Home » Life & Style » Întâmpinarea Domnului, 2 februarie. Cele mai cunoscute tradiții și obiceuri. Ce nu e bine să faci sub nicio formă

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie. Cele mai cunoscute tradiții și obiceuri. Ce nu e bine să faci sub nicio formă

Manolică Anca / 02.02.2022, 09:03
Întâmpinarea Domnului, 2 februarie. Cele mai cunoscute tradiții și obiceuri. Ce nu e bine să faci sub nicio formă

Întâmpinarea Domnului este prima sărbătoare importantă din calendarul creștin ortodox al lunii februarie 2022. Fiind marcată cu cruce roșie, în această zi se respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri. Află ce nu ai voie să faci în această zi, dar și ce aliment este interzis să se consume pe 2 februarie. Tot ce trebuie să știi despre sărbătoarea Întâmpinării Domnului.

Miercuri, 2 februarie – Întâmpinarea Domnului

În fiecare an, Întâmpinarea Domnului este sărbătoarea care deschide luna februarie. Aceasta este celebrată la dată fixă, pe 2 februarie, fiind un prilej de mare bucurie pentru toți credincioșii. În 2022, sărbătoarea Întâmpinării Domnului pică într-o zi de miercuri și cu toate că este considerată zi de post, credincioșii au dezlegare la pește.

Data nu a fost aleasă în mod întâmplător, pe 2 februarie împlinindu-se 40 de zile de nașterea lui Iisus Hristos. Acesta a fost momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la Templu de Fecioara Maria și de dreptul Iosif pentru împlinirea Legii. Aceasta spunea că orice nou-născut mascul să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere. În templu au fost primiți de dreptul Simeon și prorocita Ana.

Tot atunci se făcea și curățirea mamei. Această sărbătoare a rămas adânc înrădăcinată în credința creștină, astfel că și mamele își duc copiii la biserică la 40 de zile de la naștere, închinându-i la altar, drept ofrandă lui Dumnezeu.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Întâmpinarea Domnului. Ce e bine să faci

Numită în popor și Ziua Ursului sau Stretenia, de această sărbătoare se leagă mai multe tradiții și obiceiuri. Desigur, unele dintre ele s-au mai pierdut, dar altele sunt în continuare respectate. De demult, se spunea că cei care se căsătoresc în această zi, dar și cei care vin pe lume pe 2 februarie vor avea parte de ghinion și vor fi mult încercați de-a lungul vieții.

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie
Întâmpinarea Domnului, 2 februarie

În această zi, nu este voie să se lucreze în gospodărie, să se spele rufe sau să se calce. Cei care nu țin sărbătoarea riscă să aibă probleme mari de sănătate, fiind aspru pedepsiți. Tot în această zi, credincioșii nu ar trebui să se certe sau să rostească vorbe urâte.

Se spune că este bine ca de sărbătoarea Întâmpinarea Domnului oamenii să meargă la biserică pentru a se ruga, mai ales femeile cu prunci mici. În acest fel, ei vor fi protejați de rele și vor avea parte de belșug și sănătate. Acest obicei mai poartă numele de „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeția lui Simeon”.

Tot în această zi mai are loc și Ziua Ursului. Părinții își ungeau copiii cu untură de urs pentru ca ei să fie puternici și sănătoși, convinși fiind că puterea ursului îi este dăruită pruncului. De asemenea, și cei care sufereau de boli grele primeau un tratament special. Se ardea părul ursului și se spunea că cei care intrau în contact cu fumul se vindecau imediat.

Ce nu se mănâncă pe 2 februarie

Există o superstiție potrivit căreia în această zi nu se consuma miere, pentru că sunt atrase energii negative. Acest lucru este ca o ofensă la adresa muncii ursului, animalul care este în centrul atenției în această zi. De ce? Pentru că se spune că în această zi ursul iese din bârlog pentru prima oară după perioada iernii și, în funcție de asta, se pot face previziuni cu privire la vremea de peste an.

Dacă pe 2 februarie este soare, iar ursul reușește să își vadă umbra, el se va întoarce în bârlog, iar iarna va mai ține aproximativ 6 săptămâni. Dacă vremea este urâtă și ursul nu își vede umbra, înseamnă că primăvara este aproape.