Home » Când, unde, cum » Australia, continent sau țară? Totul despre populație, suprafață, identitate națională, dar și alte caracteristici esențiale ale acestui teritoriu

Australia, continent sau țară? Totul despre populație, suprafață, identitate națională, dar și alte caracteristici esențiale ale acestui teritoriu

Manolică Anca / 16.02.2022, 12:33
Australia, continent sau țară? Totul despre populație, suprafață, identitate națională, dar și alte caracteristici esențiale ale acestui teritoriu

Australia este cel mai mic continent și una dintre cele mai mari țări din lume, situată între oceanele Pacific și Indian, în emisfera sudică. Capitala Australiei este Canberra, situată în sud-estul țării, între centrele economice și culturale mai mari și mai importante Sydney și Melbourne. Află mai multe detalii despre acest teritoriu deosebit.

Australia este atât un continent, cât și o țară

Australia este situată la sud de Indonezia și Papua Noua Guinee, în partea de sud-est a Oceanului Indian. La est se află Noua Zeelandă, iar la vest se află cea mai mare parte a Oceanului Indian. Antarctica se găsește la sud de Australia. Continentul australian este format din partea continentală, precum și din insula Tasmania, care se află la sud de continent, peste strâmtoarea Bass.

De asemenea, include multe insule mai mici, cum ar fi Insula Cangurului, Insula Crăciunului și Insulele Cocos (Keeling). Australia este cel mai mic continent din lume, deși este, totodată, a șasea țară ca mărime din lume. Suprafața totală este de 7.682.300 km².

Ce face din Australia un continent

Potrivit World Atlas, definirea unui continent poate fi uneori dificilă. Există chiar și dezacorduri cu privire la câte continente există în lume. De exemplu, multe persoane din Rusia, restul Europei de Est și Japonia consideră că Europa și Asia sunt un singur continent, cunoscut sub numele de Eurasia. În unele țări, America de Nord și America de Sud sunt considerate un singur continent.

Există chiar și unii care consideră că Europa, Asia și Africa ar trebui să fie considerate un continent unit, deoarece toate sunt unite prin uscat. Cu toate acestea, opinia cea mai răspândită este că există șapte continente în lume, iar unul dintre ele este Australia.

Există, de asemenea, o viziune larg acceptată asupra a ceea ce este un continent. Astfel, acesta este definit ca o masă de uscat mare, continuă și distinctă, de preferință separată de o mare întindere de apă. Dar, multe dintre continentele actuale nu sunt separate de întinderi mari de apă. De fapt, toate continentele sunt conectate prin uscat cu cel puțin un alt continent, cu o singură excepție: Australia.

Australia este înconjurată de întinderi mari de apă pe toate părțile. Astfel, se poate spune că ea îndeplinește pe deplin definiția unui continent, decât majoritatea celorlalte continente.

Australia este atât un continent, cât și o țară
Australia este atât un continent, cât și o țară

Ce face din Australia o țară

Pe lângă faptul că este un continent, Australia este și o țară, cunoscută oficial sub numele de Commonwealth of Australia. A fost creată oficial în 1901, când Parlamentul britanic a permis celor șase colonii separate de pe continent să se unească într-un singur dominion. De atunci, Australia și-a condus propriile afaceri interne, deși politica sa externă a fost în continuare determinată de guvernul britanic, întrucât Australia era un dominion al Imperiului Britanic.

Cu toate acestea, în 1931, guvernul britanic a aprobat ceea ce a fost cunoscut sub numele de Statutul de la Westminster, care a acordat Australiei și celorlalte dominioane ale Imperiului Britanic controlul asupra politicii externe. Legea a fost adoptată în mod oficial însă de Australia în 1942. Atunci, Australia a devenit o țară pe deplin suverană.

Diviziuni administrative Australia

În prezent, Commonwealth-ul Australiei este o monarhie constituțională, ceea ce înseamnă că monarhul britanic este șeful statului. Acesta însă îndeplinește doar o funcție ceremonială, în timp ce puterea reală se află în mâinile poporului australian și ale reprezentanților săi aleși.

Australia este structurată ca o federație, similar cu modul în care sunt structurate Statele Unite. Este formată din șase entități, cunoscute sub numele de state, și alte zece entități, cunoscute sub numele de teritorii. Statele sunt New South Wales, Queensland, Australia de Sud, Tasmania, Victoria și Australia de Vest. Acestea au anumite puteri care le sunt delegate în conformitate cu Constituția australiană, în timp ce alte puteri sunt de competența exclusivă a guvernului federal al țării, cu sediul în capitala australiană, Canberra.

De partea cealalaltă, teritoriile fie au grade diferite de autonomie, fie se află sub controlul direct al guvernului federal. Cele două teritorii continentale, Teritoriul Capitalei Australiene (ACT), unde se află Canberra, și Teritoriul de Nord, au primit puteri autonome limitate din partea guvernului federal, din cauza numărului mare de locuitori. Celelalte opt teritorii ale Australiei se află sub controlul direct al guvernului federal.

Identitatea națională

Peste 25 de milioane de oameni numesc Australia acasă. Adesea supranumită „The Land Down Under” (Țara de Jos), datorită poziției sale în emisfera sudică a lumii, Australia are o identitate națională proprie. Australienii sunt deseori cunoscuți pentru că au viziuni egalitariste, ceea ce înseamnă că sunt foarte susținători ai unor concepte precum asistența medicală universală și educația finanțată din fonduri publice.

Sunt, de asemenea, foarte diverși, cu o varietate de grupuri de populație diferite, de la grupurile aborigene indigene care au trăit în țară cu mii de ani înainte de sosirea europenilor, până la un număr tot mai mare de asiatici și africani.