Home » Life & Style » Locul de pe planetă care seamănă cu o amprentă de deget. Ce o face de fapt să aibă acest aspect

Locul de pe planetă care seamănă cu o amprentă de deget. Ce o face de fapt să aibă acest aspect

Cojocaru Cristian / 27.12.2021, 16:59
Locul de pe planetă care seamănă cu o amprentă de deget. Ce o face de fapt să aibă acest aspect

În lumea întreagă există locuri care au trăsături aparte, care determină turiștii să le pună pe lista următoarelor destinații de vacanță. Cu toate acestea, unele destinații sunt cu adevărat spectaculoase datorită peisajelor pe care le oferă. Dintre acestea face parte și locul care seamănă cu o amprentă a unui deget, potrivit imaginilor furnizate de către Google Earth.

Unde se află locul care seamănă cu o amprentă a unui deget

În mijlocul miilor de insule ale coastei croate, Bavljenac, o insuliță de dimensiuni derizorii se remarcă prin numărul mare de ziduri. Aceste ziduri de piatră uscată, tipice pentru Marea Mediterană, dau insulei un aspect unic și singular, din aer putând fi observată ca o amprentă a unui deget de om.

Balejnac cunoscut și sub numele de Baljenac, este o insulă nelocuită și se întinde pe o suprafață de 0,14 km pătrați. Zidurile de piatră, dacă ar fi unite, ar desfășura o lungime de 23 km. Potrivit Oficiului Național de Turism Croat, insula aflată în Marea Adriatică a fost folosită pentru agricultură de fermierii de pe insula vecină Kaprije. Aceste rețele de ziduri se găsesc într-adevăr și pe alte insule învecinate, deși insula Baljenac are cel mai mare număr de astfel de ziduri.

Efectul de amprentă al lui Bavljenac este creat de o rețea de ziduri vechi de piatră și, așa cum arată imaginea Google Earth, o formă ovală distinctă. Fermierii au curățat vegetația zonei pentru a face loc smochinilor și citricelor, precum și viței de vie, construind o pânză de ziduri de piatră pentru a proteja culturile de vânt și pentru a împărți parcelele.

locul seamănă amprentă
Insula dispune de ziduri de piatra care, din aer, se observa ca si cum ar fi o amprenta a unui deget

Zidurile de piatră uscată

Aceste ziduri de piatră înalte până la talie datează din anii 1800 și au fost create folosind o tehnică cunoscută sub numele de „ziduri de piatră uscată”, care implică stivuirea și îmbinarea cu grijă a pietrelor. Bavljenac este una dintre cele 249 de insule din arhipelagul Sibenik. Cei care doresc să viziteze pot face un tur cu barca în jurul insulei, cu Archipelago Tours, de exemplu. Cu toate acestea, aceste excursii nu pot andoca pe insulă, deoarece nu există dig sau port.

În timp ce pomii fructiferi nu mai există, pereții de piatră rămân și sunt protejați din 2018 ca parte a Listei UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

„Zidurile sunt un martore al vremurilor în care munca grea, tenacitatea și rezistența erau cheia pentru a îmblânzi peisajul carstic aspru, dar uimitor de pe coasta Adriaticii. Bavljenac, insulița sărutată de soare, odată presărată cu vii și plantații pline de arome de smochine și citrice, acum este un tribut adus bogăției culturale și liniștii mediteraneene care așteaptă să fie savurate și redescoperite”, a declarat oficiul de turism.

Este greu să nu te îndrăgostești de acest loc unic în lume care are și o interesantă poveste în spate, precum și de cum și-a jucat natura rolul în cazul insulei. Cel mai apropiat loc al insulei în formă de amprentă este Sibenik, un oraș istoric din centrul Dalmației care, de asemenea, poate oferi niște peisaje impresionante pe care ar fi păcat să le ratezi în această viață.