Home » Life & Style » Fructul care înlocuiește carnea. 9 efecte uimitoare

Fructul care înlocuiește carnea. 9 efecte uimitoare

Bucur Ioana / 10.12.2020, 12:24

Nu este o glumă și nici rezultatul vreunui experiment făcut într-un laborator. Într-un colț al lumii crește fructul care înlocuiește carnea. Un jackfruit poate ajunge la câteva zeci de kilograme, nu este scump și este o bombă de sănătate, fiind bogat în cele mai importante substanțe nutritive de care are nevoie organismul. Iată nouă efecte uimitoare pe care le are pentru sănătate și…siluetă!

Unde a fost descoperit fructul care înlocuiește carnea? Un jackfruit poate cântări până la 45 de kilograme

India rămâne un tărâm al misterelor, ce încă nu a fost descoperit pe deplin. Aici crește jackfruit, cunoscut ca fructul care înlocuiește carnea. De ce? Pentru că, odată preparat termic, capătă nu doar gust ci și textură de carne de porc. Este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume, fiecare fruct conținând sute de bulbi bogați în proteine, potasiu, calciu și fier. În mod normal, un jackfruit cântărește între cinci și 45 de kilograme. Aparținând familiei duzilor, el a fost descoperit relativ recent, în partea de sud-est a Asiei. O jumătate de kilogram de jackfruit costă aproximativ doi dolari și jumătate, adică puțin peste 10 lei.

„Este un miracol. Poate oferi atât de multe substanţe nutritive. Dacă mâncaţi 10-12 bulbi din acest fruct, nu veţi avea nevoie de hrană timp de jumătate de zi”, a declarat Shyamala Reddy, cercetător la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bangalore, India, citat de The Independent.

Jackfruit - fructul care inlocuieste carnea
Jackfruit ajută la prevenirea formării celulelor canceroase

Nouă efecte uimitoare ale consumului de jackfruit

Specialiștii au dezvăluit că, dacă este consumat în mod regulat, fructul care înlocuiește carnea poate avea o listă impresionantă de efecte benefice pentru sănătatea și buna funcționare a organismului, ajutând la prevenirea și combaterea unor afecțiuni grave. Jackfruit ajută la prevenirea formării celulelor canceroase, luptând cu radicalii liberi din organism prin cantitatea marea de de fitonutrienți pe care o are.

Însă jackfruit poate fi folosit și în alte scopuri, în afara celor culinare. Frunzele arborelui ce îl produce pot fi folosite ca hrană pentru animalele de fermă. Coaja sa, de culoare portocalie, poate fi folosită pentru obținerea vopselei textile. Nu în ultimul rând, arborii secretă o substanță lipicioasă folosită ca adeziv.

Nouă efecte uimitoare ale consumului de jackfruit:

  1. Reduce riscul de accident vascular cerebral și de infarct miocardic
  2. Previne anemia
  3. Menține sănătatea oaselor
  4. Menține sănătatea sistemului nervos
  5. Întărește sistemul imunitar
  6. Reduce riscul apariției cancerului
  7. Ajută digestia
  8. Accelerează metabolismul
  9. Poate fi consumat în timpul curelor de slăbire, datorită conținutului scăzut de calorii – aproximativ 95 de calorii per suta de grame
Jackfruit - fructul care inlocuieste carnea
Oamenii au învățat să îl prepare într-o multitudine de moduri

Fructul care înlocuiește carnea ar putea salva milioane de oameni de la foamete

Un singur arbore produce, an de an, sute de astfel de fructe. Asta înseamnă că jackfruit-ul ar putea fi o sursă importantă de hrană pentru milioanele de oameni din întreaga lume ce se luptă cu foametea și malnutriția. Surse citate de Business Insider au dezvăluit că un singur fruct este suficient pentru a hrăni o familie întreagă. Datorită mărimii sale și gustului inedit, oamenii au învățat să îl prepare într-o multitudine de moduri: copt, sub formă de suc chipsuri, înghețată sau transformat în făină.

În prezent, jackfruit-ul nu este foarte popular în țările non-asiatice. Este consumat, în special, de vegetarieni, tocmai datorită faptului că înlocuiește carnea cu succes.

„Nu este genul de lucru la care mulţi oameni s-ar gândi vreodată să-l cumpere, pentru că acesta nu creşte peste tot, doar în anumite părţi ale Indiei”, a explicat Shree Padre, locuitor al statului indian Kerala.

Însă numărul celor care militează pentru distribuirea și consumul de jackfruit la scară largă crește pe zi ce trece, tocmai datorită beneficiilor extraordinare pe care le are pentru sănătatea organismului uman. Cu toate astea, tocmai gustul bizar este cel care îi ține departe pe mulți.