Home » Life & Style » Model de reclamație la adresa vecinilor pe care să o depui la poliție

Model de reclamație la adresa vecinilor pe care să o depui la poliție

Manolică Anca / 09.04.2021, 16:04
Model de reclamație la adresa vecinilor pe care să o depui la poliție

Persoanele care își deranjează vecinii pot fi sancţionate de lege cu amenzi sau muncă în folosul comunităţii. Iată ce spune legea în cazul celor care fac gălăgie, fie prin muzică dată tare, ţipete sau prin folosirea bormaşinii, în timpul orelor de linişte sau chiar în afara acestora. Model de reclamație la adresa vecinilor pe care să o depui la poliție.

Reclamații la adresa vecinilor gălăgioși

Vecinii tău sunt prea gălăgioși și nu reușești să te odihnești din cauza lor? Ei bine, noi îți vom explica cum trebuie să procedezi pentru a opri scandalurile vecinilor sau muzica deranjantă de la miezul nopții. Potrivit legii 61/1991, poți depune o plângere la poliție pentru deranjarea liniștii publice în următoarele condiții:

  • tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 şi 13:00-14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.

Vecinii gălăgioși riscă amenzi usturătoare

Persoanele care organizează petreceri private gălăgioase pot primi amenzi între 500 şi 1.500 de lei. Acestea pot crește în cazul în care poliţistul vine iar, în termen de 24 de ore, şi constată că făptuitorul persistă în a îşi deranja vecinii. De asemenea, acesta ar putea fi obligat să presteze muncă în folosul comunităţii, între 100 şi 150 de ore. Este important de menționat că şi aceste amenzi pot fi plătite la jumătate, în 15 zile.

 „(…) Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, stă scris în lege.

Model de reclamație la adresa vecinilor pe care să o depui la poliție

Pentru început, se încearcă o discuție civilizată în care sunt expuse toate problemele și se încearcă rezolvarea acestora, fără prea multă bătaie de cap. Uneori, aceste lucruri se rezolvă rapid, fără a fi nevoie de intervenția Poliției. Însă, dacă vecinii tăi nu reușesc să se „abțină” din a deranja, atunci este momentul în care trebuie să mergi mai departe, la Poliție. În acest caz, există trei variante:

  1. Se contactează autoritățile locale prin numărul unic de urgență 112, pentru a îi informa cu privire la problema care s-a ivit. În cazul în care dorești să rămâi anonim, îi poți spune operatorului că nu dorești să fii contactat de oamenii legii trimiși la fața locului.
  2. Depunerea unei plângeri la cea mai apropiată secție de Poliție, adică cea de care aparține domiciliul tău. Acolo, oamenii legii te vor ajuta să o completezi plângerea. Aceasta trebuie să conțină numele, prenumele, descrierea faptei care reprezintă obiectul plângerii sau indicarea făptuitorului. Plângerea se poate face personal sau prin mandatar.
    Model de reclamație la adresa vecinilor pe care să o depui la poliție
    Model de reclamație la adresa vecinilor pe care să o depui la poliție

     

  3. O altă modalitate de a face plângere este prin intermediul site-ului Poliției Române, care pune la dispoziție un formular numit „Formular trimitere petiție” (vezi AICI), în care trebuie să completezi mai multe date și, la fel, descrierea faptei care face obiectul plângerii. Important de menționat este faptul că petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale celui care completează petiția nu se iau în considerare şi se clasează.