Home » Life & Style » Calendar creștin ortodox februarie 2022. Întâmpinarea Domnului, una dintre sărbătorile din această lună

Calendar creștin ortodox februarie 2022. Întâmpinarea Domnului, una dintre sărbătorile din această lună

Voicu Costin / 31.01.2022, 15:55
Calendar creștin ortodox februarie 2022. Întâmpinarea Domnului, una dintre sărbătorile din această lună

Luna februarie vine cu una dintre cele mai importante sărbători creștin ortodoxe din calendar. Întâmpinarea Domnului sau Stretenia se va sărbători pe dată de 2 februarie, chiar la începutul lunii. Ce sărbători mai sunt în această lună și ce obișnuiesc creștinii să facă în aceste zile vedem în articolul următor!

Cum arată calendarul lunii februarie pentru credincioși

Cea mai importantă sărbătoare din această lună are loc chiar în primele zile. Este vorba despre Întâmpinarea Domnului sau Stretenia, celebrată chiar la începutul lunii, pe 2 februarie. Sărbătoarea care pică în această miercuri și se dă dezlegare la pește marchează simbolic momentul închinării Pruncului Sfânt în fața Lui Dumnezeu.

Stretenia este sărbătoarea în care strămoșii noștri obișnuiau să pună schimbarea vremii pe seama felului în care se comportă ursul. Astfel, comportamentul animalului sălbatic prevestea dacă vremea va fi bună în primăvară sau dacă va fi plină de ploi și furtuni. Bineînțeles, că acest obicei era o superstiție, care la baza avea obiceiuri păgâne.

Această sărbătoare, ce cade la 40 de zile de la Nașterea Domnului Iisus, se sărbătorea în Ierusalim de la începutul secolului al V-lea, „cu aceeași bucurie ca Paștele”.

Tot în luna februarie se mai sărbătoresc și Moșii de iarnă (Sâmbăta Morților), ziua în care creștinii merg la biserică și fac pomeniri pentru cei plecați dintre noi. Ce obiceiuri se practică în această zi de sâmbătă?

Ce înseamnă Sâmbăta Morților / Moșii de iarnă?

În ziua de Sâmbăta Morților, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă, prin organizarea Slujbei Părastasului și a Sfintei Liturghii. Pentru pomenirea morților, enoriașii duc colivă, colac / turtă, o sticlă cu vin și pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor decedate, fie că sunt din familie sau cunoscuți, pentru a fi slujite de către preoți.

Pentru pomenirea morților se mai pot duce, pachete cu plăcinte, fructe, dulciuri sau vin. Tradiția spune că membrii familiei împart pentru cei trecuți în neființă ceea ce le plăcea lor să mănânce sau să bea. Astfel, sufletul răposatului va fi mulțumit de cele împărțite în cinstea lui.

În această zi, se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a le încălzi sufletele. Cimitirele se umplu de credincioșii care încearcă prin pomana lor să salveze sufletul decedaților, pentru a ajunge în împărăția lui Dumnezeu.

Creștinii ortodocși se pregătesc de Postul Paștelui

Dacă am amintit mai sus de trecerea a celor 40 de zile de la Crăciun, acum vom menționa că se apropie cu repeziciune și sărbătoarea Învierii Domnului. La sfârșitul lunii se lasă sec de carne, întrucât creștinii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Paștelui. Anul acesta, Paștele va pica în duminică de 24 aprilie, sărbătoarea Învierii Domnului Nostru, Iisus Hristos.

Cele mai importante sărbători ale lunii februarie

Cele mai importante sărbători în această lună numită popular și Făurar se sărbătoresc în următoarele zile:

  • 2 februarie 2022 – Întâmpinarea Domnului ( cruce roșie)
  • 24 februarie 2022 – Întâia şi a doua aflare a Capului Sf. Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului ( cruce neagră)
  • 26 februarie 2022 – Moșii de iarnă.