Home » Life & Style » Timp liber » Ghiveci călugăresc cu legume – rețetă pentru un ghiveci delicios, chiar și fără pic de carne

Ghiveci călugăresc cu legume – rețetă pentru un ghiveci delicios, chiar și fără pic de carne

Violeta Badea / 05.01.2021, 12:10
Ghiveci călugăresc cu legume – rețetă pentru un ghiveci delicios, chiar și fără pic de carne

Ghiveci călugăresc cu legume – rețetă pentru un ghiveci delicios, chiar și fără pic de carne. Fie că adopţi sau nu un stil de viaţă vegan, această reţetă merită încercată măcar o dată, pentru că are un gust delicios. Preparatele pe bază de legume sunt recunoscute pentru că satisfac nevoile nutrţionale şi sunt extrem de sănătoase. Regretatul jurnalist Radu Anton Roman a desluşit misterele acestui fel de mâncare în cartea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”:

Scriitorul era renumit pentru documentarea gastronomiei româneşti, dar şi pentru emisiunile pe teme culinare. Reţeta pe care o prezentăm mai jos, provine din judeţul Vâlcea.

Ingrediente

  • 2 – cepe de dimensiune medie
  • 1 – morcov care să fie ras
  • ½ – praz tăiat rondele
  • 1 – vânătă mică
  • 1 – dovlecel de dimensiune mică
  • ½ – de conopidă de dimensiune mică
  • 1 – cartof mare pe care îl tăiem în cubuleţe
  • 1  – ardei de tip roşu
  • 3  – roşii coapte şi ușor zemoase
  • 4-5 – căţei de usturoi tăiați
  • 200 g – fasole de tipul verde
  • Putem opta şi pentru: varză, apoi ţelină
  • 100 ml bulion de roşii
  • 100 ml de ulei
  • sare şi apoi piper
Cum se prepara ghiveciul calugaresc dupa reteta lui Radu Anton Roman
Cum se prepara ghiveciul calugaresc dupa reteta lui Radu Anton Roman

Mod de preparare

În primul rând, se curăţă şi se spală legumele, apoi se toacă ceapa mărunt cu un cuţit de bucătărie. Morcovul se rade, iar restul se toacă în bucăţi potrivite. Ceapa tocată şi morcovul ras se pun într-o cratiţă încăpătoare şi se pun la călit la foc mic. Căţeii de usturoi îi adăugăm peste acest amestec, după gust. În continuare, se toarnă uleiul, puţin câte puţin, peste legumele care sunt pe foc la călit. După ce se rumenesc ceapa şi morcovul, se adaugă un praf de sare. Apoi, se adaugă treptat cuburile de cartof şi rondelele de praz. Lasaţi cratiţa la foc mic circa 3 minute, iar apoi adăugaţi legumele care au mai rămas: vinetele, dovleceii, conopida, ardeiul, fasolea verde şi roşiile.

Asezonaţi legumele cu sare şi piper negru măcinat,iar reţeta este aproape gata. Nu este indicat să adăugaţi alte condimente, deoarece acestea sunt în regulăşi îi dau un gust extraordonar. În final, se toarnă un pahar de apă care cântăreşte 250 ml peste legume, iar apoi sunt gata pentru coacere. Peste legumele rumenite se adaugă un pahar de bulion. Între timp, reglaţi cuptorul  la temperatura de 180 C. Acoperiţi bine cratiţa cu o folie de aluminiu şi o băgaţi la cuptor aproximativ 60 de minute. Cratiţa se lasă la scăzut după o jumătate de oră, după ce, bineînţeles, dăm folia de-o parte. Atenţie! Legumele se întorc cu o spatulă, astfel încât să se rumenească toate.

Mirosul îmbietor care iese din cuptor va acapara imediat toată bucătăria. Ghiveci călugăresc cu legume se serveşte atât cald, dar şi rece este minunat. Este recomandat să-l gustaţi simplu, dar puteţi pune alături orez sau îl puteţi servi cu pâine proaspătă. Peste farfurie se poate presăra, la alegere, verdeaţă (pătrunjel proaspăt). Armonia de culori care se află în farfurie vă v-a cuceri pe loc.

Reţeta este gata, vă dorim „Poftă bună”!