Home » Știri » Prima țară din Europa unde certificatul verde devine obligatoriu la locul de muncă. Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă noua măsură

Prima țară din Europa unde certificatul verde devine obligatoriu la locul de muncă. Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă noua măsură

Alexandru Cazacu / 17.09.2021, 12:17
Prima țară din Europa unde certificatul verde devine obligatoriu la locul de muncă. Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă noua măsură

Începând din 15 octombrie, salariații dintr-o țară membră a Uniunii Europene vor fi obligați să dețină certificatul verde COVID-19, ca să meargă la muncă. Ba chiar mai mult de atât, cei care nu respectă această regulă riscă să fie amendați.

Italia, prima țară din UE unde certificatul verde Covid devine obligatoriu

Mai exact, începând cu 15 octombrie, pentru a merge la serviciu, toți angajații din Italia, fie că lucrează la stat, fie în mediul privat, vor fi obligați să aibă un certificat verde. Această nouă măsură a fost aprobată joi de autoritățile italiene, iar cei care nu o respectă pot fi sancționați cu amenzi de până la 1.500 de euro, conform Agerpres.

”Certificatele verzi vor deveni obligatorii pentru toți salariații, fie că sunt din sectorul public, fie că sunt din sectorul privat. O facem pentru două motive esențiale: pentru a face aceste locuri de muncă sigure și pentru a ne face campania de vaccinare să fie și mai puternică”, a declarat ministrul Sănătății italian, Roberto Speranza, potrivit Euronews.

Așadar, după cum spuneam, începând din 15 octombrie și până la sfârșitul anului curent, toți salariații din Italia vor fi obligați să demonstreze ca s-au vaccinați, chiar prezintă un test negativ realizat recent. Cu toate acestea, daca angajații nu prezintă un certificat verde, nu vor putea fi concediați, însă vor fi suspendați fără plată după cinci zile. Pe lângă acest lucru, salariații care refuză să respecte această regulă și vin în continuare la muncă, riscă să fie amendați cu o sumă cuprinsă între 600 și 1.500 de euro.

Italia, prima țară din UE unde certificatul verde devine obligatoriu
Italia, prima țară din UE unde certificatul verde devine obligatoriu

Strategia guvernului italian de a combate pandemia de COVID-19

Se pare că noile măsuri fac parte din strategia Guvernului de la Roma de a-i convinge pe italieni să se vaccineze. De asemenea, Italia fiind una dintre cele mai afectate țări de pandemie, autoritățile italiene vor să urmăresc prin acest mod să reducă numărul de infectări cu COVID-19.

Cu toate că acest document verde a fost creat inițial pentru facilitarea călătoriilor între statele membre UE, Italia l-a impus și pentru accesul în unele spații publice. În alte țări europene, angajații din sănătate sunt obligați să se imunizeze, însă Italia a făcut pașaportul sanitar obligatoriu pentru toți angajații, devenind cu această ocazie o țară de testare a acestei măsuri la nivel european.

Proteste sporadice în Italia

Potrivit sursei citate, în ultimele două săptămâni au existat unele manifestări sporadice împotriva constrângerilor pentru vaccinare, care sunt din ce în ce mai multe. Cu toate acestea, cele mai multe dintre partidele politice din Italia și federația patronală sunt de acord cu noua măsură.

Ei bine, în timp ce federația patronală a apreciat această decizie, sindicatele solicită ca salariații care refuză să se imunizeze să fie testați gratuit. Cu toate acestea, autoritățile nu sunt de acord doleanțele sindicatelor, pe motiv că astfel oamenii vor fi încurajați să nu se vaccineze. Potrivit Reuters, o sursă din guvern a precizat că autoritățile nu vor da înapoi și vor rămâne ferme din acest punct de vedere, iar testele nu vor fi gratuite.