Home » Life & Style » Obiceiuri de Sfântul Nicolae în lume. Cum este celebrat în România, Germania, Franța, Olanda, Spania, dar și în alte țări

Obiceiuri de Sfântul Nicolae în lume. Cum este celebrat în România, Germania, Franța, Olanda, Spania, dar și în alte țări

Cojocaru Cristian / 05.12.2021, 16:38
Obiceiuri de Sfântul Nicolae în lume. Cum este celebrat în România, Germania, Franța, Olanda, Spania, dar și în alte țări

Copiii sunt cei care așteaptă cu nerăbdare această dată, ei primind cadouri în ghetuțe pentru faptul că au fost cuminți pe perioada anului. Află care este, de fapt, povestea lui Moș Nicolae dar și cum sunt păstrate aceste obiceiuri de Sfântul Nicolae în România, dar și în alte țări din lume.

Ce obiceiuri sunt purtate de Sfântul Nicolae în lume

Tradiția ne arată că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae vine la toți copiii, iar celor care au fost cuminți, le lasă dulciuri și cadouri în ghetuțele pregătite anterior, însă celor care nu au fost cuminți, acesta le lasă câte o nuia.

Această poveste care îl întruchipează pe Moș Nicolae aducând cadouri copiilor a apărut în urmă cu foarte mult timp. Acest personaj face parte din hagiografia creștină, fiind sărbătorit atât în calendarul bizantin cât și cel latin, luteran sau anglican, în aceeași zi.

Nicolae s-a născut în Patara, în actuala localitate Kocademre din Turcia, în anul 280. Acesta a făcut parte dintr-o familie înstărită, iar numele său se traduce prin „protectorul poporului”.

Atunci când părinții săi au murit, Nicoale a fost singurul moștenitor al averii lor, iar el a decis să ajute oamenii nevoiași, dând dovadă de dragoste și generozitate, cu precădere în cazul copiilor.

Creștinii l-au păstrat pe acesta în memorie, datorită minunilor pe care le-a făcut la acea vreme. Acesta a readus la viață trei copii uciși, a unui bărbat căzut de pe catarg, dar și vindecarea unor boli incurabile.

Moaștele Sfântului Nicolae sunt păstrate într-o biserică din Bari, însă osemintele sale sunt împărțite în mai multe biserici ale religiei creștine. Unele dintre este se află la mănăstirea Aninoasa din județul Argeș, iar mâna dreaptă a acestuia este aflată la păstrare la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București.

În ceea ce privește miracolele înfăptuite de către acesta, cel mai cunoscut este cel al celor trei surori, fiind fiicele unui nobil sărac, iar acestea nu se puteau căsători. Atunci când fata cea mai are a ajuns la maturitate, Nicolae a lăsat în timpul nopții la ușa acesteia un  mic sac cu aur. Acest lucru l-a făcut cu toate cele trei fete, reușint să se mărite. În cazul celei de-a treia fete, Nicolae ar fi dat drumul la săculețul cu aur pe hornul casei și a căzut într-o șosetă care era agățată de șemineu. De aici a luat naștere obiceiul agățatului șosetelor de șemineu.

Moş Nicolae. Cei trei săculeţi de aur dăruiţi fetelor au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub formă a trei bile de aur şi a apărut şi obiceiul agăţării şosetelor de şemineu pentru a fi umplute cu daruri.

Într-o altă poveste, acesta se afla într-o călătorie în Țara Sfântă, aflat pe urmele Mântuitorului. Întorcându-se acasă cu ajutorul unei ambarcațiuni, s-a pornit o furtună pe mare, iar corabia a fost scufundată. Dintre toți cei aflați la bord, Nicolae a fost singurul supraviețuitor, însă acesta i-a înviat pe marinarii înecați, devenind patronal marinarilor. În Olanda, marinarii vin pe uscat în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

În tradițiile românești se spune că în noaptea de Anul Nou, cerurile se deschid de trei ori, iar Sfântul Nicolae stă așezat la aceeași masă cu Dumnezeu. Totodată, se spune că acesta stă la miazăzi din cauza faptului că în data de 6 decembrie, aceasta este poziția de unde soarele răsare.

Totodată, Sfântul Nicolae ar apărea pe un cal alb, acesta fiind primul semn al zăpezii, păzind soarele pentru ca oamenii să nu fie lipsiți de căldură și lumină. În apă sunt puse crenguțe de pomi fructiferi pentru ca noul an să vină cu rod din belșug.

obiceiuri sfântul nicolae
Mos Nicolae este cunoscut drept Protectorul copiilor

Tradiții din întreaga lume de Sfântul Nicolae

România nu este singura țară unde sunt păstrate astfel de tradiții. Astfel, în Franța, Sfântul Nicolae este însoțit de un personaj pe care oamenii îl urăsc, Le Père Fouettard.

Tradiția nuielelor pentru copiii neastâmpărați se regăsește acum în țări precum Germania, Olanda sau Belgia, daar și la noi în țară. Astfel, copiii primesc pe lângă dulciuri și jucării, o legătură de nuielușe.

În Germania, tradiția arată că Moș Nicolae vine alături de un alt personaj care poartă un nume diferit. Sfântul Nicolae are în spate un sac și într-o mână un băț, în timp ce personajul este unul cu un chip înspăimântător.

În Danemarca, cel care aduce darurile are cu el un sac, în timp ce este purtat de reni. Copiii pregătes acolo un pahar cu lapte sau budincă de orez, destinate renilor pentru că îl ajută pe Moș Nicolae să aducă darurile, în timp ce în Polonia, daruriel vin de la stele, iar pentru cei din Ungaria, cadourile sunt aduse de îngeri.

Această tradiție a apărut în Scandinavia, cu câteva mii de ani înainte de Iisus. Astfel, Zeul vikingilor, Odin călătorea în timpul iernii de-a lungul lumii cu ajutorul unui cal cu opt picioare, iar oamenilor buni, acesta le oferea daruri în timp ce pe cei răi, îi pedepsea. La creștini, această datină a fost înlocuită de Moș Nicolae și Moș Crăciun.