Home » Life & Style » Iepurașul de Paște: cum a luat naștere și de unde provine tradiția. Ce simbolizează de fapt iepurele

Iepurașul de Paște: cum a luat naștere și de unde provine tradiția. Ce simbolizează de fapt iepurele

Manolică Anca / 23.04.2022, 15:17
Iepurașul de Paște: cum a luat naștere și de unde provine tradiția. Ce simbolizează de fapt iepurele

La fel ca și Crăciunul, Paștele este o sărbătoare creștină care poate fi celebrată în multe moduri diferite, în funcție de tradițiile fiecărei familii în parte, precum și de contextul religios și cultural. Iepurașul de Paște este de mult timp un simbol bine cunoscut și popular asociat cu sărbătoarea religioasă, dar te-ai întrebat vreodată cum a luat naștere această tradiție?

Ce simbolizează Iepurașul de Paște

Creștinii sărbătoresc Paștele în prima duminică după prima lună plină de la (sau de după) echinocțiul de primăvară. Aceasta este ziua în care cea mai mare parte a Pământului experimentează ore aproape egale de lumină solară și de noapte, ceea ce semnalează sosirea primăverii în emisfera nordică. Acest lucru explică și de ce Paștele cade la o dată diferită în fiecare an.

După cum probabil știm deja, Biblia nu face nicio mențiune despre un iepure mitic care aduce ouă copiilor în ziua învierii lui Iisus Hristos, așa că ar putea fi o nedumerire de ce anume un iepure a devenit o parte proeminentă a uneia dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului, de renaștere și reînnoire.

Ei bine, înainte ca religia creștină să fie una consacrată, exista o sărbătoare păgână care cădea tot în jurul echinocțiului din martie, un festival pentru zeița fertilității, Eastre (sau Eostre). Simbolul animalului zeiței era un iepure, care a reprezentat mult timp în mod tradițional fertilitatea, datorită ratei ridicate de reproducere.

Unii cercetători cred că, în Europa medievală, misionarii creștini au sperat să-i convertească pe anglo-saxoni la creștinism prin alinierea Paștelui la zilele acestor festivaluri păgâne și prin adoptarea unor tradiții similare. Acest lucru ar putea explica modul în care iepurii au fost asociați pentru prima dată cu sărbătoarea creștină.

Iepurașul de Paște
Iepurașul de Paște

De ce aduce iepurașul de Paște ouă

În ceea ce privește modul în care Iepurașul de Paște a ajuns în America, se pare că că acesta a fost introdus pentru prima dată în anii 1700 de către imigranții germani din Pennsylvania, care ar fi adus din vechea țară tradiția unui iepure care depune ouă, numit „Osterhase” sau „Oschter Haws”.

Legenda spune că iepurele ar fi depus ouă colorate ca daruri pentru copiii care erau cuminți, așa că aceștia făceau cuiburi în care iepurașul putea să-și lase ouăle și uneori chiar puneau morcovi în caz că acestuia i se făcea foame.

În cele din urmă, obiceiul s-a răspândit în America până când a devenit o tradiție de Paște foarte populară. De asemenea, și „livrările” iepurașului s-au extins de la doar ouă la alte bunătăți, precum ciocolată și jucării.

În ciuda prevalenței iepurașului, nu întotdeauna iepurele aduce ouăle de Paște în țările din afara SUA. În Australia, de exemplu, sărbătoarea de primăvară este întâmpinată cu Bilby de Paște, un marsupial asemănător iepurelui, pe cale de dispariție, originar din această țară. Printre alte animale care aduc cadouri se numără cucul de Paște din Elveția și, în unele părți ale Germaniei, vulpea de Paște sau cocoșul de Paște!