Home » Când, unde, cum » Când se pune busuioc sub pernă și de ce multă lume încă respectă această tradiție

Când se pune busuioc sub pernă și de ce multă lume încă respectă această tradiție

Pană Emanuela / 04.10.2021, 09:58
Când se pune busuioc sub pernă și de ce multă lume încă respectă această tradiție

Poporul român are multe tradiții, care mai de care mai interesante, însă noi ne-am propus să vorbim astăzi despre un obicei foarte vechi, adresat tinerelor nemăritate. Este vorba despre obiceiul de a pune bucuioc sub pernă în ajunul unei sărbători imporante pentru credincioși, scopul fiind acela de a-ți visa ursitul. Când se face acest lucru și ce reguli trebuie să respecte fetele necăsătorite, afli în continuare.

Când se pune busuioc sub pernă

Prima sărbătoare de la începutul fiecărui an nou vine la pachet cu un obicei despre care mulți dintre voi ați auzit cel puțin o dată și anume punerea busuiocului sub pernă de către fetele nemăritate, pentru ca acestea să-și viseze ursitul. Este vorba despre sărbătoarea Bobotezii, celebrată de creștinii ortodocși în fiecare an, pe data de 6 ianuarie.

Pentru cei ce nu știu, Boboteaza semnifică sfințirea apelor din întreaga lume, a întregii creații, după cum Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, s-a coborât în râul Iordan pentru botez. Această sărbătoare este plină de semnificații și de tradiții, printre care și aflarea ursitului punând busuioc sub pernă. Mai sunt si alte sărbători din anul bisericesc în care fetele nemăritate pot pune busuioc sub pernă, ca de exemplu de Sânziene sau de Sfântul Andrei – când se respectă tot felul de tradiții păstrate din bătrâni.

De Bobotează, preoții slujesc pe malul unui râu sau al unui lac și aruncă în ape o cruce de lemn pentru a le sfinți. Tot din bătrâni se spune că cine are curajul să se arunce în apele înghețate pentru a aduce crucea la mal va avea noroc tot anul. După cum spuneam și mai sus, sărbătoarea de Bobotează vine la pachet cu numeroase ritualuri creștine, unele mai cunoscute și mai respectate decât altele.

Oprindu-ne acum obiceiul busuiocului sub pernă, trebuie să știți că este unul dintre cele mai vechi și este practicat de către fetele tinere, necăsătorite, în Ajunul Bobotezei, adică în noaptea de 5 spre 6 ianuarie. În cazul în care nu ați înțeles prea bine de ce încă se respectă acest obicei, vă spunem noi: este un prilej de prevestire a destinului în dragoste. Cu alte cuvinte, conform tradiției, această zi încărcată de emoții pentru tinerele necăsătorite vine la pachet cu un răspuns important, și anume cine sunt cei ce le vor fi soți.

Prin urmare, fetele care vor să păstreze tradiția și să observe dacă ea mai are puterea din vremurile vechi, trebuie să ceară preotului un fir de busuioc sfințit pe care să îl pună sub pernă.

Citește și: Cum te ajută apa sfințită de Bobotează. Ce se spune în popor

Cum poți să-ți afli ursitul

Un alt aspect important de care țin cont domnișoarele necăsătorite înainte de a pune busuiocul sub pernă este legarea acestuia cu un fir roșu. Ulterior, cu același fir roșu se formează un inel pe degetul inelar de la mâna stângă.

Când se pune busuioc sub pernă pentru aflarea ursitului. Care este ritualul după care se practică acest obicei
Când se pune busuioc sub pernă pentru aflarea ursitului. Care este ritualul după care se practică acest obicei

Pentru ca obiceiul să se concretizeze cu un rezultat pozitiv, iar fetele nemăritate să-și viseze ursitul, este necesar ca, înainte de a merge la culcare, acestea să închine și să se roage pentru sănătatea lor, a familiei și, bineînțeles, pentru noroc în dragoste. Se spune că mai apoi, în somnul liniștit dinspre dimineață, tinerele îl vor visa pe bărbatul pe care îl vor iubi.

De asemenea, se crede că busuiocul, acest element vegetal, ar avea puteri speciale, fapt pentru care este atât de des folosit în descântece de dragoste și de măritiș. Superstițiile mai spun și că busuiocul aduce noroc în casă și că purifică aerul, crenguțele de busuioc, verzi sau uscate, fiind păstrate cu grijă la icoane.

Tot despre noaptea de Bobotează se pune și că e un moment favorabil farmecelor, descântecelor şi altor practici magice. Pentru ca acestea să funcționeze, se crede că este important ca în ajunul Bobotezei să ții post negru.