Home » Life & Style » Ce înseamnă dacă vorbești singur. Motivul nebănuit

Ce înseamnă dacă vorbești singur. Motivul nebănuit

Bucur Ioana / 26.10.2020, 11:22

Te-ai surprins vreodată vorbind singur? Fie că este vorba despre dezbateri imaginare sau acea replică perfectă pe care nu ai avut curajul sau inspirația să o servești la momentul potrivit, multe gânduri se rostesc când nu mai este nimeni în jur. Află ce înseamnă dacă vorbești singur. Specialiștii au dat verdictul: este motiv de îngrijorare sau un obicei sănătos?

Ce înseamnă dacă vorbești singur? Studiul ce a demonstrat efectele nebănuite ale acestui obicei

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă dacă vorbești singur? Ei bine, în cazul în care ai și tu acest obicei și îți făceai griji, crezând că este anormal, copilăresc sau, mai rău, semn al vreunei afecțiuni psihice, ei bine, specialiștii te contrazic! Există numeroase studii ce demonstrează efectele pozitive pe care le resimt cei care vorbesc singuri.

Cum te poate ajuta și ce înseamnă dacă vorbești singur. Concluzia specialiștilor
Studii recente au dovedit efectele nebănuite ale vorbitului singur

Deși, în prezent, nu există nicio definiție clinică clară, efectele pozitive nu pot fi contestate. Un studiu realizat pe două grupuri de voluntari a demonstrat ceva neașteptat. Aceștia au primit o serie de imagini în care apăreau diferite obiecte, fiind nevoiți, apoi, să o aleagă pe cea care conținea o banană. Unii voluntari și-au îndeplinit sarcina în tăcere, în timp ce ceilalți au spus constant cuvântul „banană”, cu voce tare, pe toată durata sesiunii. Rezultatele au fost incontestabile. Cei care au spus „banană” cu voce tare au descoperit imaginea căutată mult mai repede. Aceeași observație s-a făcut și în cazul copiilor. S-a demostrat că aceștia tind să fie mai receptivi în cazurile în care vorbesc în timp ce învață lucruri noi. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, probabil forțați de normele societății, adulții pierd acest obicei.

De ce spun specialiștii că este bine dacă vorbești singur?

Te întrebi în continuare ce înseamnă dacă vorbești singur? Ei bine, poate fi o metodă excelentă de a te elibera de stres. Astfel, poți deveni propriul tău terapeut, dar și persoana care te motivează, când ai nevoie de încurajări. Fie că porți o discuție ce nu are șanse să existe în viața de zi cu zi, eliberându-te de anumite gânduri frustrante sau, pur și simplu, te confesezi imaginii din oglindă, vorbitul singur poate avea efect liniștitor. Poate fi chiar momentul în care găsești soluțiile unor probleme ce îți dau bătăi de cap de ceva vreme. Au existat și studii care au ajuns la concluzia că această practică apare în cazul persoanelor cu un IQ de geniu.

Cum te poate ajuta și ce înseamnă dacă vorbești singur. Concluzia specialiștilor
Vorbitul singur te poate ajuta să te concentrezi mai bine pe sarcina pe care o ai de îndeplinit

Așa cum au făcut subiecții studiului cu imagini, dacă vorbești singur în timp ce rezolvi o sarcină, te ajută să te concentrezi mult mai bine la ce ai de făcut. În plus, sunt șanse mici să fii distras când vorbești. Verbalizarea acțiunilor tale pe plan extern te ajută să rămâi concentrat și să te gândești logic la următorii pași.

Ce înseamnă dacă vorbești singur și cum te ajută în viața de zi cu zi?

Un alt studiu a arătat ce înseamnă dacă vorbești singur și care sunt cele mai dese momente în care oamenii fac asta. Specialiștii au ajuns la concluzia că „vorbești singur mai ales când trebuie să găsești ceva, un obiect”. Voluntarii care au vorbit singuri au găsit mai repede obiectele ascunse. Studiul a implicat sarcini de găsire a obiectelor ascunse într-un desen și sarcini de găsire a obiectelor pe un raft. S-au folosit diferite cuvinte pe care voluntarii le-au repetat. Rezultatul? Creierul uman răspunde cel mai bine la cuvinte generice, cum ar fi „lapte”, nu numele unui brand sau o propoziție. Cu alte cuvinte, mesajul trebuie să fie scurt și impersonal.