Home » Life & Style » Insulele Canare: care sunt, cum s-au format și ce semnifică de fapt numele

Insulele Canare: care sunt, cum s-au format și ce semnifică de fapt numele

Voicu Costin / 24.01.2022, 20:00

Insulele Canare reprezintă una dintre cele mai populare destinații de vacanță din lume. Anual, milioane de vizitatori calcă pe una din cele 8 insule, cele mai cunoscute din acest arhipelag fiind Tenerife și Gran Canaria. Celebrele insule uimesc prin peisajele naturale luxuriante, plajele cu nisip alb dar și culoarea apei oceanului, ce are culoarea smaraldului. De unde provine numele, cum s-au format și care sunt insulele care formează arhipelagul?

Componenţa Insulelor Canare

Cunoscute și sub denumirea informală de Canare, acestea reprezintă un arhipelag spaniol din Oceanul Atlantic, într-o regiune cunoscută sub numele de Macaronezia. În cel mai apropiat punct al continentului african, se află la 100 de kilometri la vest de Maroc. Ele sunt cele mai sudice dintre comunitățile autonome din Spania. Arhipelagul este european din punct de vedere economic și politic, fiind colonizat de Spania, și face parte din Uniunea Europeană.

Cele opt insule principale sunt (de la cea mai mare la cea mai mică că suprafață): Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palmă, La Gomera, El Hierro și La Graciosa. În 2019, Insulele Canare aveau o populație de 2.153.389 de locuitori.

Insulele Canare, în special Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura și Lanzarote reprezintă o destinație turistică importantă, cu peste 12 milioane de vizitatori pe an. Acest lucru se datorează plajelor, climei subtropicale și atracțiilor naturale importante.

Muntele Teide este cel mai înalt vârf din Spania și al treilea cel mai înalt vulcan din lume, măsurat de la baza sa pe fundul oceanului. La o altitudine de 3.718 metri, Muntele Teide este mai înalt decât oricare dintre munții de pe continent.

Arhipelagul include zone verzi precum și zone deșertice. Munții înalți ai insulelor sunt ideali pentru observația astronomică, deoarece se află deasupra stratului de inversare a temperaturii. Drept urmare, arhipelagul se mândrește cu două observatoare profesionale: Observatorul Teide de pe insula Tenerife și Observatorul Roque de los Muchachos de pe insula La Palma.

De unde provine numele insulelor?

Insulele au fost denumite „canare” (din latină caniș, câine) datorită numărului mare de foci (focile erau numite „câini de mare”) ce existau pe insule. Canarul (Serinus canaria) a fost denumit după insule. Fiind descoperite mai întâi de către puni, de guanși, apoi de aventurieri normani și portughezi, insulele au fost în final invadate și cucerite de Castilia spre sfârșitul secolului al XV-lea.

Apa lacului din craterul vulcanului El Golfo din Lanzarote are culoarea verde. Aceasta a căpătat o nuanță de smarald datorită algelor care trăiesc acolo. De asemenea, creează un contrast izbitor cu roca vulcanică neagră din Playa Charco de los Ciclos.

Cum s-au format Insulele Canare?

Toate Insulele Canare s-au format din erupții vulcanice. În intervalul cuprins între 15-22 milioane de ani s-a format o mare insulă. În urma topirii gheții, nivelul apelor marine a crescut luând naștere din prima insulă, 2 insule separate (Fuerteventura și Lanzarote) despărțite de un canal lung de 10 km și adânc de 40 m. Acum 11-14,5 milioane de ani au luat naștere insulele vulcanice Gran Canaria, Tenerife și La Gomera. În urmă cu 2 milioane de ani s-a format insula La Palma, apoi insula El Hierro (1,5 milioane ani).