Home » Life & Style » Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci sub nicio formă în această zi

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci sub nicio formă în această zi

Toader Mihai / 21.11.2021, 10:44
Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci sub nicio formă în această zi

Credincioșii sărbătoresc în data de 21 noiembrie 2021 Intrarea Maicii Domnului în Biserică, păstrând anumite tradiții și obiceiuri. Află ce nu este bine să faci în această zi a anului.

Românii sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Intrarea Maicii Domnului în Biserică reprezintă prima zi din postul Crăciunului în care creștinii pot mânca pește. Următoarea zi în care mai este dezlegare la pește este data de 23 noiembrie. Această sărbătoare este una a Luminii, care poate aduce noroc și bucurie. Intrarea Maicii Domnului în Biserică mai este cunoscută și sub numele de Vovidenie.

Acest termne provine din slavonă și semnifică ”ceea ce se face văzută”. În data de 21 noiembrie, în fiecare an, creștinii sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, iar cu prilejul acestei sărbători, enoriașii păastrează mai multe tradiții aducătoare de noroc, spor în casele oamenilor și sănătate credincioșilor.

Fecioara Maria, în vârstă de 3 ani a fost dusă de către Ioachim și Anafdre, părinții săi, la Templul din Ierusalim. Sfinții Ioachim și Ana nu putea avea copii, astfel că s-au rugat la Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască un copil. Aceștia au pormis că dacă lucrul se va înfăptui, el îl vor duce la templu și îl vor închina Domnului. Cu ajutorul rugăciunilor, dorința lor a ajuns să se îndeplinească, iar un înger le-a spus că vor avea o fată pe care trebuie să o boteze Maria.

Cei doi s-au ținut de promisiune, iar când Fecioara Maria avea vârsta de doar 3 ani, aceasta a fost dusă la templu, stând acolo până la vârsta de 15 ani. Aflată la templu, Maria a crescut în curățenie sufletească, rugându-se și citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve și preoți.

intrarea maicii domnului biserică
Intrarea Maicii Domnului in Biserica reprezinta prima zi cu dezlegare la peste din postul Craciunului

Ce tradiții se respectă în această zi

Vreme de 12 ani, aceasta a fost viața Mariei, până când același înger, Arghanghelul Gavriil, l-a anunțat pe Ioachim că va avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt, transmițându-i că-L va naște pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu. Pentru ca în fața lumii să rămână nepătată, Fecioara Maria a plecat de la templu și s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei și al miracoului divind de naștere a pruncului Iisus.

Se spune că în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, la fel ca și în ziua de Crăciun, cerurile se deschid iar oamenii pot înțelege animalele. Acesta este momentul când credincioșii se roagă pentru cele mai mari dorințe ale lor. În mediul rural, fetele își află ursitul, astfel că acestea merg la fântâna din sat cu o lumânare albă.

Atunci când cântă cocoșul, fiecare fată aprinde lumânarea care stă așezată pe marginea fântânii și se uită în apa din fântână. Astfel, fata care împlinește acest ritual, are șansa să vadă chipul ursitului ei pe luciul apei. Credincioșii aleg bucate de post dar și preparate din pește care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite.

Acestea sunt apoi împărțite atât copiilor cât și sărmanilor. În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit din motive necunoscute, înecați și care nu au avut lumânare. În semn de omagiu, pachete cu pește, fructe și lumânări sunt împărțite. În nordul țării, tradiția arată că se dau de pomană pachete cu plăcintă cu dovleac și lumânări albe, deoarece se spuen că lumânare albă este cea care dincolo de ultimul hotar al vieții, nu se stinge niciodată.