Home » Life & Style » Motivul pentru care unicornul este animalul național al Scoției. Ce semnificație poartă

Motivul pentru care unicornul este animalul național al Scoției. Ce semnificație poartă

Voicu Costin / 12.02.2022, 14:00
Motivul pentru care unicornul este animalul național al Scoției. Ce semnificație poartă

În Scoția, un reprezentant de seamă veghează asupra scoţienilor. O țară puternic marcată de istorie și de cultură, o cultură plină de superstiții, de mituri, dar și de legende, Scoția a ales să pună un unicorn ca simbol al țării. De ce au ales unicornul, un animal mitic?

Ce sunt unicornii

Inorogul, numit și licorna sau unicorn, este un animal mitologic. Inorogul este reprezentat ca un cal alb având un corn în mijlocul frunții. Legendele descriu acest corn ca având puteri miraculoase: vindecă bolile, curăță răul, dă viață. Unicornul sau inorogul a reprezentat, de-a lungul secolelor, un subiect în jurul căruia s-au creat numeroase legende. Scrierile lui Aristotel, Gingis Han, Saint Thomas sau Saint Gregory reflectă faptul că aceștia considerau unicornul drept o creatură foarte reală.

Dicționarul explicativ Webster definește unicornul ca „un animal mitic în general descris ca având corpul și capul unui cal, picioarele din spate ale unui cerb, coada unui leu, cu un corn în mijlocul frunții”. Oamenii cred că unul dintre primii inorogi a apărut în urmă cu 5.000 de ani, iar acesta i-a divulgat împăratului Fu His secretele limbii scrise. Apoi, în anul 2697 î.Hr., un alt unicorn a apărut în grădina primului strămoș al poporului chinez, împăratul Galben sau Huang Di.

De aceea, acest fapt a fost văzut de împărat ca un semn că regatul său va dăinui și că va fi pașnic. Doi unicorni au trăit în timpul domniei împăratului Yao, al patrulea din cei cinci împărați care au condus țara în urmă cu 4.000 de ani. Istoricii bisericești au găsit picturi care Îl înfățișează pe Dumnezeu dând nume animalelor, iar în fruntea tuturor perechilor de animale se afla un inorog. În Bibliile ilustrate, acest animal misterios apare între Adam și Eva, iar cornul său este îndreptat către arborele Binelui și Răului.

Se spune că inorogul își datorează forța miraculoasă unei călătorii pe care o face odată pe an spre grădina apelor Paradisului, unde consumă plante magice, dătătoare de viață. La muzeul Pince din Angers există un vas, din secolul al IV-lea î.Hr., decorat cu un inorog și o urnă pe care e pictat un taur cu un singur corn.

Astfel de animale apar și pe anumite monede grecești. Se spune că regele Pericle a primit în dar un inorog crescut de un păstor din nordul țării. Fiind atât de rar în acele ținuturi, animalul a devenit ajutorul cel mai de preț al regelui atunci când pleca la vânătoare sau la războaie. În ținuturile asiatice, locuitorii pretind că făpturile cu un singur corn sunt destul de răspândite. Părintele Huc afirma faptul că inorogul a existat cu adevărat în Tibet.

Nu se știe cu siguranță dacă inorogul a existat sau nu, dar povestiri despre el au existat în toate colțurile lumii. Unele povești vorbesc despre unicorn ca despre o ființă cu puteri miraculoase, invizibilă și cu posibilitatea de a se ascunde de privirea oamenilor, dispărând ca prin minune în pădurile întunecoase. În epoca medievală, inorogul este reprezentarea puterii, dar și a purității. Prin cornul său unic, inorogul reprezintă săgeata dreptății, raza solară, sabia lui Dumnezeu.

De ce este unicornul simbolul Scoției?

Unicornul și legătura lui sacră cu Scoția sunt asociate cu heraldica scoțiană și a apărut pentru prima dată ca simbol pentru această țară în secolul al XII-lea, în timpul regelui William I.

Ca și în alte țări ale lumii, și în Scoția, unicornul era considerat un simbol al vieții, bucuriei, vindecării, nobleței, puterii și purității. De altfel, există o altă legendă scoțiană care vorbește despre modul miraculos în care unicornul își folosește cornul pentru a purifica apa unui lac care fusese otrăvită de un șarpe. Din această pricină, unicornul este considerat simbol al Scoției. De altfel, unicornul a fost gravat pe monedele de aur din timpul domniei regelui Iacob al III-lea în secolul XVI.

Stema regală a Scoției folosită înainte de anul 1603, a ajuns să includă doi unicorni, care aveau să protejeze scutul regal până în 1707. Atunci Scoția a intrat într-o uniune politică cu Regatul Angliei pentru a crea noul Regat al Marii Britanii, iar pe stemă a fost adăugat leul britanic, care pare a fi protejat de cei doi unicorni, potrivit visitscotland.com. Unicornul domneşte cu putere, în timp ce leul domneşte cu vitejie. Astăzi, pe stema Regatului Unit al Marii Britanii apar un unicorn în partea dreaptă și un leu în partea stângă.