Home » Life & Style » Obiceiuri de Bobotează în lume. Cum se celebrează în România, Spania, Franța, Belgia, Grecia

Obiceiuri de Bobotează în lume. Cum se celebrează în România, Spania, Franța, Belgia, Grecia

Ileana Mladinoiu / 06.01.2022, 10:42
Obiceiuri de Bobotează în lume. Cum se celebrează în România, Spania, Franța, Belgia, Grecia

Boboteaza, în cultul ortodox și romano-catolic, înseamnă botezul lui Iisus Hristos și se prăznuiește în fiecare an la 6 ianuarie. Mai este cunoscută sub numele de „Arătarea Domnului”, „Epifania” sau „Teofanie”, însemnând manifestare a lui Dumnezeu, revelare. Cu alte cuvinte, Boboteaza semnifică înnoirea creştinilor. Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, sărbători dedicate naşterii lui Iisus Hristos. Cu această ocazie, peste tot în lume sunt respectate diferite obiceiuri.

Ce se celebrează de Bobotează

Pe 6 ianuarie când este Boboteaza se celebrează, de fapt, botezul lui Hristos în Iordan, coborârea fiului lui Dumnezeu în mijlocul creaţiei sale. Se spune de către credincioşii care participă la slujba de sfințire a râului Iordan că pentru puţin timp râul curge invers, de la Marea Moartă (sărată) spre Marea Galileii (dulce), împlinindu-se, astfel, profeția din Psalmul 113 al lui David:

Ce-ți este ție, mare, că ai fugit? Și ție, Iordane, că te-ai întors înapoi?”

Această schimbare arată că venirea lui Hristos întoarce cursul lumii, al istoriei, de la moarte la viață.

Obiceiuri de Bobotează 2022. Cele mai cunoscute tradiții

Se știe că printre multe obiceiuri practicate încă din Ajunul Bobotezei, de Bobotează se sfinţesc toate apele. Este momentul când preotul merge la o apă în care este aruncată o cruce. Bărbaţii curajoși, de obicei mai tineri, se aruncă în apa rece, ca să o aducă înapoi, iar cel care o recuperează va avea noroc tot anul.

Anul acesta, la Constanța, de exemplu, Arhiepiscopul Tomisului a anunțat, într-o conferință de presă, că 150.000 de sticle cu apă sfintită sunt pregătite pentru Bobotează. Totodată, a precizat că slujba propriu-zisă va avea loc, la fel ca anul trecut, în Portul Tomis și că la manifestarea religioasa se așteaptă să vină aproximativ 20.000 de persoane.

Ce nu se face în ziua de Bobotează, înaintea ei și după

Nu se spală rufe, deoarece apele sunt sfințite, timp de 8 zile, și nu se fac treburi în gospodărie.

Nu trebuie să ne certăm cu nimeni.

Nu se împrumută obiecte bani, jăratec.

Nu se face scandal.

Dimpotrivă, în această zi de sărbătoare este bine ca masa să fie bogată și să mâncăm împreună cu membrii familiei, ca și cum ar fi Crăciunul.

Cum să îți afli ursitul și norocul în dragoste

Cea mai des întâlnită tradiție/superstiție este pentru fete aflarea ursitului și a norocului în dragoste. Încă din Ajunul Bobotezei, în noaptea dinspre 5-6 ianuarie fetele se pot bucura pentru că își visează alesul, cu condiția să pună busuioc sub pernă. Băiatul visat va fi cel cu care se vor căsători.

Conform tradiției, tinerele își pot lega un fir roșu și o crenguță de busuioc pe degetul inelar puse apoi sub pernă.

Alt obicei din popor arată că acele fete care vor cădea pe gheață de Bobotează se vor mărita în acel an.

Obiceiuri de Bobotează ale altor țări

În Franţa

Binecunoscuta „la galette des rois”, „plăcinta regilor”, pe vremuri, era împărţită în tot atâtea felii câţi comeseni erau, plus una suplimentară, denumită „a Bunului Dumnezeu” sau „a Fecioarei”. Aceasta era oferită primului sărac ce apărea în faţa familiei.

În Spania și în țările din America Latină

„Día de los Reyes Magos” este adesea o sărbătoare publică, iar copiii primesc cadouri de la regii magi.

În Belgia

Se mănâncă o „galette” cu marțipan. Cel mai tânăr se ascunde sub masă pentru a desemna acțiunile, iar regele zilei alege regina. În timpul zilei, copiii se plimbă pe străzi și merg din ușă în ușă pentru a primi mandarine și bomboane. Acest obicei tinde să dispară în Belgia.

În Sudul Statelor Unite

Tradiția de a trage la sorți regii există sub denumirea de „king cake” (prăjituri de tort). Acestea sunt consumate pe toată perioada, de la Bobotează pană la carnavalul de Mardi Gras.

În Grecia

Nu există o „galette des rois” în sine. Vassilopita este astăzi o prăjitură în cinstea Sfântului Vasile al Cezareei. Prăjitura se prepară în noaptea de Revelion și pe 1 ianuarie este tăiată. O monedă de aur este în ea, imitând astfel un aranjament adoptat de sfânt pentru a distribui în mod egal răscumpărarea, cea care nu a fost folosită pentru a opri asediul Cezareei.