Home » Life & Style » Începutul Postului Nașterii Domnului. Care sunt cele mai cunoscute tradiții care se respectă și când e dezlegare la pește

Începutul Postului Nașterii Domnului. Care sunt cele mai cunoscute tradiții care se respectă și când e dezlegare la pește

Cojocaru Cristian / 15.11.2021, 10:22
Începutul Postului Nașterii Domnului. Care sunt cele mai cunoscute tradiții care se respectă și când e dezlegare la pește

Postul Crăciunului și Postul Paștelui sunt cele mai lungi posturi din an, dar cel al Crăciunului este mai permisiv datorită zilelor multe cu dezlegare la pește. Află când este începutul Postului Nașterii Domnului, dar și alte informații esențiale despre această perioadă importantă din an.

Data când are loc începutul Postului Nașterii Domnului

În data de 14 noiembrie seara, a avut loc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Potrivit rânduielilor bisericești, dacă această zi pică miercurea sau vinerea, atunci se lasă sec cu o zi înainte. Postul Crăciunului începe în data de 15 noiembrie și are loc până pe 24 decembrie inclusiv, atunci când este Ajunul Crăciunului.

Postul Crăciunului este ultimul din an dar și cel mai ușor datorită faptului că pe durata acestuia sunt multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin. Cu toate acestea, Ajunul Crăciunului este cel mai greu pentru că preoții recomandă ca în acea zi, credincioșii să țină post negru. Pe perioada ultimului post din an, credincioșii trebuie să postească de carne, lapte, brânză și ouă, iar lunea, miercurea și vinerea, aceștia nu trebuie să consume mâncare cu ulei și vin.

Cumpătarea este o virtute, iar aceasta trebuie să aibă loc și din punct de vedere alimentar. Astfel, credincioșii trebuie să consume alimente sănătoase și bogate în vitamine, iar carnea o pot înlocui cu soia. Tot soia este alimentul care substituie lactatele, iar brânza tofu se regăsește î majoritatea supermarketurilor sau a magazinelor cu produse naturale.

Indiferent că vorbim de paste cu legume, tocăniță cu ciuperci, ciulama de ciuperci sau ciorbă de fasole, credincioșii pot găti aceste bucate în timpul postului sau pot apela la legume și fructe. În zilele cu dezlegare la pește aceștia pot consuma carne de pește. Prima zie de dezlegare la pește este data de 21 noiembrie, atunci când are loc Intrarea Maicii Domnului în Biserică.

Cea de-a doua zi în care are loc dezlegare la pește este în data de 30 noiembrie când este sărbătorit Sfântul Andrei, apoi 6 decembrie când este sărbătoarea Sfântului Nicolae și 13 decembrie când este sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei. Ultima zi în care se poate mânca pește în Postul Crăciunului este data de 18 decembrie.

postului nașterii domnului
Care sunt zilele cu dezlegare la peste in timpul Postului Craciunului

Tradiții și obieceiuri din timpul postului

În perioada postului, în zilele de marți și joi are loc dezlegarea la ulei și vin, în timp ce sâmbăta și duminica, până pe data de 20 decembrie inculsiv, se face dezlegare la pește, ulei și vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri are loc prăznuirea unui sfânt care este însemnat cu cruce neagră în calendar, atunci creștinii pot consuma ulei și vin, iar dacă sărbătoarea este însemnată cu cruce roșie, atunci are loc dezelegare și la pește.

În Ajunul Crăciunului abia seara se poate mânca și doar grâu fiert, îndulcit cu miere , covirgi sau turte din făină pentru că semințe au consumat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon atunci când au prevestit și așteptat Nașterea Domnului. În ceea ce privește unele tradiții din perioada PostuluI Crăciunului, în unele zone ale țării, vesela se spală cu cenușă sau leșie pentru a nu mai avea vreo urmă de carne pe ele.

În data de 20 decembrie, atunci când are loc Ignatul, nu se mai spală rufele până după Bobotează, se taie porcii și se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc. În Ajunul Crăciunului, nu se dă din casă și se  mătură invers pentru a nu mătura norocul.