Home » Life & Style » Isus sau Iisus? Cum se scrie corect și de ce

Isus sau Iisus? Cum se scrie corect și de ce

Manolică Anca / 24.04.2022, 09:00
Isus sau Iisus? Cum se scrie corect și de ce

Iisus Hristos este figura centrală și fondatorul creștinismului. Viața, mesajul și slujirea lui sunt descrise în cele patru Evanghelii ale Noului Testament. S-a născut dintr-o Fecioară, a trăit o viață perfectă, a murit pe cruce pentru păcatele noastre și, trei zile mai târziu, a înviat din morți. Cu toate acestea, un subiect intens dezbătut este modalitatea de scriere a numelui Său. Isus sau Iisus? Aflăm din rândurile de mai jos.

Cum se scrie corect, Isus sau Iisus?

Figura centrală a creștinismului, Fiul lui Dumnezeu este cel care s-a sacrificat pe Cruce, pentru iertarea păcatelor lumii. Pentru aceasta, este important să Îl cinstim și invocăm cum se cuvinte.

Din păcate, chiar și astăzi există foarte multă lume care se întreabă cum se scrie corect numele Mântuitorului, Isus sau Iisus? Folosirea unui „i” în plus a fost mult timp un subiect de dezbatere intens între credincioșii creștini. De aceea, este important de precizat de la început că ambele variante sunt corecte, folosirea unei forme sau alta ține mai mult de religia fiecăruia în parte.

Practic, creștin-ortodocși aleg să Îi scrie numele cu doi de „i”, în timp ce catolicii și evanghelicii au rămas la scrierea cu un singur „i”. De altfel, în Biblia catolică numele Fiului lui Dumnezeu apare scris cu un singur „i”.

Isus nu înseamnă „măgar”

În gândirea populară din țara noastră circulă un mit potrivit căruia scrierea cu un singur „i” a numelui Celui Întâi născut reprezintă o batjocură la adresa Lui, fiindcă în ebraică ar semnifica „măgar”.

Deloc adevărat, deoarece niciun cuvânt care desemnează animalul în limba ebraică (hamor, ayir, athon, arod) sau în limba greacă (hupozugion, onarion, onos, polos) nu are vreo legătură cu numele „Isus”.

Isus sau Iisus?
Isus sau Iisus?

În limba română, forma cu doi de „i” fi explicată şi prin influenţa limbii slavone, fidelă scrierii greceşti. Până pe la jumătatea secolului al XIX-lea, mai ales în textele religioase, din spatiul nostru cultural, a fost folosit alfabetul chirilic. Mai mult, limba slavonă a fost, pe teritoriul țării noastre, în Evul Mediu, limba oficială, utilizată în cancelariile voievodale, dar, mai ales, ca limbă a cultului religios ortodox.

Ambele forme sunt folosite la scară largă

Multe publicații, atât naționale cât și din străinătate, folosesc numele lui Hristos scris atât cu un singur „i”, cât și cu doi. Ambele variante sunt corecte, iar o formă nu o poate exclude pe cealaltă.

„Scrierea „Iisus” este justificată de principul tradiției și impusă în tipăriturile oficiale ale Bisericii Ortodoxe Române și adoptată prin consens tacit de un larg spectru al pieței publicațiilor.

Scrierea „Isus” este preferată de catolici și neoprotestanți și are la bază o aplicare riguroasă a principiului fonematic al ortografiei românești (adică scrierea reproduce pronunțarea)”, a spus Eugen Munteanu, profesor al Catedrei de Limbă Română și Lingvistică Generală a Facultății de Litere (Univeristatea Al. I. Cuza din Iași), potrivit bisericaadonai.ro.

Opţiunea pentru una sau cealaltă dintre variante nu are de ce să fie un motiv de dispută între diversele culte religioase şi nici nu trădează mai multă sau mai puţină credinţă din partea persoanei care pronunţă sau scrie numele lui Iisus Hristos. Important este să respectăm și să urmăm cuvântul Lui.