Home » Life & Style » Iluzii optice explicate – activități super-amuzante la care să îți provoci prietenii

Iluzii optice explicate – activități super-amuzante la care să îți provoci prietenii

Manolică Anca / 15.01.2021, 16:57
Iluzii optice explicate – activități super-amuzante la care să îți provoci prietenii

Iluziile optice ne dau adesea bătăi de cap, pentru că nu reușim să le descifrăm. De la imagini statice care par că se mișcă, diferențieri de culori, la perspective tridimensionale, percepția creierului uman este mereu dată peste cap.
Iată mai jos câteva iluzii optice care sunt explicate pe înțelesul tuturor.

Iluzii optice explicate. Ce culoare are „A” faţă de „B”

Pe tabla de şah din imaginea de mai jos, „A” pare că este mult mai închis la culoare decât „B”. În realitate, dacă stăm să ne uităm bine la cea de-a doua tablă din imagine, se poate observa să „A” și „B” au aceeași culoare. Pentru a te convinge 100% de acest lucru, nu trebuie decât să adaugi imaginea de mai jos într-un program de editare foto, iar acesta îți va confirma faptul că este vorba de RGB 120-120-120.

Această iluzie a fost creată în 1995, de profesorul MIT Edward Adelson a creat această iluzie optică în 1995, cu scopul de a demonstra cum influențează umbrele vederea. Atunci când încerăm să descifrăm culoarea unei suprafețe, creierul nostru este conștient că aceasta poate fi influenţată de umbre și o poate face să pară mai închisă decât în realitate. Așadar, pentru a compensa acest lucru, tinem să interpretăm că suprafața are o culoare mai deschisă decât ceea ce vedem.

Cum unfluențează umbrele vederea
Cum unfluențează umbrele vederea

Iluzia constrastului simultan

Această iluzie funcționează după un principiul asemănător cu cel anterior. Culoarea barei orizontale din imaginea de mai jos pare că variază de la gri deschis în stânga, spre o culoare mai închisă în dreapta. Creierul uman interpretează că fiecare parte a barei este luminată diferit și, prin urmare, partea din stânga este foarte deschisă, dar puţin luminată, iar partea din dreapta este închisă şi puternic luminată. În realitate, dacă se îndepărtează fundalul, se va observa că bara are peste tot aceiași culoare.

Iluzia gradientului
Iluzia gradientului

Iluzii optice explicate. Iluzia mișcării

Nu, nu se mișcă nimic în imaginea de mai jos. Specialiștii nu au însă o explicaţie universal valabilă în ceea ce privește motivele care determină creierul uman să interpreteze cum că imaginea de mai jos este în mișcare.  Unii sunt de părere că este în strânsă legătură cu mişcările involuntare ale creierului care fac imaginea să pară că se mișcă.

Iluzia mișcării
Iluzia mișcării

Iluzia optică trapezoidală

Cercetătorii din cadrul Universității din Bristol au descoperit această iluzie în anii ’70, atunci când se uitau la pereții unei cafenele. Liniile gri trasate între coloanele de pătrate negre și albe par a se curba, însă în realitate acestea sun paralele. Creierul uman se simte copleșit de contrastul alb-negru și de pătrațele foarte apropiate și percepe liniile ca aparținând fie coloanei de dedesupt, fie celei de deasupra. Liniile sfârșesc a părea mai înalte în anumite puncte, astfel creându-se iluzia optică trapezoidală.

Iluzii optice explicate. Dinozaurul

Dinozaurul pare că urmărește îndeaproape mișcarea, însă acesta nu este decât un truc de perspectivă. Magicianul și designerul Jerry Andrus a creat această față care are, de fapt, formă concavă. Ochiul drept este mai depărtat decât ochiul stâng, iar modul în care este îndoită fața, ne face să vedem în imagine un care se învârte.

Iluzii optice explicate. Dinozaurul
Iluzii optice explicate. Dinozaurul

Iluzii Optice. Manga

Sunt ochii personajilui manga diferiți cromatic? Nu, nu sunt, dar filtrul roșu face ca ochiul stâng să pară că este albastru, deși el este gri. Această iluzie este similară cu cea a controversate rochii care a împărțit internetul în două tabere: cei care o vedeau albă cu auriu și cei care o vedeau albstră cu auriu.

Iluzii optice. Manga
Iluzii optice. Manga