Home » Life & Style » Insula care apare pe hartă, dar care în realitate nu a fost găsită niciodată. Unde s-ar afla

Insula care apare pe hartă, dar care în realitate nu a fost găsită niciodată. Unde s-ar afla

Voicu Costin / 23.02.2022, 08:29

Poate vi s-a întâmplat să căutați o locație anume pe aplicațiile de hărți electronice precum Google Maps sau Google Earth şi când ați ajuns la destinație să observați că aceasta nu există de fapt. Așa s-a întâmplat și în cazul unei insule din Oceanul Pacific. Deși multă vreme a existat pe hărțile electronice, în realitate aceasta nu a fost văzută niciodată. Cum se numește această insulă și care este povestea ei?

Insula care nu a existat niciodată în realitate

Este o insulă inexistentă care a fost cartografiată de peste un secol ca fiind situată în apropierea teritoriului francez al Noii Caledonii, între Insulele Chesterfield și reciful Nereus din estul Mării Coralilor. Insula a fost inclusă pe multe hărți nautice încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. A fost eliminată de pe hărțile hidrografice franceze în 1974.

Insula a câștigat o largă atenție mediatică și publică în noiembrie 2012, când R/V Southern Surveyor, o navă de cercetare australiană, a trecut prin zonă și a „nedescoperit-o”. Insula a fost eliminată rapid de pe multe hărți și registre, inclusiv cele ale Societății Naționale Geografice și Google Maps.

În anul 2012, misterul unei insule care există doar în hărți a fost elucidat, după 136 de ani. Fâșia de pământ de dimensiuni mari, numită Sandy Island, a fost poziționată la jumătatea distanței dintre Australia și Noua Caledonie fiind guvernată de Franța. Dar când oamenii de știință de la Universitatea din Sydney au mers în zonă, au găsit doar oceanul albastru al Mării Coralilor. Nici o urmă de insula sau măcar că ar fi existat una acolo.

Insula fantomă a apărut în publicății de cel puțin un deceniu. Omul de știință Maria Seton, care se afla pe navă, a spus că echipa se aștepta să găsească o fâșie de pământ, nu la o adâncime de 1.400 m a oceanului.

„Am vrut să verificăm, deoarece hărțile de navigație de la bordul navei au arătat o adâncime a apei de 1.400 de metri în acea zonă – foarte adânc”, a declarat pentru agenția de presă AFP doctorul Seton, de la Universitatea din Sydney, după călătoria de 25 de zile.

Ce au găsit cercetătorii la fața locului

Ziarele australiene au raportat că insula invizibilă s-ar află în apele teritoriale franceze dacă ar exista, dar nu apare pe hărțile guvernului francez. Serviciul Hidrografic din Australia, care produce hărțile nautice ale țării, spune că apariția sa pe unele hărți științifice și pe Google Earth ar putea fi doar rezultatul unei erori umane, repetată de-a lungul anilor.

„Este pe Google Earth și pe alte hărți, așa că ne-am dus să verificăm și nu era nicio insulă. Suntem cu adevărat nedumeriți. Este destul de bizar. Cum și-a găsit drumul pe hărți? Pur și simplu nu știm, dar intenționăm să urmărim și să aflăm”, a mai menționat doctorul Seton.

Un purtător de cuvânt al Google a spus că verifică o varietate de surse autorizate atunci când își fac hărțile.

„Lumea este un loc în continuă schimbare și menținerea la curent cu aceste schimbări. Este un efort fără sfârșit”, a declarat purtătorul de cuvânt al Google pentru AFP.

Duncan Kennedy de la BBC Sydney spune că, în timp ce majoritatea exploratorilor visează să descopere un teritoriu neexplorat, echipa australiană pare să fi făcut opusul, iar cartografii de pretutindeni se grăbesc acum să descopere locația adevărată a insulei Sandy.