Home » Știri » Știri sociale » Noi reguli pe perioada stării de alertă. Ce trebuie să aibă la ei românii care merg la proteste

Noi reguli pe perioada stării de alertă. Ce trebuie să aibă la ei românii care merg la proteste

Manolică Anca / 20.09.2021, 16:56
Noi reguli pe perioada stării de alertă. Ce trebuie să aibă la ei românii care merg la proteste

Începând cu data de 10 septembrie 2021, perioada stării de alertă s-a prelungit cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul țări, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Ce noi reguli ce se aplică pe perioada stării de alertă în cazul celor care doresc să participe la proteste. Este obligatoriu!

Ce noi reguli apar pe perioada stării de alertă

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa din 16 septembrie, Hotărârea numărul 70 care prevede stabilirea unor măsuri aplicabile în contextul pandemiei de Covid-19, pe fondul creșterii exponențiale a numărului de cazuri de infectări din ultima perioadă. Prin acest document se aprobă folosirea pentru acces la diferite evenimente certificatul verde Covid.

Acesta atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală a unei persoane și este necesar să fie prezentat în localitățile în care incidența de infecții cu coronavirus este între 3 și 6 la mia de locuitori. El va fi obligatoriu la restaurante, spectacole, evenimente private, locuri de joacă, piscine, săli de fitness.

În ceea ce privește protestele, în acest caz, ele se vor organiza cu cel mult 100 de participanți, care vor trebui să prezinte certificatul verde. HG 990/2021, publicată vineri în Monitorul Oficial nr. 895, a modificat, așadar, regulile ce se aplică pe perioada stării de alertă, pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri cu Covid-19.

„Este permisă organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori”, se arată în actul normativ.

Protest AUR în Piața Victoriei împotriva certificatelor verzi Covid
Protest AUR în Piața Victoriei împotriva certificatelor verzi Covid

Certificatul verde Covid devine tot mai necesar

Participanții care intenționează să meargă la proteste vor trebui să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul Covid (nu mai vechi de 72 de ore) sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid (nu mai vechi de 48 de ore), să demonstreze că au trecut zece zile de când s-au vaccinat cu schema completă sau că au trecut prin boală, adică că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi de la confirmarea infectării cu Covid-19.

Totodată, cei ce merg la proteste în condițiile de mai sus vor trebui să respecte și următoarele măsuri:

  • purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
  • dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
  • menținerea unei distanțe fizice de minimum un metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum patru m2 de persoană, acolo unde este posibil;
  • dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie anumite materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
  • aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului Covid-19.

Reamintim faptul că recent a apărut cadrul legal care permite acum utilizarea certificatelor digitale COVID-19 și pe teritoriul țării, nu doar în cazul călătoriilor în alte state membre ale UE. Așadar, în perioada următoare, dacă rata de infectare este între 3 la mie și 6 la mie, la orice protest participi, este obligatoriu să porți mascp și să prezinți certificatul verde Covid.