Home » Știri » Știri sociale » Ce riscuri au lentilele de contact – detalii la care trebuie să fim foarte atenți

Ce riscuri au lentilele de contact – detalii la care trebuie să fim foarte atenți

Pană Emanuela / 06.01.2021, 20:00

Lentilele de contact au fost inventate cu mai bine de 100 de ani în urmă și reprezintă o alternativă ingenioasă la ochelari. Totuși, purtarea lor vine la pachet cu câteva riscuri la care trebuie să fii aten/ă, pentru a le putea evita. Ele pot zgâria ochii și pot provoca chiar și apariția vaselor de sânge în cornee. Mai multe detalii, în continuare.

Riscurile purtării lentilelor de contact

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale din plastic, care sunt aplicate pe ochi în scop optic, estetic sau terapeutic. Ele pot fi purtate de aproape oricine, însă pot fi periculoase pentru sănătatea ochilor dacă pacientul nu ține cont de câteva recomandări. Acestea au legătură cu timpii de purtare, grija cu care sunt manevrate lentilele de contact și cu momentele în care acestea nu ar trebui purtate.

După cum spuneam, lentilele de contact pot fi purtate atât cu rolul de a corecta un viciu de refracţie al ochiului, înlocuind cu succes ochelarii, cât și pentru schimbarea aparentă a culorii ochilor. De asemenea, ele pot fi folosite și în scop terapeutic, ca un fel de pansament (în unele boli oculare: keratita, după chirurgie refractivă).

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

O întrebare pe care medicii oftalmologi o aud des de la pacienți este următoarea: „Ochelari sau lentile de contact?“. Cu toate că majoritatea specialiștilor recomandă ochelarii, tot mai multe persoane optează pentru lentilele de contact. Motivele sunt diverse.

„Datorită avansului tehnologic în ceea ce priveşte lentilele de contact, majoritatea oamenilor pot purta lentile cu succes în aceste zile, chiar dacă preferă să poarte ochelari ca formă principală de corectare a vederii.

Lentilele de contact corespund curburii ochiului, astfel încât vederea, în special viziunea periferică, este neobstrucţionată. Asta înseamnă că poţi participa la activităţi sportive, iar asta fără teama de a cădea sau de a-ţi rupe ochelarul, poţi merge la un film 3D, poţi face tot ce îţi place“, a explicat medicul oftalmolog, Masri Hayfa, potrivit csid.ro.

Citește și: 5 trucuri pentru ca ochelarii să nu se aburească în timp ce purtați masca

Revenind la riscurile purtării lentilelor de contact, persoanele care le folosesc peste limita recomandată de timp ar putea dezvolta probleme serioase de sănătate. Spre exemplu, o tânără de 23 de ani din Taiwan, care nu și-a dat jos niciodată lentilele de contact, s-a ales cu o bacterie periculoasă care i-a devorat țesutul globului ocular.

Detalii la care trebuie să fii atent

Lentilele de contact au avantajul de a fi soluția estetică perfectă în cazul persoanelor care fug de ochelarii de vedere, putând fi folosite cu succes și în timpul activităților sportive, fără a cădea.

Care sunt riscurile purtării lentilelor de contact. La ce trebuie să fii atent
Care sunt riscurile purtării lentilelor de contact. La ce trebuie să fii atent

Însă, persoanele care aleg să le poarte se supun anumitor riscuri dacă nu țin cont de câteva aspecte:

  • Cei care poartă lentile de contact ar trebui să manifeste o grijă deosebită pentru igienă, potrivit recomandărilor oferite de experții de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii.
  • Persoanele care nu își scot lentilele de contact înainte de culcare se supun riscului de a dezvolta infecţii ale corneei.
  • Lentilele necorespunzătoare sau cele învechite pot zgâria ochii. De asemenea, ele pot schimba chiar și forma corneei dacă se răsucesc în timp. Persoanelor care poartă astfel de lentile li se recomandă consultul oftalmologic periodic.
  • Dacă suferi de sindromul ochiului uscat, lentilele de contact pot agrava situația prin faptul că oxigenul nu mai ajunge la cornee.

De asemenea, trebuie să menționăm că lentilele de contact nu sunt recomandate persoanelor:

  • Care nu produc suficiente lacrimi (ochi uscat, blefarită);
  • Care au un istoric de suferință corneeană (degenerativă, infecțioasă);
  • Care au dacriocistită cronică;
  • Care suferă de reacții alergice severe;
  • Copiilor sub 9 ani;
  • Care sunt constant expuse la substanțe chimice, praf, fum;
  • Cu conjunctivită.