Home » Life & Style » Izvorul Tămăduirii. Ce semnificație importantă are. Ce e bine și ce e interzis să faci în această zi

Izvorul Tămăduirii. Ce semnificație importantă are. Ce e bine și ce e interzis să faci în această zi

Manolică Anca / 07.05.2021, 10:03
Izvorul Tămăduirii. Ce semnificație importantă are. Ce e bine și ce e interzis să faci în această zi

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare foarte importantă închinată Maicii Domnului. Nu are o dată fixă, fiind trecută în calendarul ortodox în vinerea din Săptămâna Luminată. În această zi, în toate bisericile sunt oficiate slujbe de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică.

Izvorul Tămăduirii. Ce semnificație importantă are

Această mare sărbătoare aminteşte de o minune ce a avut loc în apropierea Constantinopolului. Conform tradiţiei, Maica Domnului i-a arătat împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare.

Mergând printr-o pădure, împăratul Leon a întâlnit un orb rănit care i-a cerut puțină apă. Leon a plecat să caute, însă, negăsind, a auzit glas Maicii Domnului care i-a arătat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a îi unge ochii. Urmând vorbele Maicii Domnului, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a potolit setea și şi-a recăpătat şi vederea. Imediat ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică.

De-a lungul vremii, mulți bolnavi s-au vindecat cu apa acelui izvor. Chiar și împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-ar fi vindecat după ce ar fi băut apă din acest izvor. În semn de mulţumire, el a construit o biserică şi mai mare, care, din păcate, a fost distrusă de turci în 1453, la căderea Constantinopului.

În această zi sunt oficiate slujbe de sfinţire a apei
În această zi sunt oficiate slujbe de sfinţire a apei

Ce e bine și ce e interzis să faci în această zi

Credincioşii vin în această zi la biserică pentru a participa la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. Aceasta poate fi băută tot timpul anului, spre deosebire de apa sfințită la Bobotează, care are un ritual de folosire mai restrictiv. În unele părţi ale țării, preoţii merg şi stropesc casele credincioşilor cu această apă sfinţită.

Conform tradiției populare, bolnavii care respectă ritualul şi beau apă sfinţită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de a mânca, se înzdrăvenesc. O altă credință populară spune că, în această zi, apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate. Acest lucru îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă. De asemenea, în această zi se sfințesc apele pentru a scăpa de spiritele rele.

În ziua de Izvorul Tămăduirii, adolescenţii din anumite zone ale ţării obişnuiau să facă legământul juvenil – în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Aceștia trebuiau să împlinească mai multe momente rituale: să-şi jure loialitate, să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală, un colac, un vas de lut sau o lumânare.

Tot în această zi, gospodarii stropesc cu apă sfinţită vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să dea randament la muncile agricole. Se stropesc cu apă sfinţită în această zi şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an roditor. Totodată, oamenii consideră că acest ritual protejează recoltele împotriva grindinii.

De Izvorul Tămăduirii, femeile nu au voie să spele, să calce sau să croiască îmbrăcăminte, pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.