Home » Life & Style » La cât timp după sală este bine să mănânci. Greșeala pe care o fac mulți

La cât timp după sală este bine să mănânci. Greșeala pe care o fac mulți

Bucur Ioana / 22.10.2020, 16:45

Pentru a putea face față efortului fizic și pentru a obține cele mai bune rezultate după un antrenament, trebuie să fim foarte atenți ce și când mâncăm. Greșeală banală, pe care mulți amatori de exerciții o fac, a fost dezvăluită de specialiști. Află la cât timp după sală e bine să mănânci.

Reguli de aur pentru cei care fac sport pentru a se menține în formă. La cât timp după sală e bine să mănânci și care sunt alimentele recomandate de specialiști 

Dacă vrei să îți modelezi corpul sau doar să te menții în formă mergând la sală, trebuie să cunoști care sunt regulile alimentare după care este recomandat să te ghidezi, dacă îți dorești cele mai bune rezultate. Specialiștii au dezvăluit la cât timp după sală este bine să mănânci și care sunt produsele pe care ar trebui să le incluzi în dietă, după fiecare antrenament. Uită de mitul carbohidraților! Pentru a putea face față unor antrenament fizice intense, trebuie să îți crești aportul zilnic de carbohidrați. Nici proteinele nu ar trebui să lipsească de la vreo masă. Cea mai eficientă metodă pentru a ține senzația de foame la distanță este să o dietă echilibrată.  

Specialiștii au dat verdictul. La cât timp după sală e bine să mâncăm
Orice efort fizic intens necesită un aport crescut de carbohidrați și proteine

La cât timp după sală e bine să mănânci? Ei bine, speciliștii spun că o poți face imediat după ce termini antrenamentul. Pentru că, după un efort fizic intens, nivelul de glicogen din mușchi trebuie refăcut, prima masă după sală trebuie neapărat să includă carbohidrați.

  • un pahar cu lapte rece,
  • un shake proteic ce are cel puțin 10% carbohidrați,
  • cereale integrale cu lapte,
  • o cană cu iaurt proaspăt,
  • un fruct – bananele sunt recomandate, datorită faptului că sunt bogate în magneziu și potasiu, electroliți cu rol important în asigurarea bunei funcționări a sistemului muscular,
  • nuci sau fructe confiate – bogate în fier.

După sală e bine să mănânci si proteine. Surse importante sunt carnea de pui sau de curcan, peștele sau carnea de vită. Dacă adăugați și o salată de legume de sezon, vă asigurați și necesarul zilnic recomandat de vitamine și minerale.

Specialiștii au dat verdictul. La cât timp după sală e bine să mâncăm
Când mănânci înainte de antrenament, nu uita de regula 1:2, proteină-carbohidrați

La cât timp înainte de sală e bine să mănânci? Nu uita să respecți raportul de  1:2 proteine-carbohidrați

Indiferent de momentul zilei în care preferăm să mergem la sală, corpul are nevoie de energie pentru a face față antrenamentului. Astfel, se recomandă să mâncăm, cu cel puțin două ore înainte. În timpul digestiei, resursele energetice vor fi folosite pentru sintetizarea alimentelor la nivel celular, nu pentru a susţine efortul fizic. Dacă mergi la sală cu stomacul plin, îți vei simți corpul obosit, îngreunat și nu vei putea da randament.

Când mănânci înainte de antrenament, nu uita de regula 1:2, proteină-carbohidrați. Pentru a putea face față efortului, organismul are nevoie de o porție generoasă de carbohidrați – fulgi de ovăz, pâine integrală cu semințe, orez integral, paste făinoase integrale – alături de un pahar de lapte sau de iaurt, ouă sau carne de pește. Nu uita nici de glucide. Cele mai bune surse sunt fructele, smoothie-urile de fructe sau iaurtul cu fructe.

Site-ul Ce se întâmplă, doctore? Recomandă următoarea rețetă de smoothie de fructe: un sfert de cană de iaurt degresat, bucăți de fructe proaspete și jumătate de cană de suc de fructe fără zahăr, amestecate în blender. Puteți adăuga și două sau trei cuburi de zahăr.