Home » Life & Style » Freddie Mercury – viața mai puțin știută a celebrului solist al legendarei trupe Queen. „Unii acceptă locul doi, eu nu”

Freddie Mercury – viața mai puțin știută a celebrului solist al legendarei trupe Queen. „Unii acceptă locul doi, eu nu”

Manolică Anca / 23.11.2021, 13:32
Freddie Mercury – viața mai puțin știută a celebrului solist al legendarei trupe Queen. „Unii acceptă locul doi, eu nu”

Chiar și ignorând succesul filmului „Bohemian Rhapsody”, Freddie Mercury a fost întotdeauna ridicat la statutul de „divin”. Nu numai că a fost mereu pe lista celor mai mari cântăreți de rock’n roll din lume, dar s-a remarcat aproape fără efort. Nu a contat dacă este un concert de caritate sau un spectacol propriu al Queen, când Freddie urca pe scenă, dădea totul! A fost un geniu muzical, dar mai mult decât atât, a fost un artist până la capăt.

Detalii mai puțin știute din viața marelui Freddie Mercury

Pe numele său adevărat Farrokh Bulsara, artistul s-a născut pe 5 septembrie 1946, pe insula Zanzibar din Tanzania, într-o familie de indieni. În 1964 s-a mutat cu familia în Londra, urmând cursuri de artă grafică și design la Ealing Technical College and School of Art (astăzi parte a Universității din West London), pe care le-a absolvit în 1969.

Influențat de stilul hard-edged bazat pe blues al trupelor rock precum Cream și Jimi Hendrix, Bulsara a început să cânte cu diverse trupe din Londra. Așa a ajuns să se împrietenească și cu chitaristul Brian May și bateristul Roger Taylor din trupa Smile, iar în 1970, când solistul trupei a demisionat, Bulsara l-a înlocuit. Așa avea să ia naștere formația Queen și numele de Freddie Mercury.

În anii care au urmat, trupa a vândut peste 500 de milioane de albume, a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame şi a susţinut un concert epic în 1985 în cadrul Live Aid. Legendarul artist și-a pus semnătura pe multe dintre hiturile Queen, printre care „Sombody To Love”, „Bohemian Rhapsody”, „Killer Queen”, „Don’t Stop Me Now” sau „We Will Rock You”.

Freddie Mercury, Queen, America de Sud, 1981
Freddie Mercury, Queen, America de Sud, 1981

Cine a fost omul Freddie Mercury

Dincolo de artistul Freddie Mercury, care a făcut istorie cu legendara trupă Queen, s-a aflat, cu siguranță, un personaj unic. Iată câteva detalii mai puțin știute din viața sa.

  • Nu îi plăcea să se plimbe cu bicicleta

Artistului nu îi plăcea de nicio culoare să meargă pe bicicletă, în ciuda versurilor piesei „Bicycle Race”: „ I want to ride my bicycle. I want to ride it where I like”. Chitaristul Brian May a povestit că avea o bicicletă, „dar nu-i plăcea să meargă cu ea. De fapt, prefera să fie plimbat cu Rolls Royce-ul”.

  • I-a fost teamă de „Bohemian Rhapsody”

Ceea ce avea să fie un mare succes, reprezenta o mare teamă pentru acesta. El nu se considera a fi un pianist bun, motiv pentru care avea tot timpul emoții când trebuia că cânte piesa la concerte. Îi era frică că va greşi partea de pian. Peste ceva timp, el a încetat să mai folosească prea mult pianul, alegând să danseze și să alerge pe scenă.

  • Freddie Mercury a realizat logo-ul Queen

Logoul legendarei trupe a fost creat chiar de el, folosind zodiile membrilor: doi Lei, un Rac şi o Fecioară.

Rami Malek, interpretul legendarului Freddie Mercury în filmul Bohemian Rhapsody
Rami Malek, interpretul legendarului Freddie Mercury în filmul Bohemian Rhapsody
  • Inspirația venea pe neașteptate

Asistenţii artistului aveau obligația de a păstra asupra lor mereu hârtie şi creion, în cazul în care inspiraţia îl lovea pe neaşteptate. Versurile pentru piesa „Life Is Real” au fost scrise în timpul unui zbor spre New York, deasupra Oceanului Atlantic.

  • Iubea extrem de mult pisicile

Freddie iubea atât de mult pisicile, încât ajunsese la un moment dat să aibă zece. „Le acorda pisicilor foarte multă atenţie, ca unui om”, a povestit Peter Freestone, asistentul lui personal. Chiar și atunci când era plecat în turnee, suna acasă, cu regularitate, pentru a vorbi cu ele.

  • Răzbunătorul Freddie Mercury

În timp ce se afla într-un turneu în SUA, acesta a aflat că bărbatul cu care ieșea la acea vreme îl înșela. Pentru a se răzbuna, Freddie i-a plătit acestuia un bilet de avion către SUA, sub pretextul unei vizite. Când Tony a ajuns la aeroport, acesta l-a întâmpinat și a încheiat relaţia cu el chiar acolo, plătindu-i drumul de întoarcere la Londra. Mercury a păstrat și pisica lui Tony, Oscar.

  • „Soția legitimă” a lui Mercury

Singura prietenă adevarată și cea pe care a considerat-o mereu„soția legitimă” este Mary Austin. I-a dedicat piesa „Love of My Life” și, după moartea sa, i-a lasat moștenire casa din Anglia.

„Toți iubiții mei m-au întrebat de ce Mary este imposibil de înlocuit. Singurul prieten pe care îl am este Mary și nu am nevoie de altcineva. Pentru mine, ea era soția mea în sensul acceptat de societate. Pentru mine, era o căsnicie. Credeam unul în celalalt și asta era suficient”, declara Freddie Mercury într-un interviu în 1985.

  • Michael Jackson, un pilon important succesul trupei

Membrii trupei Queen nu au intenționat niciodată să lanseze piesa „Another One Bites the Dust”, ca single, însă Michael Jackson a fost cel care i-a convins că greșesc. Avea să devină cel mai de succes single din istoria trupei.

  • Colaborări nelansate cu Michael Jackson

Michael Jackson a fost un preieten apropiat al membrilor trupei, motiv pentru care Freddie a înregistrat mai multe cântece cu acesta, printre care un demo al melodiei „State of Shock”, „Victory” și „There Must Be More to Life Than This”. Însă, niciuna dintre ele nu a fost lansată oficial.

Michael Jackson și Freddie Mercury
Michael Jackson și Freddie Mercury
  • „Unii acceptă locul doi, eu nu”

În cazul în care i se părea că prestația sa de la un concert nu era îndeajuns de bună, solistul avea crize de furie și momente de frustrare.

„Dând buzna în dressingul în care îl așteptam după un show de două ore, a pus mâna pe fierul de călcat şi l-a aruncat în oglindă. L-am întrebat dacă merită să se necăjească așa pentru o problemă care i-a scăpat din vedere publicului. Mi-a raspuns: „Unii acceptă locul doi, eu nu””, a rememorat jurnalistul David Wigg, cel căruia Freddie Mercury i se confesa foarte des.

30 de ani de când anunța că are SIDA

În anul 1991, pe 23 noiembrie, Mercury anunța că a fost diagnosticat cu SIDA. Din păcate, deceda o zi mai târziu, din cauza complicațiilor apărute, la numai 45 de ani.

Până cu puțin timp înainte de moartea sa, Mercury a continuat să înregistreze cu Queen și a fost inclus postum pe ultimul album al trupei, Made in Heaven (1995). Parcursul său alături de trupa Queen a fost dramatizat în filmul de succes Bohemian Rhapsody (2018).