificație are acesta.
Cu toate că toți avem un nume de familie, puțini știm care este zona de provenineță a acestuia. Există persoane care, în urma acestor cercetări și-au dat seama că numele lor de familie este predominant într-o zonă care nu are de-a face cu locul său de naștere sau unde locuiește acum.
Dacă în cazul prenumelor, majoritatea știm care este povestea din spatele acestuia, nu putem spune același lucru și despre numele de familie. Astfel că acesta este dat din generație în generație mai departe, ajungând ca el să aparțină une alte zone ale țării. Prenumele poate avea în spate prenumele nașilor sau probabil un sfânt ori o sărbătoare preferată sau chiar o floare.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Misterul prenumelui poate fi ușor de intuit sau aflat, dar asta nu înseamnă că nu este la fel de ușor și în cazul numelui de familie. Acesta are în spate o explicație care de multe ori are legătura cu zona respectivă sau cu meseria pe care strămoșii noștri o aveau. De foarte multe ori, întreaga familie poartă numele de familie al tatălui, însă pentru că societatea este în permanentă schimbare, de câțiva ani încoace, multe familii aleg să poarte ambele nume, atât pe cel al soției cât și pe cel al soțului, astfel că urmașii le primesc pe amândouă, în conformitate cu legislația în vigoare.
Numele de familie din România sunt derivate și conțin sufixe tradiționale precum -an, -atu, -aru, -eanu, – escu, fiind specifice limbii române și arătând un semn de cunoaștere a limbii materne. De foarte multe ori, în majoritatea regiunilor țării, sufixul -escu este unul dintre cele mai întâlnite în cazul numelor de familie, putând distinge: Anghelescu, Georgescu, Popescu, Ionescu, Stănescu, Dănescu.
Chiar și așa, sunt anumite regiuni ale țării care au stabilit numele de familie din punct de vedere geografic, primind sufixul -eanu, astfel că au rezultat nume precum Argeșanu, Ardeleanu, Moldoveanu, Munteanu, Vrânceanu, Dobrogeanu. Pentru că tehnologia este în permanentă evoluție, un român pe nume Florin Lipan s-a gândit să aducă această curiozitate la un al nivel.
Astfel, acesta dezvoltat o aplicație care a fost implementată în cadrul unui site, unde orice persoană poate verifica zona de provenineță a numelui său de familie. Site-ul în sine poate verifica din care zonă a României provine numele tău, iar ceea ce trebuie să faci este să accesezi site-ul ottomotor.ro.
În cadrul site-ului vei putea observa harta României unde îți va fi dezvăluită în care parte a teritoriului țării, numele tău de familie este predominant. Astfel, vei vedea cum a migrat acest nume precum și care este originea lui, pe baza cifrelor indicate. Dacă ai un nume de familie comun, vei putea observa câți dintre români împărtășesc același nume cu al tău.
În ceea ce privește top 50 a celor mai uzuale nume de familie din România, lista cuprinde: